2023. június 3.
//
Klotild névnap

Francia diákszínjátszó fesztivál Veszprémben / Francia nyelvű előadások 3 napon át a Latinovits Játékszínben

2008. április 22. 23:08
Francia színjátszó fesztivált szervez a Pannon Egyetem francia tanszéke Veszprémben. A három napos diákszínjátszó találkozónak a Latinovits Játékszín ad otthont. Öt ország mintegy 120 diák színjátszója látogat el a királynék városába.

A francia kultúra iránt érdeklődők ínyenc színházi előadásokat láthatnak majd, ugyanis a fellépő színtársulatok több fesztiválon szerepeltek már nagy sikerrel, és számos díjat is elnyertek. Az előadások természetesen francia nyelven hangzanak majd el - mondta Mihalovics Árpád, a fesztivált szervező veszprémi Pannon Egyetem rektor-helyettese, a francia tanszék vezetője. A fiatal „színészpalánták” Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból látogatnak el hozzánk. Hazánkat a veszprémi Vetési Albert Gimnázium franciatagozatának diákszínjátszói, a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium együttese és a budapesti Tamási Áron Társulat képviseli.


Az előadásokat, melyek ingyenesen látogathatók, csütörtöktől három napon át tartják a Latinovits Játékszínben, 17 illetve 19 órai kezdettel. Szombaton már déltől hangulatos francia délutánra várják az érdeklődőket a Színházkertbe. A szervezők, Paul Sesboüé, az egyetem francia nyelvi lektora és Ivan Kristijan Majic, a tanszék horvát állampolgárságú hallgatója azt mondják, azért választották Veszprémet a fesztivál helyszínéül, mert városunkat a kultúra fellegvárának tekintik. A francia fesztivált az egyetem mellett a város önkormányzata és több helybeli cég is támogatja.

Füssy Angéla

További cikkek

A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.
Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Különleges helyszínen, a Szent Margit romoknál tartja legújabb bemutatóját a Kabóca Bábszínház június 6-7-én.
Veszprémben lesz az Ünnepi könyvhét országos megnyitója
Veszprémben lesz az Ünnepi könyvhét országos megnyitója
Június 8. és 10. között, a Kossuth utcán rendezik meg Veszprémben a könyvhetet.
Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Sporttudomány az egészség és teljesítmény szolgálatában címmel tartották meg a XX. Országos Sporttudományi Kongresszust a Pannon Egyetemen. Az országos rendezvény három napon keresztül látja vendégül a szakma jeles képviselőit.