2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Francia diákszínjátszó fesztivál Veszprémben / Francia nyelvű előadások 3 napon át a Latinovits Játékszínben

2008. április 22. 23:08
Francia színjátszó fesztivált szervez a Pannon Egyetem francia tanszéke Veszprémben. A három napos diákszínjátszó találkozónak a Latinovits Játékszín ad otthont. Öt ország mintegy 120 diák színjátszója látogat el a királynék városába.

A francia kultúra iránt érdeklődők ínyenc színházi előadásokat láthatnak majd, ugyanis a fellépő színtársulatok több fesztiválon szerepeltek már nagy sikerrel, és számos díjat is elnyertek. Az előadások természetesen francia nyelven hangzanak majd el - mondta Mihalovics Árpád, a fesztivált szervező veszprémi Pannon Egyetem rektor-helyettese, a francia tanszék vezetője. A fiatal „színészpalánták” Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból látogatnak el hozzánk. Hazánkat a veszprémi Vetési Albert Gimnázium franciatagozatának diákszínjátszói, a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium együttese és a budapesti Tamási Áron Társulat képviseli.


Az előadásokat, melyek ingyenesen látogathatók, csütörtöktől három napon át tartják a Latinovits Játékszínben, 17 illetve 19 órai kezdettel. Szombaton már déltől hangulatos francia délutánra várják az érdeklődőket a Színházkertbe. A szervezők, Paul Sesboüé, az egyetem francia nyelvi lektora és Ivan Kristijan Majic, a tanszék horvát állampolgárságú hallgatója azt mondják, azért választották Veszprémet a fesztivál helyszínéül, mert városunkat a kultúra fellegvárának tekintik. A francia fesztivált az egyetem mellett a város önkormányzata és több helybeli cég is támogatja.

Füssy Angéla

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.