2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Pedikűrös vette le a lábáról a zsiráflányt

2014. június 5. 15:36
Veszprémi Állatkert
Szokatlan és veszélyes állatkertészeti beavatkozásra került sor a Veszprémi Állatkertben. A tavaly, Franciaországból érkezett zsiráftehén, Tawonga patakorrekciójára egy hazai és nemzetközi szakemberekből álló csapat vállalkozott.

A speciális pedikűr a zsiráfok esetében csak altatásban végezhető el, ám a hosszúnyakúak altatása rendkívül veszélyes művelet, mivel az nagyon magas kockázattal jár. Miután az állat megkapta az altatószert, és elfekszik, a fej rögtön magasra tartása szükséges, tekintettel speciális vérkeringési rendszerére, illetve az altatás alatti agyvérzés elkerülése miatt.

Fotó: Veszprémi ÁllatkertFotó: Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Állatkert munkatársai hosszasan készültek a beavatkozásra, elemezve előtte a nemzetközi tapasztalatokat. Az altatást egy 3 főből álló állatorvos-team felügyelte, a patakorrekció kettő két-két fős csapat végezte párhuzamosan, valamint még 8 állatápoló munkájára is szükség volt, hogy az egy órás beavatkozás eredményesen zajlódhasson le. A biztonság kedvéért még egy daru is volt a helyszínen, de végül nem volt rá szükség.

Tawonga ébredése után rögvest ugyan még nem galoppozhatott társaival együtt a szavannakifutón, de délután már ropogtatta a friss szénát és a gondozóitól kapott jutalom almákat az Afrika házban.

vehir.hu

További cikkek

Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
A szombati hagyományos családi napon már egy kívül-belül megszépült közösségi házat vehettek birtokba az ottlakók.
Néhány tipp, hogy ne vessz el a bőség zavarában az Utcazenén
Néhány tipp, hogy ne vessz el a bőség zavarában az Utcazenén
A szerkesztőségben mindannyian bedobtunk a kalapba egy-egy nemzetközi fellépőt az idei felhozatalból, akiket szerintünk érdemes meghallgatni.
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Idén is megszervezi az önkormányzat hagyományos napközis táborát az általános iskolásoknak, emellett a városi intézmények, egyesületek, sportklubok is rengeteg programmal készülnek.
A VEN szív örökké dobog
A VEN szív örökké dobog
Fiatalság bolondság, tartja a mondás, de szerintem időnként bolondnak lenni a világ egyik legjobb dolga. A VEN-en legalábbis újra és újra erre jövök rá, meg arra, hogy ezt a vidám felszabadultságot azokra az időkre is érdemes magunkkal vinni, amikor épp nem alkonyattól pirkad.
A latin láz a VEN-t is meghódította
A latin láz a VEN-t is meghódította
DesztillÁdi immár más vizeken evez, miután péntek este megválasztották a Pannon Egyetem új diákrektorát a VENcanto csapat jelöltje, Török Beatrix, azaz Betícia Venna Esmeralda Natalia Cecilia Aurora Nacarino Tabarez Obrando Turquíla személyében.