Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megalakult az új kormány

2014. június 6. 12:08 // Forrás: mti
Esküt tettek Orbán Viktor harmadik kormányának miniszterei pénteken az Országgyűlésben, majd ellátták kézjegyükkel az esküokmányt.

Az új kabinet tagjai: Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi, Hende Csaba honvédelmi, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az alaptörvény értelmében az új kabinet a miniszterek kinevezésével alakult meg, amely mintegy két órával az eskütétel előtt, a Sándor-palotában már megtörtént, amikor Áder János köztársasági elnök átadta a minisztereknek a kinevezési okmányokat.

Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palota teraszán a miniszteri kinevezések alkalmából tartott ünnepség után (MTI-fotó: Beliczay László)Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palota teraszán a miniszteri kinevezések alkalmából tartott ünnepség után (MTI-fotó: Beliczay László)

A pénteken megalakuló kabinet célja, hogy néppárti kormány legyen, néppárti kormányzást folytasson - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a parlamentben, harmadik kormánya minisztereinek eskütétele előtti beszédében.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt 24 évben az összes kormány munkáját testközelből figyelhette, hasznos erkölcsi és gyakorlati tapasztalatokat szűrhetett le, ami megadja a lehetőséget, hogy kiérlelt szempontok alapján, határozott célok és világos elvárások mentén alakíthassa meg a szabad Magyarország 10. kormányát. Magyarország kormányának egységes és erős nemzetet kell vezetnie azon az úton, amelyen négy éve elindult - mondta Orbán Viktor.

MTI Fotó: Kovács AttilaMTI Fotó: Kovács Attila

Elitekre szükség van, de elitista kormányra nincs - jelentette ki.  Új kormányának tagjait bemutató beszédében a néppárti kormányzás mellett állást foglalva a kormányfő közölte, "ez több, mint a demokrácia szabályainak betartása", a néppárti kormányzás ugyanis a klasszikus lincolni gondolat alapján áll: "a népből, a néppel, a népért".  Orbán Viktor szerint ez a felfogás elutasítja az elitizmust. Az igazságos és versenyképes Magyarország megépítéséhez szükség van "kiemelkedő koponyákra, tekintélyes szakemberekre", de a kiemelkedő képesség, a magas iskola, az elismert szakértelem önmagában nem ad jogalapot az ország vezetésére. Elitekre szükségünk van, de elitista kormányra nincs - hangsúlyozta.

Áder János köztársasági elnök (j) átadja a kinevezési okmányt Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszternek (MTI Fotó: Beliczay László)Áder János köztársasági elnök (j) átadja a kinevezési okmányt Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszternek (MTI Fotó: Beliczay László)

A kormánynak mindig, minden helyzetben a háromharmadot kell szolgálnia - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a parlamentben, mielőtt harmadik kormányának miniszterei letették az esküt.  Kiemelte: a győztesnek nem igaza van, hanem feladata, és minél nagyobb a felhatalmazás, annál nagyobb a feladat és a felelősség. Minél nagyobb a felelősség, annál nagyobb alázattal kell szolgálni az egész országot - rögzítette Orbán Viktor. Kijelentette: a kormány az egész magyar nemzetet képviseli, hiszen nemcsak az anyaországi, hanem a Kárpát-medencében és azon kívül élő magyar emberektől is kapott felhatalmazást. Elvárható a kormány minden tagjától, hogy ezt a történelmi felelősséget vállalja, azaz bárkivel és bármivel szemben álljon ki a magyarokért, az egész magyar nemzetért - hangoztatta a kormányfő.

vehir.hu
további cikkek
Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56 Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány 108 milliárd forint keretösszeggel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére: egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. 2024. április 5. 15:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.