Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Iskoláját őrzi a tudósóriás

2014. június 14. 21:34
Felavatták Cholnoky Jenő mellszobrát a róla elnevezett általános iskola előtt szombaton.

Balás Eszter művének felállítására komoly társadalmi összefogással nyúlt lehetőség. Rybár Olivér geográfus először 2010-ben kezdeményezte az emlékmű elhelyezését, amit a tudományos és civil társadalom is támogatott. Ezt az összefogást Siklódi Levente önkormányzati képviselő is példaértékűnek nevezte.

Siklódi LeventeSiklódi Levente

Cholnoky Jenő földrajztudósként és tanárként írta be nevét a magyar tudomány nagykönyvébe – ismertette az ünnepelt életművét Porga Gyula polgármester. – Ahhoz hogy Veszprémet a tudomány és művészetek városának nevezhessük, olyan kiemelkedő személyiségekre van szükségünk, mint amilyen Cholnoky is volt – tette hozzá.

Porga GyulaPorga Gyula

Kubassek János geográfus, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója kiemelte: a születésünk helyét és idejét nem mi döntjük el, de ahol a világra jövünk, az meghatározza az egész életünket, és ez igaz az 1870-ben született Cholnoky Jenőre is, aki ezer szállal kötődött Veszprémhez. A középiskolát itt és Pápán végezte, majd a Műegyetemen szerzett mérnök diplomát. Veszprémben adták ki A sárkányok országából című útikönyvét 1900-ban, melyben kínai utazása során szerzett tapasztalatait írja le.

Balás Eszter alkotó és Cholnoky TamásBalás Eszter alkotó és Cholnoky Tamás

1905-ben a kolozsvári tudományegyetem tanszékvezetőjévé nevezték ki, egészen 1919-ig, a románok bevonulásáig itt tanított. 1912-ben amerikai körutat tett Teleki Pállal, az itt szerzett élményeit 1943-ban adták ki Utazásom Amerikában Teleki Pál gróffal címmel.

Kubassek JánosKubassek János

Fő kutatási területei közé tartozott a Balaton, amit rajongva szeretett, és amelynek jegén Eötvös Lóránddal éjszakákat töltött el, nem törődve a zord időjárással. Ennek az áldozatos munkának köszönhető, hogy a Balaton tudományos értelemben Európa legjobban feltárt tava lett.

A szoboravatón felléptek a Cholnoky Jenő Általános Iskola diákajiA szoboravatón felléptek a Cholnoky Jenő Általános Iskola diákaji

1920-ban levelező tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia, majd a következő évben a Budapesti Tudományegyetem (ma ELTE) tanszékvezető tanára lett. 1940-ben vonult nyugállományba, de egészen nyolcvan évesen, 1950-ben bekövetkezett haláláig aktív dolgozott otthonában.

Cholnoky vállalta azt is, hogy népszerűsíti a természetjárást; a hazai turizmust, a hazai föld szépségét propagálta annak ellenére is, hogy ő maga az egész világot bejárta. Több mint félszáz könyve és hatszáz tanulmánya jelent meg magyarul és más nyelveken. Munkásságát a kortársak és az utókor is nagyra becsüli idehaza és külföldön is.  

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.