Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Éjjel a városban

2014. június 15. 14:55
Rendhagyó útinaplónk a veszprémi éjszakáról.

Pénteken délután az összes iskolában kicsöngettek, ezzel végérvényesen is beköszöntött a nyár. Kíváncsiak voltunk, hogy a fiatalok, hogyan töltik a két és fél hónapos vakáció első estéjét, ezért a Veszprémi Rendőrkapitányság rendőreivel kiegészülve péntek este útra keltünk a városban. 

21:03 - A belvárosban két fiatal lány szórakozni indul. Egy nagyobb társasággal éppen az iskolai tanév végét, egy születésnapot és egy névnapot ünnepelnek. 

Eközben a Veszprém Rendőrkapitányság szolgálati irányítási központjában éppen az esti járőrszolgálatot osztja be a járőrök parancsnoka. A tizenkét órás műszakban dolgozó parancsnok, innen, a számítógép elől mozgatja a szálakat, de gyakran személyesen is ellenőrzi a járőrök munkáját. 

A péntek és szombat este a legkimerítőbb a rendőrök számára, ilyenkor sokkal több váratlan helyzetre kell gyorsan reagálniuk. Nincs mérlegelési lehetőség, minden bejelentést meg kell vizsgálniuk. A falra függesztett kopott térképen jelölve vannak a nagyobb figyelmet igénylő helyszínek, azonban mára ez inkább csak emlék, hiszen itt is egy korszerű számítógépes rendszer segíti a parancsnok munkáját. 

Az eligazítás után a járőrök beöltöznek, a fegyverszobában átveszik a munkavégzéshez szükséges eszközöket majd autóba ülnek és elindulnak a parancsnok által kijelölt területre. 

21:13 – A belvárosban eközben egyre több fiatal gyűlik össze. Kisebb vagy nagyobb társaságokba verődve beszélgetnek és szemmel láthatóan jól érzik magukat.

A legtöbben sörrel vagy borral nedvesítik kiszáradt torkukat.

21:18 – Útnak indulunk a járőrökkel, akik ezen az estén hangsúlyosan figyelnek a szórakozóhelyekre és azok környékére, hiszen a nyári vakáció kezdetével egyre több fiatal tölti a szabadidejét a belvárosban. Az anyósülésen Szalai István őrnagy, bűnmegelőzési tanácsadó ül, aki a hétköznapjai nagy részét iskolákban tölti. Fontosnak tartja, hogy az ilyen estéken ő is a járőrökkel tartson és ne csak az iskolapadban, hanem az utcán is beszélgetni tudjon a diákokkal. 

Szollár Bence a belvárosban üzemelő Sörpice pultosa szerint nyáron csak a teraszos helyek maradnak életben. A szórakozni vágyók nagy része ilyenkor inkább a szabadteret választja. Télen minden pénteken és szombaton telt ház van. 

21:47 – Négy fiatalt igazoltatnak a rendőrök egy belvárosi szórakozóhely előtt. A kép bal oldalán Kun László polgárőr áll, aki szabadidejében önként és ingyen segíti a járőrök munkáját. A fiatalok közül Bianka és Karesz elmondja, hogy gyakran találkoznak ezen a helyen. Sohasem döntik el előre, hogy hova mennek, ezt mindig menet közben találják ki. A belvárosban több kedvenc helyük is van. 

21:52 – Az igazoltatás befejeztével a rendőrök nem messze belebotlanak egy nagyobb, fiatalokból álló társaságba. Ahogy az iskolában, úgy a rutin ellenőrzés során sem bukik meg senki, így aztán tovább folytatódhat az ünneplés. Mindannyian nagykorúak, a legfiatalabb alig pár napja ünnepelte tizennyolcadik születésnapját. 

Barnabás a társaság egyik leghangosabb tagja kérdésünkre elmondja, hogy nem egyedülálló, hogy ilyen sokan szórakoznak együtt. Szinte mindig itt találkoznak és nagyrészt itt is maradnak az este végéig.  Nincs kedvenc italuk, ahogy fogalmaz, megisznak bármit. Ezen az estén a whiskykólát és vodkanarancsot fogyasztanak, de mindig tudják, hogy hol a határ. 

22:08 –Alig hagyjuk ott Barnabásékat, amikor szinte szó szerint összeütközünk egy vidám hölgykoszorúval. Hamar kiderül, hogy egy lánybúcsú kellős közepébe csöppentünk. A menyasszony jó kívánságokat gyűjt az utcán vele szembe jövőktől, így aztán mi is szívesen írunk pár kedves sort a papírra.

22:25 – Meglepődve vesszük észre, hogy az iskolai tanév utolsó napja ellenére szinte teljesen üres a város. Tanácstalanul sétálgatunk az utcán, amikor kollégám telefonja megszólal. A rendőrök telefonálnak, hogy újabb intézkedésre került sor. Gyorsan irányt változtatunk és a helyszínre sietünk.

22:38 – A belvárostól nem messze, az idősek otthona közelében két fiatal fiút falfirkáláson értek a járőrök. A graffitisek akár bírósági eljárásra is számíthatnak. 

22:54 – Újra elköszönünk a rendőröktől és reméljük, hogy az este további részében nem lesz szükség hasonló intézkedésekre. Utunk során keresztül megyünk a taxiállomáson, ahol szinte folyamatosan jönnek-mennek taxik. István, nem régóta sofőr, de elmondása szerint pénteken és szombaton, a hajnali órákban jelentősen több fuvarja van. Nagyrészt a városon belül autózik, de elvétve előfordul, hogy valakit a közeli települések egyikére visz haza.

Összességében ez a péntek este semmiben nem tért el egy szokványos péntek estétől. Várakozásaink sajnos nem igazolódtak be és a tanév utolsó napján nem lepték el a város utcáit a fiatalok. Talán a múlthéten kezdődő Labdarúgó-világbajnokság bírta otthon maradásra őket.  Az azonban egészen biztos, hogy egy átlagosnak mondható péntek este is számos izgalmas percet rejthet a veszprémi utcán. 

Csepely Máté
Cseh Zoltán
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.