Nem ez az első év, amikor pálinkaversenyt rendeznek Csopakon: korábban már kialakult a szőlőalapú párlatok versenyének hagyománya a Balaton-parti településen, azonban az elmúlt két évben anyagi okokból nem sikerült megrendezni a megmérettetést. Most azonban visszatér a népszerű program, méghozzá szélesebb körben, a más gyümölcsökből készült párlatok előállítói előtt is megnyitva a nevezési lehetőséget.
Minderről a Hangvillában pénteken megtartott sajtótájékozón értesültünk, ahol Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesületének elnöke számolt be az idei verseny tapasztalatairól. A korábbi években 25-40 közötti minta között változott a nevezők létszáma, idén 143 minta érkezett be, amelyeket laborvizsgálatnak vetettek alá, hogy ne kaphasson érmet olyan minta, ami nem felel meg a pálinkatörvénynek.
Az értékelés anonim módon történt, a beküldött mintákat egyforma üvegbe töltötték, amelyeket csak sorszámmal jelöltek meg.
Összesen húsz minta nem kap érmet – ez is mutatja, hogy a versenyzők minőségi pálinkával neveztek. 33 bronz, 52 ezüst és 25 arany minősítést osztanak ki. Négy champion-díjas pálinkát is választottak, ezt az elismerést kategóriájuk legjobbjai érdemeltek ki.
"Örülök, hogy hazatért a verseny, nyolc éve azért kezdtük el a szőlőalapú pálinkák versenyét, hogy megmutassuk: egy borvidéken nemcsak bor készülhet a szőlőből, hanem kiváló minőségű pálinkát is" - fogalmazott Ambrus Tibor, Csopak polgármestere, aki a július 11-i eredményhirdetés programjáról elárulta, hogy a 18 órakor kezdődő díjátadón zenei csemegével is várják az érdeklődőket, a Balkán Fanatik lép fel.
Dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság koordinátora kijelentette: a bizottság korábban pályázatot írt ki a magyar értékeket népszerűsítő programok megrendezésére, és a kiírás céljának a csopaki pálinkaverseny is megfelelt, hiszen a minőséget és az értéket jeleníti meg.

