Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minőségi zenék és borok

2014. július 9. 12:26
Negyedszer rendezik meg a Rozé Rizling Jazz napokat július 14. és 22. között az Óváros téren.

A VeszprémFest kísérőrendezvényeként indult programsorozat mára kinőtte magát, önálló fesztivállá vált, ami saját közönséggel rendelkezik - fogalmazott Porga Gyula polgármester a Rozé Rizling Jazz napok szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján. Hozzátette: sokan vannak, akik ehhez a fesztiválhoz igazítják a nyári szabadságukat is. A polgármester méltatta az évről évre megújuló zenei kínálatot, a minőségi borokat, és úgy gondolja, hosszú jövő áll még a program előtt - ezt többek között az egyre növekvő látogatói szám is biztosítja. 

Porga Gyula és ifj. Figula MihályPorga Gyula és ifj. Figula Mihály

A fesztivál főszponzora, a Kinizsi Bank képviseletében Lakatos Antal kijelentette: hosszú évek óta jó kapcsolat köti össze a "Rozérizling" megvalósításán dolgozókat. A Kinizsi Bank veszprémi kötődése sem csak abban nyilvánul meg, hogy a helyi gazdasági életben vállalnak szerepet és munkatársaik is itt élnek, de a kultúrához is hozzá kívánják tenni a részüket. "Mi a pénzhez értünk, ezen a területen tudunk segíteni" - fogalmazott Lakatos, hangsúlyozva: fontosnak tartja, hogy Veszprém központja, az Óváros tér nyáron megteljen élettel.

Lakatos AntalLakatos Antal

A 13 milliós költségvetésű programsorozat egyik nagy előnye egyébként, hogy a zenét nemcsak fűszerként teszi a gasztronómiai élmények mellé, hanem önállóan is életképes kulturális programot állítottak össze. Az elsősorban a környékbeli, balatoni borászokra építő koncepcióba ezúttal egy helyi kézműves söröket árusító stand is bekerült. 

Ifj. Figula MihályIfj. Figula Mihály

A helyi borok fogyasztását szorgalmazzi ifj. Figula Mihály borász is, aki a VeszprémFest saját címkéjű borát is termelte - szerinte sajnos mi magyarok elfeledkeztünk a helyben létrehozott értékeinkről. Úgy fogalmazott, hogy a borkészítést nem iparnak, hanem művészeti teljesítménynek tartja, és abban bízik, hogy a Rozé Rizling Jazz napok is megmarad olyan barátias hangulatú, igényes dolognak, ami egyébként is jellemző megyénkre. 

Figula szerint a rozét méltatlanul kevésre tartjuk, pedig ugyanolyan önálló és összetett bortípus, mint a vörös vagy a fehér; számos arca van az egyszerű, könnyed nyári bortól a testesebbig. Keveset beszélünk a balatoni vörösborokról is, pedig száz éve még fele-fele arányban termeltek vörös és fehérbort ezen a vidéken. Elmagyarázta, hogy a tó közelében nagy hőt kap a szőlő, amitől elmegy a sav, és ez jót tesz a vörösbornak, elegánssá teszi, aminek édes a taminja, nem húzza össze az ember száját. Ez a fajta vörösbor most nagyon divatos a nagyvilágban.

Mészáros Zoltán a fellépőkkel kapcsolatban elmondta: nagyrészt könnyed, emészthető, vokális jazz vár a zenebarátokra a következő napokban az Óváros téren, ahol a fiatal, helyi tehetségek mellett ismertebb nevek is fellépnek - és mindannyian megfelelnek annak a szigorú minőségi elvárásnak, amit borokkal és zenészekkel szemben egyaránt támasztottak a fesztivál szervezői. 

Mészáros ZoltánMészáros Zoltán


A programok

Július 14. 18:00
Swing-swing
Július 14. 20:00
Euro-African Playground
Július 14. 22:00
The Bluesberry Band & Muck Ferenc

Július 15. 18:00
A Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai
Július 15. 20:00
Bősze Bea and the George can play
Július 15. 22:00
Tóth Vera Soul

Július 16. 18:00
Csopak Demizson Allstars Orchestra
Július 16. 20:00
Jász András KulturFunk
Július 16. 22:00
B the first

Július 17. 18:00
Pace Palmers
Július 17. 20:00
Budapest Ragtime Band
Július 17. 22:00
Gájer Bálint

Július 18. 18:00
Funkinside
Július 18. 20:00
Hajdu Klára Quartet
Július 18. 22:00
Heincz Gábor „Biga”

Július 19. 18:00
Silence Fiction
Július 19. 20:00
Finucci Bros Quartet
Július 19. 22:00
Mystery Gang

Július 20. 18:00
Sapphyre Project
Július 20. 20:00
Szőke Nikoletta B Verzió Projekt
Július 20. 22:00
Mojo Workings

Július 21. 18:00
Mozizenekar
Július 21. 20:00
Band of Gypsys AllStar
Július 21. 22:00
Muddy Shoes

Július 22. 18:00
Funk Infection
Július 22. 20:00
Kozma Orsi Quartet
Július 22. 22:00
Bin-Jip: Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, Andrew J

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.