Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C

Tető alá hozták a könyvtárat

2014. augusztus 11. 22:13
Befejeződött az Eötvös Károly Megyei Könyvtár tetőszerkezetének rekonstrukciója – jelentette be Porga Gyula polgármester és Pálmann Judit igazgató hétfőn.

A tavaly augusztus 28-i, emlékezetes nagy eső nem kímélte a megyei könyvtár épületét, az egyébként is elöregedett tetőszerkezet megadta magát, az épület Komakút téri szárnya beázott. Az 1902-ben épült könyvtárat utoljára 1998-ban újították fel, ekkor azonban forrás híján az említett épületrész kimaradt a rekonstrukcióból. 

A víz nemcsak a tetőt tette tönkre: a Kisfaludy-terem parkettás padlózata felázott és részben tönkrement, a víz elektromos berendezéseket tett használhatatlanná, a falakba szivárogva pedig a homlokzat is sérült – ez okozhatta hónapokkal később az egyetem felőli bejáratnál történt omlást. 

Porga Gyula és Pálmann Judit számoltak be a tető elkészültérőlPorga Gyula és Pálmann Judit számoltak be a tető elkészültéről

A tetőszerkezet rekonstrukciója nagyságrendileg 36 millió forintos vis maior támogatásból és 15,7 milliós önkormányzati forrásból valósulhatott meg. A tetőcsere és a beázáshoz kapcsolódó egyéb javítások az égető problémákat orvosolták, az azonban szemmel látható, hogy lenne még mit javítani a város egyik ikonikus épületén. Az igény felmerült, az ötlet megszületett, és ha minden jól megy, a 2020-ig tartó uniós ciklusra tervezett kulturális negyed projekt részeként a több mint 110 éves megyei könyvtár is teljes egészében XXI. századi körülmények között fogadhatja az olvasni vágyókat.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. tegnap 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. tegnap 14:40 Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozott a csütörtöki szlovákiai merényletről, amikor az utcán egy politikai aktivista meglőtte Robert Ficó miniszterelnököt. tegnap 13:16 Újra megrendezik a civil napot Újra megrendezik a civil napot A tavaly a Gyárkertben megrendezett, Európa Kulturális Fővárosa programsorozat által támogatott civil napot óriási érdeklődés övezte. A lelkesedés az idén sem hagyott alább, a civil szervezetek közösen egy újabb élménydús napra hívják az érdeklődőket, most az Erzsébet Ligetbe.   tegnap 14:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.