Porga Gyula, Veszprém város polgármestere kedden délelőtt egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város és vidéke egy szerves egységet alkot, hiszen van számos olyan szolgáltatás, amit egy nagyváros tud csak biztosítani a környékben lévő települések lakóinak és természetesen ez fordítva is így van. A városban élők leginkább olyan zöldségeket, gyümölcsöket szeretnének fogyasztani, amiket a környéken termelnek meg. Ugyanez az igény megjelenik a termelők részéről is, akiknek fontos, hogy terményeiket közvetlenül el tudják juttatni a városban élőkhöz. Veszprém közel másfél hónappal ezelőtt tett erre egy kísérletet, a Vásárcsarnok árusítóterében elkülönített egy olyan részt, ahol azok a termelők kaptak helyet, akik otthon, a saját földjeiken vagy kiskertjükben termelik a piacra szánt árut. A polgármester szerint, az elmúlt pár hét tapasztalatai azt bizonyítják, hogy ez egy sikeres akció.
Temesvári Balázs, a Vásárcsarnokot működtető VKSZ Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának idén tavaszra egy jó, helyi termelőkből álló csapatot sikerült összeállítania, aminek már csak egy olyan helyre volt szüksége, ahol a termelők kulturált körülmények között tudják a portékáikat értékesíteni. Az egyeztetések után július elején indult el a termelői piac a Vásárcsarnok falain belül. Temesvári Balázs szerint ez a kezdeményezés kicsiben indult, de számos lehetőséget rejt még magában.
Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a termelői piac létrehozását, egy hosszadalmas tervezési munka előzte meg. A kezdeményezéshez csatlakozó termelőket a termelési helyszíneken ellenőrizte le a kamara, hiszen nagyon fontos, hogy a fogyasztó is védve legyen.
A termelői piac a jövőben, a Vásárcsarnok még nagyobb területén várja majd az érdeklődőket.



