Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A hagyományok útján

2014. szeptember 24. 10:34
Idén hatodik alkalommal rendezik meg szeptember 27-28 között a Szent Mihály-napi búcsút Veszprémben.

Porga Gyula polgármester az esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a klasszikus veszprémi fesztiválszezon a Gizella-napoktól a Szent Mihály-napi búcsúig tart. Gyakran éri az a kritika a várost, hogy túl sok kulturális program szerveződik. Porga Gyula szerint azonban a veszprémiek és a turisták szeretik és rendszeresen látogatják ezeket a programokat. Amellett, hogy minden rendezvény egyfajta identitást ad a közösségeknek, számokkal igazolható, hogy a helyi gazdaságra, a város kis- és középvállalkozásaira és a szolgáltatási szektorban élőkre is nagy hatással vannak, hiszen a Veszprémben eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyi évhez képest több, mint harminc százalékkal nőtt. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula hozzátette, hogy a Szent Mihály-napi búcsú néphagyományokhoz kapcsolódik. Korábban ebben az időszakban számoltak el a pásztorok a rájuk bízott állatokkal. Veszprémben az elmúlt századok során ez többször megtörtént, ezt próbálja a rendezvény is feleleveníteni.  

Neveda AmáliaNeveda Amália

Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ vezetője elmondta, hogy a széleskörű együttműködés keretében létrejött rendezvény napjain ingyenesen látogatható lesz a nyáron átadott Hősök Kapuja és a Tűztorony is. A Vár utcában felállított népművészeti vásár mellett, néptánc bemutatók, pásztorkutya bemutatók, tárlatvezetés és számos kulturális program várja az érdeklődőket. 

A Szent Mihály-napi búcsú részletes programjáért kattintson ide!

Csepely Máté
Domján Attila
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. tegnap 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.