2020. szeptember 23.
//
Tekla névnap

Szent György-hegyi borünnep

2008. április 23. 22:33
Szép hagyomány, érdekes programok hazai és külföldi vendégek számára. Kedden megkezdődtek a 16. Szent György-hegyi bornapok. A vasárnap délig tartó rendezvénysorozat legfőbb célja, hogy a környék borászai találkozzanak egymással, megvitassák a legújabb feladatokat, beszéljenek a nehézségekről, és a szervezők bemutassák az érdeklődőknek a természeti értékekben, kincsekben bővelkedő térség látványosságait, különlegességeit.
A környék Magyarország egyik jól ismert bortermelő vidéke, különös tekintettel a Szent György-hegyi nedűkre. Nem csoda, hogy a meghirdetett versenyre száz, finomabbnál finomabb bort neveztek be. A rendezvényt Császár László, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöki főtanácsadója nyitotta meg a raposkai Kultúrházban. Az eseményt - melynek fővédnöke Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke -, a Tóth János Zoltán vezette Szent György-hegyi Hegyközség, a hegymagasi, a kisapáti, a raposkai, a tapolcai önkormányzatok, valamint a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet, és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezte. Bolla Albert, Raposka polgármestere köszöntője után Császár László beszédében az esemény idegenforgalmi jelentőségére helyezte a hangsúlyt, különös tekintettel a borturizmusra. Az esemény hangulatát Márai Sándort idézve fokozta: „ A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett.”

                      

Császár László köszöntőjében kiemelte a hagyomány jelentőségét. Ma az ínyenc randevún a legkitűnőbb Szent György-hegyi borokkal, és a környék ételkülönlegességeivel várták az érdeklődőket a tapolcai Gabriella hotelben.
Csütörtökön szakmai konferencián vitatják meg a borászat legújabb híreit, feladatait a tapolcai Városi Művelődési Központban. Szó lesz többek között a hungarikum szőlőfajták jelentőségéről a Balaton borrégióban, bemutatják az aranyérmes borokat, és kihírdetik a borverseny eredményét.  Egy nappal később borfelismerő vetélkedőt rendeznek a Szent György panzióban, Tapolcán.

Szombaton az érdeklődők megtekinthetik a borutakat: a Szent Mihályt Raposkán, a Szent Györgyöt Hegymagason, valamint a kisapáti Bazaltorgona Borutat. Később gazdatalálkozó lesz a hegymagasi Szent György Pincében. A rendezvény utolsó napján, vasárnap térzenével fogadják a vendégeket a hegymagasi kultúrházban, majd felvonulnak a Legyel Kápolnához huszárok, borlovagrendek és néptáncosok kíséretében. A Szászi pince közelében
szabadtéri szentmisével, borszenteléssel és kenyéráldással színesítik, és zárják le a rendezvényt.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.