Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Szent György-hegyi borünnep

2008. április 23. 22:33
Szép hagyomány, érdekes programok hazai és külföldi vendégek számára. Kedden megkezdődtek a 16. Szent György-hegyi bornapok. A vasárnap délig tartó rendezvénysorozat legfőbb célja, hogy a környék borászai találkozzanak egymással, megvitassák a legújabb feladatokat, beszéljenek a nehézségekről, és a szervezők bemutassák az érdeklődőknek a természeti értékekben, kincsekben bővelkedő térség látványosságait, különlegességeit.
A környék Magyarország egyik jól ismert bortermelő vidéke, különös tekintettel a Szent György-hegyi nedűkre. Nem csoda, hogy a meghirdetett versenyre száz, finomabbnál finomabb bort neveztek be. A rendezvényt Császár László, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöki főtanácsadója nyitotta meg a raposkai Kultúrházban. Az eseményt - melynek fővédnöke Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke -, a Tóth János Zoltán vezette Szent György-hegyi Hegyközség, a hegymagasi, a kisapáti, a raposkai, a tapolcai önkormányzatok, valamint a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet, és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezte. Bolla Albert, Raposka polgármestere köszöntője után Császár László beszédében az esemény idegenforgalmi jelentőségére helyezte a hangsúlyt, különös tekintettel a borturizmusra. Az esemény hangulatát Márai Sándort idézve fokozta: „ A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett.”

                      

Császár László köszöntőjében kiemelte a hagyomány jelentőségét. Ma az ínyenc randevún a legkitűnőbb Szent György-hegyi borokkal, és a környék ételkülönlegességeivel várták az érdeklődőket a tapolcai Gabriella hotelben.
Csütörtökön szakmai konferencián vitatják meg a borászat legújabb híreit, feladatait a tapolcai Városi Művelődési Központban. Szó lesz többek között a hungarikum szőlőfajták jelentőségéről a Balaton borrégióban, bemutatják az aranyérmes borokat, és kihírdetik a borverseny eredményét.  Egy nappal később borfelismerő vetélkedőt rendeznek a Szent György panzióban, Tapolcán.

Szombaton az érdeklődők megtekinthetik a borutakat: a Szent Mihályt Raposkán, a Szent Györgyöt Hegymagason, valamint a kisapáti Bazaltorgona Borutat. Később gazdatalálkozó lesz a hegymagasi Szent György Pincében. A rendezvény utolsó napján, vasárnap térzenével fogadják a vendégeket a hegymagasi kultúrházban, majd felvonulnak a Legyel Kápolnához huszárok, borlovagrendek és néptáncosok kíséretében. A Szászi pince közelében
szabadtéri szentmisével, borszenteléssel és kenyéráldással színesítik, és zárják le a rendezvényt.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
Zatkalik-Peresztegi Virág

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.