Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
16°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
16°C

A korai felismerés életet menthet

2014. október 4. 21:35
Harmadik alkalommal tartotta meg sétáját a Fagyöngy Egyesület szombaton délelőtt Veszprémben, hogy felhívják a figyelmet a mellrák megelőzésére.

Fontos, hogy a hölgyek rendszeresen eljárjanak szűrésre, illetve havonta önvizsgálatot végezzenek magukon. Bízunk benne, hogy ezzel a megmozdulással komolyabban veszik az érintettek ezt a témát, hiszen a korai felismerés életet menthet - mondta el érdeklődésünkre az esemény kapcsán Lángné Janni Margit, a Fagyöngy Egyesület elnöke. Mint mondta, 45 és 65 év között kétévente kell szűrésre járni, de ha valaki szokatlant tapasztal magán, bátran forduljon orvoshoz.

Lángné Janni Margit<br>A galéria megtekintéséhez kattintson a képre

A jelenlévőket Porga Gyula polgármester, az esemény fővédnöke köszöntötte. - Furcsává váltunk mi emberek, a gépeink karbantartására hihetetlen energiákat fordítunk, de saját vizsgálatunkra kevés időt szakítunk, nem foglalkozunk azzal, ha a testünk problémát jelez - adott hangot véleményének. Hozzátette, a séta fontos üzenetet tartogat számunkra, megmutatja, hogy nem vagyunk egyedül, léteznek olyan közösségek, vannak társaink, akik segítenek, hogy úrrá tudjunk lenni a nehézségeken.

Porga Gyula köszönti a jelenlévőket

Dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója szerint nem állhatunk meg az úton addig, amíg egyetlen embert is elveszítünk olyan betegségben, ami gyógyítható. Végig kell mennünk a kijelölt úton. Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója úgy fogalmazott, hogy a nőktől kapjuk meg azt a szeretet, ami nélkül a férfiak nem tudnának végig menni az említett úton. 

A felvonulók a kórháztól a Kossuth utcára vonultak, ahol zenés felhívással készültek, a program a színházban fejeződött be, ahol onkológussal lehetett négyszemközt beszélgetni, illetve az emlő önvizsgálathoz is kaptak segítséget az érdeklődők. 

Az emlőrák Magyarországon minden 10. nőt érinti, az évi ötezer megbetegedettből mintegy kétezren meghalnak. Ezt a halálozási számot lehetne javítani, ha a 2000 óta bevezetett szervezett emlőrák szűrésre eljárnának a nők. A mammográfiás vizsgálat alatt már korai szakaszában felismerhető a betegség, amikor még nincsenek érezhető fizikai elváltozások, a gyógyulás esélye pedig majdnem 100 százalék - tudtuk meg dr. Tálos Zsuzsanna onkológus főorvostól. Kiemelte még, a férfiak körében is előfordulhat emlőrák. 

 

Galéria
Séta a mellrák megelőzéséért
Cseh Zoltán
további cikkek
Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   ma 11:59 Egy fotósnak sikerült egy képre komponálnia Magyarország két EKF-városát Egy fotósnak sikerült egy képre komponálnia Magyarország két EKF-városát Beinrohr Lászlónak a Kis-Papodról sikerült egy olyan képet készítenie, amin Veszprém aprólékos részletei mellett a távolban feltűnik a pécsi adótorony sziluettje is. ma 9:38 Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. tegnap 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. 2024. május 1. 21:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.