Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 7. Gizella
Veszprém
15°C
2024. május 7. Gizella
Veszprém
15°C

A szabad levegőn dolgozhattak

2014. november 3. 16:50
Hat elítélt úgynevezett jóvátételi munka keretében végzett parkgondozást a Vámosi úti temetőben hétfőn.

A Belügyminisztérium irányítása alatt valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben, egy az Európai Unió által támogatott projekt részeként zajlanak jóvátételi programok – ismertette a helyszínen Németh Éva bv. ezredes, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet (bv) parancsnoka.

Idén harmadik alkalommal dolgoztak bv-n kívül fogvatartottak. Tavasszal a Te Szedd akcióhoz csatlakozva végeztek takarítást a város határában, nyáron pedig egy evangélikus óvoda rendbetételénél segítettek.

“A jóvátételi munka lényege, hogy díjazás nélkül, önként vállalva végzik el az elítéltek a közösség kiengeszteléseként, de a büntetés végrehajtása mellett. Fontosnak tartjuk, hogy a közösség részéről egyfajta megbocsátó attitűdöt kiváltsunk, és a szabadulás után másképp fogadják őket börtön falain túl” – fogalmazott a parancsnok.

Németh ÉvaNémeth Éva

Olyan fogvatartottakat válogattak össze, akik részt vettek már hasonló programban, illetve az intézeten belül is dolgoznak, valamint a biztonsági csoportjuk engedélyezte a külső munkavállalást.

Az elítélteket Horváth Zoltán, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. városüzemeltetési igazgatója tájékoztatta a feladatról; többnyire a főutak környezetéből takarították el a lehullott lombokat a délelőtti órákban. “Munkájukkal hozzájárulnak a temető rendbetételéhez” – köszönte meg a segítséget.

“Visszaadhatok valamit a társadalomnak abból, amit elvettem” – fogalmazott Németh Attila elítélt. “Jó érzés segíteni, a fogvatartottak között pedig kiváltságnak számít a szabad levegőn dolgozni” – tette hozzá.

Németh AttilaNémeth Attila

A jóvátételi tevékenység folytatódik, a fogvatartottak karácsonyi műsorral készülnek, amit valamelyik veszprémi szociális intézményben adnak elő ajándékozással egybekötve, illetve a tervek szerint a jövőben egy-egy elítélt középiskolásoknak tart előadást tapasztalatairól, hogy a fiatalokat távol tartsák a bűnelkövetéstől.

 

Cseh Zoltán
további cikkek
Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. tegnap 16:31 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   tegnap 15:56 Vajon kitől idézett a V-Busz? Vajon kitől idézett a V-Busz? „Hidd el, hogy képes vagy rá és félig már véghez is vitted.” Ez a mondat fogadja a V-Busz utazóközönségét a buszok kijelzőjén. Na, de kitől származik az idézet, ami az érettségiző diákoknak szól elsősorban? tegnap 10:00 Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   2024. május 5. 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.