Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az étkezési kultúra javítása a cél

2014. november 27. 14:52
A Mintamenza program Veszprém megyei eredményeivel kapcsolatban tartottak szakmai napot szerdán a népegészségügyi szakigazgatási szerv közreműködésével.

2009-ben egy óvodások körében történt felmérés rámutatott, sósan, illetve cukrosan főznek rájuk, valamint kevés zöldség, gyümölcs és tej jellemzi az étrendet. Az eredmény láttán a Békés megyei népegészségügyi szakmai csapat az óvodai közétkeztetésben résztvevőkkel közösen egy programot dolgozott ki, hogy a kisgyerekek minél egészségesebben étkezzenek. A modell sikerességét mutatja, hogy 2012-ben országos programmá nőtte ki magát a Mintamenza, amihez megyénk is csatlakozott – ismertette érdeklődésünkre dr. Andrásofszky Enikő megyei tisztifőorvos. 

Dr. Andrásofszky Enikő nyitotta meg a rendezvénytDr. Andrásofszky Enikő nyitotta meg a rendezvényt

Az elmúlt évek tapasztalatait egy szakmai nap keretében osztották meg egymással az érintettek. Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott az eseményt köszöntve leszögezte: nálunk is sikeresen működik a program. Veszprém megyében hét főzőkonyha közreműködésével összesen 3400 gyermek közétkeztetését igyekeznek megreformálni. A hamarosan megjelenő közétkeztetési rendelet további irányvonalat fogalmaz meg, milyen ételek kerüljenek az asztalra. “Ami egészséges az egyben finom is lehet, ezt el kell fogadtatni a gyerekeinkkel” – jegyezte meg. 

Takács Szabolcs köszöntötte a megjelenteketTakács Szabolcs köszöntötte a megjelenteket

Több mint kétmillió ember veszi igénybe a kőzetkézetetést naponta, jelenleg 250 főzőkonyha csatlakozott a Mintamenza Programhoz, ennek köszönhetően mintegy 700 ezer gyermek étkeztetésének a javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el. A szakemberek szerint fokozatosan kell a közétkeztetésben használt nyersanyagokat megváltoztatni, a száraztészták, a magas sótartalmú húskészítményekből előállított ételek kiszorításával több zöldséget, gyümölcsöt, tej- és tejterméket, halat, marhahúst, lőtt vadhúst, teljes kiőrlésű sütőipari terméket kell a menzákon étkezők elé tenni. A végső cél az egészségesebb, korszerű táplálkozás kialakítása, a közétkeztetés megújítása, melynek egyértelmű nyertese egy egészségesen táplálkozó, étkezési kultúrával rendelkező felnövő generáció.

A veszprémi szakmai nap részeként egyebek mellett szó volt a csatlakozott konyhák étrendében történő pozitív változásokról, valamint a program aktualitásairól.

 

Cseh Zoltán
további cikkek
Új, multifunkcionális légtisztító technológiát fejlesztett a Pannon Egyetem közélet Új, multifunkcionális légtisztító technológiát fejlesztett a Pannon Egyetem Új, multifunkcionális beltéri levegőtisztító rendszert fejlesztett a Pannon Egyetem nemzetközi együttműködésben. A projekt célja egy olyan innovatív, beltéri használatra szánt levegőtisztító berendezés kifejlesztése volt, amely egyszerre képes a levegőben található káros vegyi anyagok lebontására, a szálló por kiszűrésére és a kórokozók elpusztítására, mindezt energiatakarékos, látható fényen működő technológia segítségével. tegnap 16:50 Putyin: Oroszország kész leállítani a a harci cselekményeket, ha biztonsági garanciákat kap közélet Putyin: Oroszország kész leállítani a a harci cselekményeket, ha biztonsági garanciákat kap Oroszország kész haladéktalanul leállítani az ukrajnai harci cselekményeket, ha teljesülnek a biztonsági garanciákra vonatkozó feltételei - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján. tegnap 16:31 Idén dupla mennyiségű tápadományt kapnak az állatmenhelyek a kormány jóvoltából közélet Idén dupla mennyiségű tápadományt kapnak az állatmenhelyek a kormány jóvoltából Immáron ötödik éve részesülnek tápadományban az állatvédő szervezetek, ami nagy segítséget jelent számukra a hideg, téli időszakban. A tápadományok kiszállítása pénteken megkezdődött – közölte az állatvédelemért felelős kormánybiztos stábja. tegnap 14:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.