2009-ben egy óvodások körében történt felmérés rámutatott, sósan, illetve cukrosan főznek rájuk, valamint kevés zöldség, gyümölcs és tej jellemzi az étrendet. Az eredmény láttán a Békés megyei népegészségügyi szakmai csapat az óvodai közétkeztetésben résztvevőkkel közösen egy programot dolgozott ki, hogy a kisgyerekek minél egészségesebben étkezzenek. A modell sikerességét mutatja, hogy 2012-ben országos programmá nőtte ki magát a Mintamenza, amihez megyénk is csatlakozott – ismertette érdeklődésünkre dr. Andrásofszky Enikő megyei tisztifőorvos.
Az elmúlt évek tapasztalatait egy szakmai nap keretében osztották meg egymással az érintettek. Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott az eseményt köszöntve leszögezte: nálunk is sikeresen működik a program. Veszprém megyében hét főzőkonyha közreműködésével összesen 3400 gyermek közétkeztetését igyekeznek megreformálni. A hamarosan megjelenő közétkeztetési rendelet további irányvonalat fogalmaz meg, milyen ételek kerüljenek az asztalra. “Ami egészséges az egyben finom is lehet, ezt el kell fogadtatni a gyerekeinkkel” – jegyezte meg.
Több mint kétmillió ember veszi igénybe a kőzetkézetetést naponta, jelenleg 250 főzőkonyha csatlakozott a Mintamenza Programhoz, ennek köszönhetően mintegy 700 ezer gyermek étkeztetésének a javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el. A szakemberek szerint fokozatosan kell a közétkeztetésben használt nyersanyagokat megváltoztatni, a száraztészták, a magas sótartalmú húskészítményekből előállított ételek kiszorításával több zöldséget, gyümölcsöt, tej- és tejterméket, halat, marhahúst, lőtt vadhúst, teljes kiőrlésű sütőipari terméket kell a menzákon étkezők elé tenni. A végső cél az egészségesebb, korszerű táplálkozás kialakítása, a közétkeztetés megújítása, melynek egyértelmű nyertese egy egészségesen táplálkozó, étkezési kultúrával rendelkező felnövő generáció.
A veszprémi szakmai nap részeként egyebek mellett szó volt a csatlakozott konyhák étrendében történő pozitív változásokról, valamint a program aktualitásairól.

