Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Videotolmács segíti a kommunikációt

2014. december 8. 14:52
Az országban elsőként a veszprémi kórházban valósult meg a hallássérültek infokommunikációs akadálymentesítése. Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfőn írták alá az érintett felek.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) és a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház összefogásának köszönhetően elindult a KONTAKT Tolmácsszolgáltatás az intézményben, összesen húsz táblagép beüzemelésével a siketek és nagyothallók a jelnyelvi tolmácsok személyes jelenléte nélkül intézhetik ügyeiket.

Dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója az ünnepélyes átadó alkalmával elmondta, hogy az együttműködésnek köszönhetően újabb lépést tettek annak érdekében, hogy teljes mértékben akadálymentessé váljon az intézmény. Emlékeztetett, 10 milliárd forintos fejlesztést hajtanak végre, hogy a jövőben minél színvonalasabban tudják kiszolgálni a betegeket. A táblagépeket a legfontosabb helyekre helyezték el, hogy használatukkal jelnyelvi tolmácsot biztosíthassanak a hallásukban károsodottak részére. 

Dr. Kósa Ádám és dr. Rácz JenőDr. Kósa Ádám és dr. Rácz Jenő

Dr. Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke, európa parlamenti képviselő nagy előrelépésnek nevezte az együttműködést a közszolgáltatás akadálymentesítése terén. Uniós forrásokat felhasználva márciusban indult a szolgáltatás, amit azóta folyamatosan bővítenek, fejlesztenek. Jelenleg 1100 siket és nagyothalló használja rendszeresen, havonta 8000 hívást bonyolítanak le.


A KONTAKT Tolmácsszolgálat egy Európában is új és korszerűnek számító videó-tolmácsolási rendszer hallássérültek számára. Célja, hogy a hallássérültek az ország minden pontján azonos eséllyel, azonos színvonalú, akadálymentesített kommunikációs szolgáltatásokhoz jussanak.


A rendszert használók a táblagép segítségével videókapcsolatot létesítenek egy jeltolmáccsal, aki segít a kommunikációban. Mártha Imre, az Invitel Távközlési Zrt. operatív főigazgatója ismertetője szerint a szükséges szoftvert a távközlési cég fejlesztette, valamint a videotolmácshoz szükséges telekommunikációs elemeket is biztosítja és hamarosan a saját ügyfélszolgálatukon is használják majd Veszprémben.

Elhangzott még, hogy Magyarországon jelenleg 10 ezer siket és 60 ezer nagyothalló él. A fejlesztők és üzemeltetők szeretnék, ha a jövőben minél több közszolgáltató igénybe venné a rendszert. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak többek között a Veszprémi Közüzemi Szolgáltatóval is, hogy az ügyfélszolgálatukon elindítják a tolmácsszolgáltatást.

 

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.