Bellini
1934-ben a híres festő, Giovanni Bellini emlékére Velencében tartottak emlékkiállítást. Egy ottani bár mixere ekkor találta fel ezt az ízletes pezsgőkoktélt, a nevet pedig maga az ünnep adta.
Hozzávalók: 3 rész pezsgő; 0,5 rész cukorszirup; 2 rész őszibarack lé
A koktélhoz egy erősen lehűtött pezsgőt (jobb, ha fagyos) száraz pezsgőt használjunk. Öntsük a baracklevet, majd a cukorszirupot egy lehűtött pezsgőspohárba. Töltsük fel pezsgővel és keverjük meg finoman. Ugye milyen egyszerű?
French 75
Az eredeti 75-ös koktél Párizsban, az első világháború alatt született meg, és a 75-ös ágyúról kapta a nevét. Ez a változat még nem tartalmazott pezsgőt, azzal csak a háború után egészítették ki.
Hozzávalók: 5 rész pezsgő, 1 rész gin, 0,5 rész cukorszirup, 1 rész citromlé
Töltsük a gint, citromlevet és a cukorszirupot egy pohárba. Töltsük fel alaposan előhűtött pezsgővel. Citromkarikával vagy koktélcseresznyével díszítsük.
Champagne Cocktail
Igazi bajnok koktél: ezzel a pezsgőkoktéllal nyertek aranyérmet az 1889-ben megrendezett koktélversenyen New Yorkban. Ínyenceknek kötelező.
Hozzávalók: 3 rész pezsgő, 2 öntet Angostura, 0,5 rész brandy vagy konyak, 1 kockacukor
Tegyünk egy kockacukrot a jól lehűtött pezsgőspohár aljába. Cseppentsük rá az Angosturát, öntsük rá a konyakot, majd töltsük fel jéghideg pezsgővel. Citromspirállal díszítsük.
Lime Gin Fizz
Az egyetlen a listában arra az esetre, ha valaki nem kedvelné a pezsgőt.
Hozzávalók: jégkockák, 2 rész gin, 1 lime vagy citrom leve, 4 rész szódavíz
Töltsük meg a poharat félig jéggel, öntsünk hozzá a gint, és a lime levet, majd töltsük fel jéghideg szódavízzel. Díszítsük lime darabbal és szívósszállal kínáljuk.
Holy Bucket
Hozzávalók: jégkockák; 0,5 liter energiaital; 0,5 üveg pezsgő; 4 rész pezsgő; 4 rész vodka; 1 db narancs
A koktél elkészítéséhez egy kisebb ˝vödröt˝, kb. 1,5 literes tálat használjunk. Töltsünk jeget a vödörbe, majd öntsünk rá fél liter energiaitalt, fél üveg pezsgőt és kb. 2 deciliter vodkát. A megmosott narancsot vágjuk fel karikára, rakjuk a vödörbe, keverjük meg, és osztozzunk testvériesen.
A koktélokhoz való cukorszirupot így készítsük: A forrásban levő vízhez azonos mennyiségű cukrot keverünk, s ezt néhány percig főzzük. A felszínén képződő habot leszedjük, végül a szirupot hagyjuk kihűlni.
Az Angostura nevű keserű ízesítőkből csak pár csepp kell a fent említett italokba. Ezt főleg ital nagykereskedésekből tudjuk beszerezni, de a bátrabbak elkészíthetik otthon is.