2022. augusztus 20.
//
István névnap

Az amerikai kapcsolatok olyanok, amilyenek

2015. január 9. 9:28
mti
Putyin és Merkel magyarországi látogatásáról és a párizsi terrortámadásról is beszélt péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök.

A Kossuth Rádió reggeli műsorában Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásáról is kérdezték Orbán Viktor kormányfőt.

MTI-fotóMTI-fotó

A miniszterelnök szerint a két vizit más fázisban van, hiszen míg Merkel kancellár látogatásának megvan az időpontja és a tematikája is, addig Putyin elnök látogatása napirenden van ugyan, de döntés még nem született róla, így nincs sem időpontja, sem konkrét napirendje, ám úgy látszik, "inkább hamarabb, mint később valósul meg 2015-ben". A Merkel-látogatásról azt mondta, annak "más az íze", hiszen a német kancellárral kéthavonta találkozik Brüsszelben, így "kevésbé tűnik szokatlannak vagy rendkívülinek, ezért jobban is illeszkedik Magyarország megszokott gondolkodásmódjába és diplomáciai rendjébe".

A kormányfő szerint ma a magyarok érdeke az, hogy egy kialakuló hidegháborús hangulatban "távol tartsuk magunkat minden olyan konfliktustól, amely nem a mi konfliktusunk".

A magyar-amerikai kapcsolatokat úgy jellemezte: voltak már jobbak is, "most olyanok, amilyenek". "Nem engedjük, hogy a nemzeti szuverenitásunk bármely eleme kérdésessé váljon. Ez az alap, innen kell megtalálni a mainál jobb együttműködést a politikában", hiszen a gazdasági és a katonai együttműködés hibátlan - mondta.

A szerdai párizsi vérengzésről a miniszterelnök úgy fogalmazott: brutális, barbár terrorcselekmény történt, ami mellbe vágja az embert, különösen mert az Európai Unión belül történt. "Együttérzésünket, szolidaritásunkat tudjuk kifejezni az elhunytak családjainak és a francia népnek is" - mondta a miniszterelnök.  Közölte egyúttal, hogy a Terrorelhárítási Központ jelentése alapján jelenleg "nincs közvetlen fenyegetésnövekedés" Magyarországon. A magyar kormánynak arra kell törekednie, hogy "egy bizonytalan világban biztonságos Magyarországunk legyen" - jelentette ki Orbán Viktor.

vehir.hu

További cikkek

Veszprémben is tiltakozott a Mi Hazánk
Veszprémben is tiltakozott a Mi Hazánk
Mintegy félszáz fő részvételével szervezett demonstrációt a párt hétfőn.
Újra engedélyezné a szélerőművek építését az LMP
Újra engedélyezné a szélerőművek építését az LMP
Több pontból álló javaslatcsomagot nyújtott be a parlamentnek az LMP, mellyel az energiaválság hatásait szeretnék mérsékelni.
Orbán: a háborúk korába lépett az európai történelem
Orbán: a háborúk korába lépett az európai történelem
A háborúk korába lépett az európai történelem, most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban.
A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet
A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet
A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a kormányifón.
Négy nap múlva érkezik az emelt nyugdíj
Négy nap múlva érkezik az emelt nyugdíj
Átlagosan 52 ezer forint pluszpénzzel számolhatnak júliusban a nyugdíjasok; akik bankszámlára kérték az utalást, már július 12-én megkapják a július havi nyugdíjuk mellett a nyolc havi nyugdíj után járó emelést is - tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.