Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az amerikai kapcsolatok olyanok, amilyenek

2015. január 9. 9:28 // Forrás: mti
Putyin és Merkel magyarországi látogatásáról és a párizsi terrortámadásról is beszélt péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök.

A Kossuth Rádió reggeli műsorában Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásáról is kérdezték Orbán Viktor kormányfőt.

MTI-fotóMTI-fotó

A miniszterelnök szerint a két vizit más fázisban van, hiszen míg Merkel kancellár látogatásának megvan az időpontja és a tematikája is, addig Putyin elnök látogatása napirenden van ugyan, de döntés még nem született róla, így nincs sem időpontja, sem konkrét napirendje, ám úgy látszik, "inkább hamarabb, mint később valósul meg 2015-ben". A Merkel-látogatásról azt mondta, annak "más az íze", hiszen a német kancellárral kéthavonta találkozik Brüsszelben, így "kevésbé tűnik szokatlannak vagy rendkívülinek, ezért jobban is illeszkedik Magyarország megszokott gondolkodásmódjába és diplomáciai rendjébe".

A kormányfő szerint ma a magyarok érdeke az, hogy egy kialakuló hidegháborús hangulatban "távol tartsuk magunkat minden olyan konfliktustól, amely nem a mi konfliktusunk".

A magyar-amerikai kapcsolatokat úgy jellemezte: voltak már jobbak is, "most olyanok, amilyenek". "Nem engedjük, hogy a nemzeti szuverenitásunk bármely eleme kérdésessé váljon. Ez az alap, innen kell megtalálni a mainál jobb együttműködést a politikában", hiszen a gazdasági és a katonai együttműködés hibátlan - mondta.

A szerdai párizsi vérengzésről a miniszterelnök úgy fogalmazott: brutális, barbár terrorcselekmény történt, ami mellbe vágja az embert, különösen mert az Európai Unión belül történt. "Együttérzésünket, szolidaritásunkat tudjuk kifejezni az elhunytak családjainak és a francia népnek is" - mondta a miniszterelnök.  Közölte egyúttal, hogy a Terrorelhárítási Központ jelentése alapján jelenleg "nincs közvetlen fenyegetésnövekedés" Magyarországon. A magyar kormánynak arra kell törekednie, hogy "egy bizonytalan világban biztonságos Magyarországunk legyen" - jelentette ki Orbán Viktor.

vehir.hu
további cikkek
Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  ma 12:56 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.