Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem ijedős a Veszprémi Állatkert macija

2015. február 2. 12:40
Az árnyékát ugyan meglátta, de nem szaladt vissza a barlangjába Bori, a Veszprémi Állatkert barnamedvéje. Akkor most mikor jön a tavasz?

A népi megfigyelések szerint ha február 2-án süt a nap és a barlangjából kibújó medve meglátja az árnyékát, megijed és visszabújik, vagyis hosszú télre számíthatunk. Borit azonban nem zavarta a napsütés, hiszen az állatkertészek rizsből és gyümölcsből készítettek számára tortát, a Veszprémi Állatkert kamcsatkai barnamedvéje pedig örömmel falatozott belőle a hóra lepihenve. 

A vendégül hívott veszprémi óvodások sem érkeztek üres kézzel az eseményre, finom gyümölcsöket hoztak ajándékba a macinak és hívogató dallal igyekezték rábírni, hogy előbújjon és kint maradjon, de előtte még Csizmadia Károly zoopedagógus mesélt nekik néhány értékes információt a medvékről, amit érdeklődve figyeltek a kicsik. 

Hosszú évekre visszamenő hagyománya van a medvelesnek – mondta el érdeklődésünkre Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója. “A gondosan előkészített tortával igyekeztük befolyásolni a medvét, hogy a látható árnyéka ellenére is mutassa meg magát előttünk” – tette hozzá. 

Bori régi lakója az állatkertnek. “Nálunk a medvék nem alszanak téli álmot, ennek fő oka, hogy minden nap kapnak táplálékot. A természetben előfordulhat, hogy ebben az évszakban kevesebb élelmet találnak a medvék, ezért visszavonulnak és felélik a nyáron felhalmozott tartalékukat” - árulta el az igazgató. 

Az állatkert medvéje tehát hamarosan közeledő tavaszt jósol, de ha valaki látott február 2-án egy vadon élő példányt, ossza meg velünk, hogy miként viselkedett.

 

Cseh Zoltán
további cikkek
Közösségi tér nőtt ki a vár alatti szlemesedő telekből Európa Kulturális Fővárosa Közösségi tér nőtt ki a vár alatti szlemesedő telekből Átadták a Közgáz egykori tornatermében és környezetében kialakított új rendezvényközpontot pénteken. tegnap 16:30 Gyorsítaná és tisztítaná a közlekedést, ha többen buszoznának és kerékpároznának közlekedés Gyorsítaná és tisztítaná a közlekedést, ha többen buszoznának és kerékpároznának Szemléletformáló kerékpáros délutánt rendeztek általános iskolásoknak csütörtök délután a Barátság-parkban. tegnap 11:14 Még több szabadtéri eszközön lehet játszani és kikapcsolódni Veszprémben Még több szabadtéri eszközön lehet játszani és kikapcsolódni Veszprémben Közel százmillió forintos EKF-támogatással újította meg, illetve bővítette a közösségi- és játszótereket Veszprém különböző területein a VKSZ Zrt. tegnap 14:28 A katolikus egyháznak olyan dolgokra is van válasza, amikre elsőre nem is gondolnánk kereszténység A katolikus egyháznak olyan dolgokra is van válasza, amikre elsőre nem is gondolnánk A klímaváltozás témája, a mesterséges intelligencia térhódításának kérdésköre, a fiatalok helyezete, a média működése, ezek mind-mind olyan társadalmi témák, amelyekre az egyháznak konkrét válaszai vannak. A közelgő országos Katolikus Társadalmi Napokon ezek is terítékre kerülnek Veszprémben. 2023. szeptember 21. 15:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.