A főzőversenyre nevező csapatok már 7 órakor elfoglalták helyüket a sportcsarnok mellett felállított sátorban, hogy elkészítsék életük legjobb ételét, ezzel megszerezve az elsőséget. A délelőtti hivatalos megnyitó alkalmával Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere emlékeztetett: az első alkalommal azt mondta, hogy hagyományteremtő céllal indultak neki a vállalkozásnak, idén pedig már harmadszor hozták tető alá a rendezvényt.
Dr. Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a hagyományoknak, a kézműves és helyben megtermelt élelmiszerkenek ad helyet Nemesvámos ezen a napon. Hangsúlyozta: 2020-ig mintegy 1200 milliárd forint jut agrár- és vidékfejlesztésre, a kormányzat célja pedig az, hogy ebből a forrásból minél több jusson a kisebb vállalkozások számára biztosítva számukra a megélhetéshez és fejlődéshez szükséges feltételeket.
A jelenlévőket üdvözölte még Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere, aki szerint a lencse az egyik legegészségesebb, a hurka pedig a legfinomabb magyar étel, és “amit jó ízzel fogyasztunk el, az egészséges is.” A rendezvényre meghívást kapott Rafain Endre, Nemesváros testvértelepülése, Tusnád polgármestere is.
A sátorban összesen nyolc lencseétel készült és hat csapat vállalkozott arra, hogy megméretteti hurkáját az erős mezőnyben, a sportcsarnokban közben minősített ős- és kistermelők kínálták portékájukat, egy fotókiállításnak köszönhetően bemutatkozott a falu múltja, illetve kulturális programok is színesítették a rendezvényt.
Sokan várták izgatottan a délutáni eredményhirdetést. A legfinomabb hurkaételt végül a nemesvámosi kézilabdacsapat készítette el, mely a véres hurka lencse krokettel és párolt lilakáposztával nevet viselte. A második helyet a Tusnádi testvérváros tagjaiból összeálló Mackós csapat lett, akik hamisítatlan erdélyi lakomát csaptak. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Civilek Sólyért egyesület állhatott fel hagyományos hurkájával. A legízletesebb lencseétel Göttlinger Lászlóné nevét dicsérte (kolbászos, tejfölös lencsfőzelék), második a Hi meg Há Ifjúsági Klub (sült, füstölt kacsamell lencseágyon, diós házikenyérrel), harmadik az agrárkamara lencsegulyása lett.


