2022. augusztus 20.
//
István névnap

Változások a szociális ellátásban

2015. február 25. 11:20
Márciustól változások lesznek a szociális ellátással kapcsolatos ügyintézésben. Erről Takács Szabolcs a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja beszélt szerdán délelőtt.

Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja szerdán délelőtt elmondta, hogy március elsejével hatályba lép a szociális igazgatásról és ellátásról szóló törvény módosítása, amelynek értelmében az aktív korúak ellátása és az ellátással kapcsolatos ügyek intézése az önkormányzatok jegyzőitől a járási hivatalokhoz kerül át.

Az aktív korúak ellátásán belül kétféle ellátás típus lesz megállapítható, a foglalkozást helyettesítő támogatás illetve az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás.

Utóbbi igénybevételéhez az önkormányzat jegyzője végez felülvizsgálatot azok között, akiknek idén március előtt rendszeres szociális segélyt állapítottak meg. Az érintettek március 5-ig egy részletes tájékoztatást tartalmazó levelet fognak kapni.

Takács SzabolcsTakács Szabolcs

A kormánymegbízott hozzátette, hogy Veszprém megyében 5300 ellátott ügyének intézése kerül át a járási hivatalokhoz. Az ellátással kapcsolatban a legfontosabb változás, hogy az érintettek jövő hónaptól nem az önkormányzatok házipénztárából, hanem postai úton, vagy folyószámlájukra utalva kapják meg az ellátást. Az aktív korúak ellátására vonatkozó kérelmek továbbra is benyújthatók a kérelmező lakcíme szerinti illetékes járási hivatalban, illetve a települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál vagy közös önkormányzati hivatalánál, a kormányablaknál, valamint a Járási Hivatalok Munkaügyi Kirendeltségein. Az ügyfélbarát közigazgatás jegyében a kérelmek a településeken helyben átadhatók a járási hivatalok települési ügysegédeinek. A feladat ellátásában a megye 10 járásában 84 települési ügysegéd működik közre, az ügysegédek elérhetőségeiről a járási hivatalok adnak tájékoztatást.

Takács Szabolcs kiemelte, hogy azok, akik március előtt közfoglalkoztatásban vettek részt és nem helyezkedtek még el a munkaerőpiacon keressék fel a Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségét együttműködés céljából, és érdeklődjenek a számukra megállapítható ellátásokról.

Csepely Máté
Domján Attila

További cikkek

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
A veszprémi Barátság parkban tartott sajtótájékoztatót Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, valamint Gerstmár Ferenc, a veszprémi önkormányzat LMP-s képviselője.
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
Az államalapítás alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést pénteken a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja.
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az augusztus 20-ai budapesti tűzijáték után több kocsival közlekedő vonatokat indít a MÁV. Változik a Volánbusz menetrendje is az ünnepi hétvégén.
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
A Reformerek Párt részéről Varga-Damm Andrea, a párt elnöke és Kovács Rajmund alelnök Veszprémben jelentették be, hogy online petíciót indítanak annak érdekében, hogy meggyőzzék a szentatyát a veszprémi érsek leváltásáról.