2019. szeptember 21., szombat
Máté névnap

Nem lehet elég korán kezdeni a környezettudatos nevelést

A Zöld Óvoda és Ökoiskola címek elnyeréséhez adtak szakmai segítséget egy információs nap keretében a veszprémi Báthory iskolában szerdán.

A pályázatok célja egyebek mellett, hogy az óvodás és az iskolás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő élményekre és tapasztalatra építő, azaz tevékenység-orientált környezeti nevelésben részesüljön. A program részeként erősítik a gyermekek környezettudatosságát, növelik a környezeti nevelési tevékenységek színvonalát és a Natura 2000 területek ismertségét.

Barthák Péterné, a Báthory iskola igazgatója köszöntötte a megye számos településéről érkező pedagógusokat. Büszkén számolt be arról, hogy intézményük 2012 óta viseli az Örökös Ökoiskolai címet, aminek gyakorlati részével a nap folyamán meg is ismerkedhettek az érdeklődők.

"Nagyon sokat dolgoztunk a cím eléréséért, rengeteg rendezvény, program és szemléletváltás kellett ahhoz, hogy örökös ökoiskolai címet kapjon az intézmény" – tudtuk meg az igazgatótól, aki néhány gyakorlati tennivalót is megosztott velünk. "Rendszeressé tettük a szelektív hulladékgyűjtést, biztosítjuk az otthonokban összegyűlt háztartási olaj biztonságos elszállítását, erdei iskolákat szervezünk, környezetvédelemmel kapcsolatos előadásokat tartottunk, kirándulások részeként hívjuk fel a fiatalok figyelmét a környezetvédelemre" – sorolta, hozzátéve: a legnehezebb feladat a folyamatosság biztosítása, hogy ne csak kampány jelleggel kerüljenek elő ezek a célkitűzések.

A Gaja Környezetvédő Egyesület által szervezett szakmai napon a Zöld Óvoda és Ökoiskola címért indulók megismerkedhettek a pályázat részleteivel, közelről láthatták miként zajlik egy műhelymunka a programhoz kapcsolódva, illetve a házigazda Báthory iskola munkatársai beszéltek a címpályázat során felmerülő nehézségekről.

Hatalmas önértékelés ez a pályázat – vélekedett Barthák Péterné, hiszen maguk is a szükséges papírok kitöltése közben ébredtek rá, számos területen a feltételeknek megfelelően dolgoztak már évek óta. Ami pedig az Örökös Ökoiskola címet illeti, komoly kihívásokkal kell szembenézniük nap mint nap, hiszen a meghatározott területeken nem szabad, hogy visszalépés történjen náluk, a meghozott intézkedéseket folyamatosan be kell tartani és minél szélesebb körben bevonni a gyermekeket is. A munkához azonban segítséget is kapnak, a helyi civil szervezetek és az önkormányzat mellett természetesen a szülők is támogatják ezeket az célkitűzéseket.