Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kommunizmus áldozatai mindennapi hősök voltak

2015. február 25. 18:21
Éreznünk kell a felelősségünket, és tennünk kell azért, hogy a jövőben is szabadon, demokráciában élhessünk- mondta Hegedűs Barbara szerda este a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen.

„Olyan rendszer áldozataira emlékezünk ma, amely oly súlyosan megsebezte a magyarok millióinak lelkét, és a mai napig fájó hegként kínozza nemzetünket. Az elnyomó rendszer sok magyar családot érintett, és életeket keserített meg”- hangsúlyozta Hegedűs Barbara önkormányzati képviselő a veszprémi Fidelitas által szervezett megemlékezésen a Brusznyai emlékműnél.

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet csapatok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. Bebörtönzése az első állomása volt annak az eltervezett folyamatnak, amely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásával a totális egypárti diktatúra felé haladt. A képviselő önkényes fogva tartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképé vált.

„Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért nem lépünk túl a szenvedésektől gyötört múlton, hagyjuk magunk mögött a fájó sebeket? Ezt a múltunk, jelenünk és a jövőnk szempontjából sem tehetjük meg”- emelte ki Hegedűs Barbara.

„Fejet kell hajtsunk olyan hősök előtt, mint Brusznyai Árpád, aki - kiállva az elveiért, igazságérzetéért és a nemzetéért - életét adta a hazáért”

„Bár még nem éltünk akkor, de a zsarnokság, a terror beszivárgott az otthonokba. Nekünk, fiataloknak már nincs személyes tapasztalatunk a terrorról, azonban tudjuk, a kommunizmus áldozatainak el nem múló szabadságvágyának köszönhetjük, hogy már demokráciában és szabadságvágyban születtünk és élhetünk.”

A megemlékező beszéd után a résztvevők mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

A rendezvényen Hatás Andrea színművész működött közre.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.