2021. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Veszprém, Amerika, Indiánok

2015. március 20. 18:27
Kutasi Kovács Lajos életútjáról nyílt kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban péntek délután.

Az „ÖSSZEFIRKÁLT TÉRKÉP” című tárlat Pannon Egyetem „Magyar napok 2015” című rendezvénysorozatához kapcsolódik.

Kutasi Kovács Lajos író, újságíró, utazó a nyugati magyar emigráns irodalom egyik jelentős alakja. Veszprémben született 1920-ban, első szépirodalmi műve 1941-ben jelent meg. Újságírói munkáját 1942-ben kezdte, a Veszprémi Hírlapnál két évig volt segédszerkesztő, majd Budapesten újságíró. 1949-ben kivándorolt Dél-Amerikába, Sao Paulóban közel két évtizedig szerkesztette a Dél-Amerikai Magyar Hírlapot, s számos emigráns kulturális szervezetben vállalt vezető szerepet. A Szabad Európa Rádió és a BBC külső munkatársaként, illetve a PEN Club tagjaként részt vett a nemzetközi kulturális és irodalmi életben. Élete utolsó két évében az Angliai Magyar Tükör szerkesztője volt. Kiemelkedő érdeklődéssel tanulmányozta az amerikai kontinens és az őslakosság történetét és néprajzát. 1965-ben részt vett egy dél-amerikai régészeti feltáráson, 1974 és 1989 között nagyobb tanulmányutakat tett Észak- és Dél-Amerikában. A most nyílt kiállítás részletesen végigköveti és bemutatja Kutasi Kovács Lajos életútját – veszprémi, németországi, Dél-Amerikai, londoni éveit és munkásságát. A tárlat december 20-ig tekinthető meg.

Kutasi Kovács LajosKutasi Kovács Lajos

Brányi Mária veszprémi alpolgármester a Kutasi Kovács életútjáról nyílt kiállítást kiemelkedőnek nevezte, ugyanis szerinte nem csak egy határon túli alkotó honfitársunkról van szó, hanem egy veszprémi szülöttről. „Egy olyan alkotóról van szó, aki az élet sok területén fejtette ki munkásságát, és szerzett ezzel jó hírnevet a magyar gondolkodóknak és alkotóknak”- fogalmazott.

Brányi MáriaBrányi Mária

A kiállítást a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója Dr. Kubassek János nyitotta meg, aki Kutasi Kovács életéről emlékezett meg. „Sokak szívéhez nagyon közel állt. Példájával, alkotásaival, viselkedésével és munkásságának értékeivel ajándékozott meg minket. Veszprémisége a lokálpatriotizmus egyik legszebb megnyilvánulása volt, amit sosem felejtett el. Az itt kapott szellemi kincseket a világba továbbvitte, gyarapította és gazdagította”- mondta.

A eseményen Kutasi Kovács Lajos fia és veje, valamint életének egyik legjobb barátja is jelen volt.

A megnyitó után Dr. Pilipkó Erzsébet főmuzeológus tartott előadást „Kutasi Kovács Lajos életútja” címmel a Laczkó Dezső Múzeumban.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A Veszprémi Petőfi Színház vasárnap mutatja be az Erich KÄstner regényéből íródott történet színpadi változatát, A két Lottit.
Új kiállítás a Csikászban
Új kiállítás a Csikászban
Péntek délután nyílt meg Halász Péter Tamás SOL+ című kiállítása a Csikász Galériában.