Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém, Amerika, Indiánok

2015. március 20. 18:27
Kutasi Kovács Lajos életútjáról nyílt kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban péntek délután.

Az „ÖSSZEFIRKÁLT TÉRKÉP” című tárlat Pannon Egyetem „Magyar napok 2015” című rendezvénysorozatához kapcsolódik.

Kutasi Kovács Lajos író, újságíró, utazó a nyugati magyar emigráns irodalom egyik jelentős alakja. Veszprémben született 1920-ban, első szépirodalmi műve 1941-ben jelent meg. Újságírói munkáját 1942-ben kezdte, a Veszprémi Hírlapnál két évig volt segédszerkesztő, majd Budapesten újságíró. 1949-ben kivándorolt Dél-Amerikába, Sao Paulóban közel két évtizedig szerkesztette a Dél-Amerikai Magyar Hírlapot, s számos emigráns kulturális szervezetben vállalt vezető szerepet. A Szabad Európa Rádió és a BBC külső munkatársaként, illetve a PEN Club tagjaként részt vett a nemzetközi kulturális és irodalmi életben. Élete utolsó két évében az Angliai Magyar Tükör szerkesztője volt. Kiemelkedő érdeklődéssel tanulmányozta az amerikai kontinens és az őslakosság történetét és néprajzát. 1965-ben részt vett egy dél-amerikai régészeti feltáráson, 1974 és 1989 között nagyobb tanulmányutakat tett Észak- és Dél-Amerikában. A most nyílt kiállítás részletesen végigköveti és bemutatja Kutasi Kovács Lajos életútját – veszprémi, németországi, Dél-Amerikai, londoni éveit és munkásságát. A tárlat december 20-ig tekinthető meg.

Kutasi Kovács LajosKutasi Kovács Lajos

Brányi Mária veszprémi alpolgármester a Kutasi Kovács életútjáról nyílt kiállítást kiemelkedőnek nevezte, ugyanis szerinte nem csak egy határon túli alkotó honfitársunkról van szó, hanem egy veszprémi szülöttről. „Egy olyan alkotóról van szó, aki az élet sok területén fejtette ki munkásságát, és szerzett ezzel jó hírnevet a magyar gondolkodóknak és alkotóknak”- fogalmazott.

Brányi MáriaBrányi Mária

A kiállítást a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója Dr. Kubassek János nyitotta meg, aki Kutasi Kovács életéről emlékezett meg. „Sokak szívéhez nagyon közel állt. Példájával, alkotásaival, viselkedésével és munkásságának értékeivel ajándékozott meg minket. Veszprémisége a lokálpatriotizmus egyik legszebb megnyilvánulása volt, amit sosem felejtett el. Az itt kapott szellemi kincseket a világba továbbvitte, gyarapította és gazdagította”- mondta.

A eseményen Kutasi Kovács Lajos fia és veje, valamint életének egyik legjobb barátja is jelen volt.

A megnyitó után Dr. Pilipkó Erzsébet főmuzeológus tartott előadást „Kutasi Kovács Lajos életútja” címmel a Laczkó Dezső Múzeumban.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! tegnap 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. tegnap 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.