2021. június 24.
//
Iván névnap

Bottropi diákok Veszprémben

2015. március 25. 11:42
A németországi testvérváros diákjait Porga Gyula fogadta szerda reggel a Városházán.

A Lovassy Gimnázium angol nyelvű diákcsere-programjának köszönhetően a bottropi Vestisches Gymnasium tanulói idén is ellátogattak Veszprémbe. Szeptemberben a magyar diákok jártak Németországban.

A 16 éves bottropi diákok családoknál szálltak meg. Pár napos ittlétük alatt veszprémi és környékbeli nevezetességekkel ismerkedtek meg, de ellátogattak a fővárosba is. Szerda reggel Porga Gyula polgármester fogadta őket a Városházán, aki a város jelenéről beszélt nekik. Szó esett a város kulturális gazdagságáról, az állatkertről, híres veszprémiekről, a kézilabdázóinkról, és az atlétikai klubról is. Kiemelte: a városban a veszprémi összetartó közösségre a legbüszkébb.

A diákok kérdezhettek is a polgármestertől. Egyiküket a Veszprém és Bottrop közti testvérkapcsolat érdekelte. Porga Gyula kifejtette, hogy a két város 1988-ban kötötte meg a testvérvárosi kapcsolatot, ami akkoriban azért számított különlegesnek, mert Magyarország akkor még a keleti blokkhoz tartozott, Bottrop pedig egy nyugat-németországi város volt. A partnerkapcsolat alapja először egy veszprémi székhelyű és egy bottropi bányavállalat szakmai kapcsolata volt, ami később annyira erősnek bizonyult, hogy a város vezetői is megállapodtak abban: összekapcsolják jövőjüket.

Bottrop

​A 119 000 lakosú Bottrop a szénbányák mellett textil- és mechanikai eszközök gyártásáról, valamint kémiai anyagok és kátrány előállításáról volt nevezetes. Bottrop napjainkban rendelkezik a világ leghosszabb elágazás nélküli autópálya-szakaszával, ezért sok nagy sebességű jármű tesztelése folyik a városban. A város egyik jelképének számít a hatalmas tetraéder, amely szénbányák törmelékeiből készült, 50 méter magas. A város másik nevezetessége Németország egyik legnagyobb vidámparkja, a Movie Park Germany. Bottrop szintén híres még a hatalmas fedett pályás sípályáról, az Alpincenterről.

BottropBottrop

Porga Gyula elmondta: május elején a bottropi polgármester érkezik Veszprémbe, akivel a tervek szerint egy újabb baráti záradékot kötnek, megerősítendő a két város közti kapcsolatot.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Sétával, filmmel, szomszédolással erősítik a helyi identitást
Sétával, filmmel, szomszédolással erősítik a helyi identitást
Három, a veszprémi örökséget feltáró, a helyi identitást és a közösséget erősítő program indul a városban, melyek keretében többek közt Veszprém történetét bemutató film, várostörténeti séták indulnak, valamint az egyes városrészek közösségei látják vendégül egymást.
A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort
A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort
A külsőleg és belsőleg is felújított volt jezsuita rendházat kedden adták át a Balaton-parti városban. Az új épület összművészeti kulturális központként fog működni.
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdeztük.
370 fő állhatott munkába a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően
370 fő állhatott munkába a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően
Négy és fél évvel ezelőtt nagy vállalást tettek a Veszprémi járásban működő cégek, képző intézmények, civilek, az önkormányzat, a Kormányhivatal és a Pro Veszprém Kft.: terveik szerint a Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktum keretében közel 300 fő munkába állását igyekeztek elősegíteni. A projekt a napokban zárult, az elképzelésekhez képest mintegy 100 fővel több új munkavállalóval.
Kertvárosi egyirányúsítások: megoszlanak a vélemények a változtatásokról
Kertvárosi egyirányúsítások: megoszlanak a vélemények a változtatásokról
Az önkormányzat lakossági fórum keretében hallgatta meg a lakók véleményét. Ha újra lesz módosítás, az nem egyik napról a másikra fog megtörténni.