2022. január 19.
//
Sára névnap

Képvásárlással segíthetünk az autizmussal élőkön

2015. március 30. 15:46
Az AutiSpektrum Egyesület által szervezett rajzkiállítást hétfőn nyitották meg a Városháza aulájában. Az ott kiállított rajzok megvásárlásával az egyesület működését támogathatjuk.

A kiállított úgynevezett Aut-kartonok mind egyedi alkotások, autizmus spektrumzavarral (a spektrum szó az autizmus számos megjelenési formára utal) élő gyermekek és az egyesület által felkért személyek közös művei. A felkért személyek között olyan hírességek neveit is olvashatjuk a rajzokon, mint Polgár Judit, Vereckei Ákos, Farkas Bertalan vagy Cseh László. A rajzkiállítás az április 5-ig tartó veszprémi autizmus világnapi rendezvénysorozathoz kapcsolódik.

A tárlatot Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg, aki a találkozások kiállításának nevezte az eseményt. „Két ember közti különbözőségeket akkor tudjuk elfogadni, ha van annyi empátiánk, hogy egy más világnézetet és szemszöget is meg tudunk érteni. Ehhez találkozások szükségesek. (…) A mai esemény is ilyen”- fogalmazott. „Ha Veszprémben minél több ilyen találkozás jön létre, egy erős közösséget tudunk alkotni”- tette hozzá. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója tanmesével hívta fel a figyelmet a művészet gazdagságára.

Porga GyulaPorga Gyula

Az AutiSpektrum Egyesület 2013-ban jött létre. 2014-ben a város önkormányzatának jóvoltából kapott használatra helyiségeket, melyek egy részét már felújították. Itt fejlesztő foglalkozásokat és szülőcsoportokat tartanak. A további szolgáltatásbővítés miatt még két helyiség felújítását tervezik. Ezeken kívül a nyílászárókat cserélnék ki, továbbá a vizesblokkot tennék rendbe. Jelenleg 50 családdal állnak kapcsolatban.

Magyarországon nagyjából százezer autista ember él, de csak töredékük van diagnosztizálva. Kutatások szerint minden 60-100. ember autizmussal él.

Halas Adelaida és Kiszely-Nagy BotondHalas Adelaida és Kiszely-Nagy Botond

A hétfői eseményen Halas Adelaida színművész és Kiszely-Nagy Botond érintett fiatal duettje, valamint Kövi Szabolcs fuvolista műsora szórakoztatta a megjelenteket.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
A célokkal egyetértenek, konstruktív javaslataikkal és építő jellegű kritikáikkal azok elérését szeretnék segíteni az ellenzéki frakció képviselői – hangzott el Hartmann Ferenc és Gerstmár Ferenc szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján.
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
A kétoldalú megállapodással a jó tanuló, jó sportoló értékrendet erősítené a VSZC Táncsics Mihály Technikum és a Veszprémi Jégkorong Sportegyesület Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány.
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
2021-ben megújult a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézménye a EFOP 4.1.2-17 pályázat keretében. Az elkészült beruházásról Dudás Zsolt intézményvezetőt kérdeztük.
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Sok fiatal számára fontos, hogy független legyen a szüleitől, de főiskolásként vagy ötödévesként ez nem mindig könnyű feladat. Ha valaki a katonai hivatás mellett dönt, már a tanulmányai alatt is fizetést kap – ez igaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) megvalósuló tisztképzésre és az Acélkocka Altisztképzési Rendszerre is.