Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

A fájdalom is lehet felemelő, ha dal születik belőle

2015. április 8. 13:02
Palya Beával beszélgettünk a párbeszéd fontosságáról, a dalokban lévő fájdalmakról, azok megéléséről és természetesen a Nő lemezéről, amit Veszprémben is bemutat csütörtökön.

– Minden dala önvallomás és a saját életét mutatja be?

– Amikor egy dal egyes szám harmadik személyben, általánosságban fogalmaz meg igazságokat, sosem hat rám annyira, mint amikor valaki magáról énekel. Igen, minden dal önvallomás, hiszen a saját szűrőmön keresztül látom a világot. Mély hitem, hogy ha bennem felmerül egy téma, az biztos, hogy másokat is foglalkoztat. Sokáig kicsit atipikusnak találtam a zenei pályámat, sokszor éreztem magányosnak magamat. Egy idő után abbahagytam az összehasonlításokat, rájöttem, hogy én ilyen vagyok, ezeket a zenéket szeretem, így írok szöveget. Azóta folyton táguló közönséget tudhatok magam mellett, ami annak is köszönhető, hogy olyan témákhoz nyúlok, ami másokat is érdekel és foglalkoztat. Szóval a dalban megjelenő “én” az nemcsak én vagyok.

Palya BeaPalya Bea

– A közönség érti, hogy az elhangzott szövegek az ön által megélt problémákat dolgozzák fel?

– Sokan értenek, főleg azok, akik régóta követik a pályafutásomat, azonban az utóbbi időben - amióta a Petőfi Rádióban is felcsendülnek a dalaim - egyre többen fedezik fel maguknak a világom. Az ismertséget erősíti az is, hogy a Nő című lemez megjelenése előtt az összes számot megjelentettünk az interneten egy videósorozat részeként. Válaszként elfogyott háromezer darab lemez, újra kell gyártani. Jó látni, hogy egyre többen kapcsolódnak ehhez az őszintézéshez, amit művelek.

– Mit ért azalatt, hogy megtalálják a témák? Ezt hogyan képzelhetjük el a gyakorlatban?

– Az időm nagy részét az teszi ki, hogy figyelem magam belülről, mi történik velem és azokkal, akiket szeretek. Mindenről lehet dalt írni, ami megmozdítja az embert. Bemegyek a saját lelkem belső barlangjaiba és ott egy darabig a sötétben kutatok, egy idő után pedig ráakadok valami kincsre, amiből dal születik. Ami talán szokatlan, hogy szereztem egy jó nagy adag bátorságot olyan dolgok kimondására is, amit kevesen tesznek meg, mint például az abortusz, a szex, a szülés állatiassága.

– Milyen reakciók érkeznek ezekre a dalokra?

– Először zavartságot tapasztalok, de olyan csatornákat nyit ki, ami a mindennapokban nem feltétlenül működik, pedig a téma mindenkinek ismerős. Egy idő után azonban megnyílnak a hallgatók, úgy látom, hogy hajlandóságuk lesz beszélni ezekről a témákról, és elérkezünk a megosztásból fakadó megkönnyebbülésig.

– Ezen kívül nagyon sok fájdalom is megfigyelhető a dalaiban, amik ezek szerint szintén saját érzések. Mint korábban mondta,komoly lelki munka ezeket újra megélni.

– Imádom ezt csinálni, megkönnyebbülést is ad. Minden amiről írok, az felemelő érzés számomra. A negatív élmények sem rosszak, ha pedig kimondom, akkor már azon van a hangsúly, hogy megosztottam és keletkezik közöttünk egy történet, ami sokkal erősebb annál, mint amit érzek. Nem érdemes visszatartani az érzéseket, mert amit kiteszek az asztalra, az élőve teszi a kapcsolataimat. Minderre az egyik legjobb bizonyíték, hogy imádom az életemet, fokozatosan nő a szenvedélyességem.

– Akkor nem jelenthetjük még ki, hogy Palya Bea felért a csúcsra?

– Dehogy is, a java még hátravan. Most lettem anya, ezt követik a legszebb évek.

– Jelentős változást okozott az életében a kislánya születése, aki most két és fél éves. Hogyan élte meg az ő érkezését?

– A legnagyobb vágyam volt, hogy gyermekem legyen, de nagyon féltem tőle, nem véletlenül vártam vele eddig. Nagyon megijedtem és örültem egyszerre. Életem legnagyobb transzformációja, ami most is tart és igyekszem minden lehetőségét kiaknázni, nem véletlenül írok erről dalokat.

– Amiket már az új zenekara kíséretében mutat be a színpadon.

– Lassan két éves ez a formáció, a Nő lemez kapcsán állt össze. Öt férfi alkotja, három nagyon fiatal. Jó látni, hogy felnőtt egy új generáció a zenészek között, akik rendkívül nyitottak, több hangszeren játszanak, nagy elfogadással néznek a dalaimra, határtalanságomra. A koncerten egyébként nem csak erről a lemezről válogatunk, hanem a készülő Tovább Nő címűről is, illetve korábbi szerzemények is felcsendülnek.

– A veszprémi fellépését mennyire ajánlja a nőknek és mit kaphatnak a férfiak a műsor folyamán?

– Nemre való tekintet nélkül mindenkit invitálnék. Amit az egyik nem megtud a másikról, az nagyon sokat használ a kapcsolat minőségén. A nő és a férfi párbeszédének sosincs vége, ráadásul új helyzet alakult ki, amióta a nők nem csak anyák, hanem dolgoznak is és értékelik, ha egy férfi érzékeny. A macsósság már kiment a divatból. Szükség van a két nem párbeszédére, egymás megismerésére, a Nő koncert nagyon jó lehetőséget biztosít erre.

– Úgy tudom, Veszprém különösen kedves hely önnek.

– Itt indult a Nő útja, de a várban felállított színpadon felléptem már a saját kvintettemmel is, illetve Boban Markovic-csal volt közös műsorom, rengetegszer játszottam gyermekkoncertet, a kabócások pedig elkészítették az Álom, álom, kitalálom című művem színházi adaptációját. Rengeteg kapcsolat köt ide, mindemellett értve és szeretve vagyok, amikor itt énekelek.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Remek hangulatban telt a Krumpliszüreti Fesztivál Olaszfaluban Remek hangulatban telt a Krumpliszüreti Fesztivál Olaszfaluban Szombaton tartották a 21. Krumpliszüreti és Művészeti Fesztivált, amely természetesen a krumpli jegyében zajlott. 2024. szeptember 9. 15:08 Idén is sokakat vonzott a Rozmaring Fesztivál Városlődön Idén is sokakat vonzott a Rozmaring Fesztivál Városlődön Augusztus 23-25. között tizedik alkalommal rendezték meg a Rozmaring Fesztivált Városlődön. A Templom tér zsúfolásig megtelt, a hangulat kifogásolhatatlan volt, noha vasárnap még van lehetőség kilátogatni a helyszínre, hiszen a zárónap is izgalmasnak ígérkezik. 2024. augusztus 24. 22:36 Négy film, amiért idén még érdemes lesz moziba menni Négy film, amiért idén még érdemes lesz moziba menni Noha még javában tart a nyár és a napokban a strandidő is visszatér, nem lehet nem észrevenni, hogy egyre rövidülnek a nappalok, és közledik a korán sötétedős, hűvös őszi-téli időszak. A kültéri programok helyett egyre vonzóbbá válnak az olyan szórakozási lehetőségek, mint a mozi. Ránéztünk a várható premierekre, milyen filmekre lesz még érdemes idén jegyet váltani? 2024. augusztus 8. 21:34 Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Közeleg az olimpia, már csupán néhány nap maradt vissza a megnyitóig, és a vigyázó szemét mindenki Párizsra veti. Az itthonról történő izgalmas várakozás a sportszámok előtt, a bekészülés, a takaró és a nasi kettőse sokaknál a mai napig kiveri a biztosítékot. 2024. július 22. 21:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.