Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fontos a fiatalok pénzügyi kultúrájának kialakítása

2015. április 29. 14:42
Középiskolások számára tartott nyílt napot a veszprémi Nemzeti Adó és Vámhivatal szerda délelőtt.

A Jendrassik-Venesz és a Közgazdasági szakközépiskola diákjai hallhattak előadásokat az adózás történetéről, a Veszprém Megyei Adóigazgatás munkájáról, a Vám és Pénzügyőrségről, az elektronikus szolgáltatásokról és bűnügyi technikai feladatokról, de egy kábítószer és cigarettakereső kutya munkáját is bemutatták.

Dégi Zoltán, a NAV Veszprém Megyei Adóigazgatóságának igazgatója az adózás történetéről és életéről, valamint néhány érdekes korábbi európai adónemről beszélt. Érdekességként elmondta: Angliában 1969-ben vezették be az ablakadót, amit akkor kellett fizetni, ha egy házon hétnél több ablak volt. Szintén Angliához fűződik a téglaadó (1784), Ausztriában pedig tetőadót szedtek a 18. században. I. Péter orosz cár idejében volt honos a szakálladó, a 18. századi Poroszoszágban pedig szűzleány adót vetettek ki 20-40 év közötti férjezetlen nőkre.

dégi zoltándégi zoltán

Az igazgató beszámolt a korábbi évek adatairól is. A megyei adóigazgatóság 2014-ben több mint 155 milliárd forintot kezelt le, és biztosította azt a központi költségvetés számára. A bevallásokról elmondta, hogy a korábbi években volt olyan magánszemély, aki 120 millió forint összevont adót vallott be, és olyan is, aki csak munkaviszonyból tavaly 100 millió forintot fizetett a közösbe. Akadt olyan adózó is, aki nem munkaviszonyból származó jövedelemből - pl. tőzsde ügyletek - 490 millió forint jövedelmet vallott.

Stark Attila pénzügyőr alezredes és dr. H. Göblyös Rita pénzügyőr őrnagy vámigazgatásról és a bűnügyi szakterület munkájának bemutatása után a kábítószer és cigarettakereső kutya mutatta be tudását a diákok előtt.

Ge. Á.
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.