2022. május 23.
//
Dezső névnap

Indul a vendéglátósok szezonja is / – szezonnyitó szakmai nap Füreden –

2008. április 24. 22:17
Két évtizede rendezte a Kisiparosok Országos Szövetsége első szezonnyitó konferenciáját. A helyszín akkor is, és ma is Balatonfüred volt. A csütörtök délelőtti megnyitón a szervezők nevében Csonka Endre mondott köszöntőt. Nem a véleményünknek, hanem a megfigyeléseinknek van jelentősége – hangsúlyozta. A folytatásban szóba kerültek a várható nyári hatósági ellenőrzések. Ezek korábbi tapasztalatai alapján elmondta, hogy sajnálatos, amikor a hibát összemossák a szándékossággal, s ezeknek a sajtó is visszhangot ad.
 

Csonka Endre szerint „hendikepes” a vendéglátói szakma, hiszen óriási az áldozatvállalás, s legalább ennyire a forgalomtól, időjárástól stb. függés.

A KISOSZ elnöke előbb a mikrohitel-lehetőségekről, majd a szervezet által kínált lehetőségekről szólt. Vágó Péter elmondta, hogy a kis- és középvállalkozások számára ősszel szakképesítési tanfolyamokat indítanak.

Mitev Hrisztó tanácsadó a nyári ellenőrzésekhez adott tanácsokat. Ismertette a legfontosabb törvényeket, jogszabályokat, előírásokat, feltételeket. A hallgatóság mind a vásárlói jogokról, mind a vállalkozókra vonatkozó előírásokról kaphatott tisztább (s követhetőbb) képet. Szóba került a vásárlók könyve, a mérőeszközök hitelesítése, a panaszfórumok tárháza.


A gasztronómia időszerű kérdéseiről a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) alelnöke beszélt. Kiemelte, hogy a csúcsgasztronómia mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kap a közétkeztetés, aminek már van európai színvonalú magyar (sármelléki) példája is. Hozzátette, hogy gondok vannak a szakképzés szintjével, minőségével is. Emellett nagyon sok (közel kilencezer) szakács és cukrász keresett és talált magának állást határainkon túl. Kívánatos lenne, hogy itthon találjanak maguknak a fiatalok munkát – tette hozzá.

Zatkalik András

További cikkek

Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.