2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Indul a vendéglátósok szezonja is / – szezonnyitó szakmai nap Füreden –

2008. április 24. 22:17
Két évtizede rendezte a Kisiparosok Országos Szövetsége első szezonnyitó konferenciáját. A helyszín akkor is, és ma is Balatonfüred volt. A csütörtök délelőtti megnyitón a szervezők nevében Csonka Endre mondott köszöntőt. Nem a véleményünknek, hanem a megfigyeléseinknek van jelentősége – hangsúlyozta. A folytatásban szóba kerültek a várható nyári hatósági ellenőrzések. Ezek korábbi tapasztalatai alapján elmondta, hogy sajnálatos, amikor a hibát összemossák a szándékossággal, s ezeknek a sajtó is visszhangot ad.
 

Csonka Endre szerint „hendikepes” a vendéglátói szakma, hiszen óriási az áldozatvállalás, s legalább ennyire a forgalomtól, időjárástól stb. függés.

A KISOSZ elnöke előbb a mikrohitel-lehetőségekről, majd a szervezet által kínált lehetőségekről szólt. Vágó Péter elmondta, hogy a kis- és középvállalkozások számára ősszel szakképesítési tanfolyamokat indítanak.

Mitev Hrisztó tanácsadó a nyári ellenőrzésekhez adott tanácsokat. Ismertette a legfontosabb törvényeket, jogszabályokat, előírásokat, feltételeket. A hallgatóság mind a vásárlói jogokról, mind a vállalkozókra vonatkozó előírásokról kaphatott tisztább (s követhetőbb) képet. Szóba került a vásárlók könyve, a mérőeszközök hitelesítése, a panaszfórumok tárháza.


A gasztronómia időszerű kérdéseiről a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) alelnöke beszélt. Kiemelte, hogy a csúcsgasztronómia mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kap a közétkeztetés, aminek már van európai színvonalú magyar (sármelléki) példája is. Hozzátette, hogy gondok vannak a szakképzés szintjével, minőségével is. Emellett nagyon sok (közel kilencezer) szakács és cukrász keresett és talált magának állást határainkon túl. Kívánatos lenne, hogy itthon találjanak maguknak a fiatalok munkát – tette hozzá.

Zatkalik András

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Az egyik veszprémi fórumba töltötték fel azokat a képeket, amiket valaki a város mellett fotózott és jól láthatóan egy emberi tenyér méretéhez hasonló nagyságú állati lábnyom látható rajta. A tippek elindultak, hogy milyen élőlény hagyta hátra ezt a nyomot, valaki már medvét látott benne. Mi megkérdeztük erről az egyik helyi vadásztársaság elnökét.