Csonka Endre szerint „hendikepes” a vendéglátói szakma, hiszen óriási az áldozatvállalás, s legalább ennyire a forgalomtól, időjárástól stb. függés.
A KISOSZ elnöke előbb a mikrohitel-lehetőségekről, majd a szervezet által kínált lehetőségekről szólt. Vágó Péter elmondta, hogy a kis- és középvállalkozások számára ősszel szakképesítési tanfolyamokat indítanak.
Mitev Hrisztó tanácsadó a nyári ellenőrzésekhez adott tanácsokat. Ismertette a legfontosabb törvényeket, jogszabályokat, előírásokat, feltételeket. A hallgatóság mind a vásárlói jogokról, mind a vállalkozókra vonatkozó előírásokról kaphatott tisztább (s követhetőbb) képet. Szóba került a vásárlók könyve, a mérőeszközök hitelesítése, a panaszfórumok tárháza.
A gasztronómia időszerű kérdéseiről a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) alelnöke beszélt. Kiemelte, hogy a csúcsgasztronómia mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kap a közétkeztetés, aminek már van európai színvonalú magyar (sármelléki) példája is. Hozzátette, hogy gondok vannak a szakképzés szintjével, minőségével is. Emellett nagyon sok (közel kilencezer) szakács és cukrász keresett és talált magának állást határainkon túl. Kívánatos lenne, hogy itthon találjanak maguknak a fiatalok munkát – tette hozzá.