Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A gyerekekért és a környezetért / Új szolgáltatással bővült és akciót hirdetett a vehir.hu

2008. április 25. 11:57
Így néhány héttel az indulás után a gyerekekre is gondolt szerkesztőségünk. Csütörtöktől elindult heti mese rovatunk. A kicsik, helyi írók tollából mesékkel, gyerekversekkel találkozhatnak portálunkon, melyeket grafikus illusztráció tesz még impozánsabbá. Az írások hangban is megjelennek az oldalon, a meséket és gyerekverseket Vándorfi László olvassa fel. Indul a "Szedd magad!" akció. Az önkormányzat, illetve a Észak-Balatoni Hulladék Társulás támogatásával hadat üzenünk az elhagyott szeméthegyeknek.
Bense László Erik önkormányzati képviselő a Pannon Egyetem tanáraként és környezetvédelmi tanácsnokként is üdvözölte a civil kezdeményezést. Elmondta, hogy 2003-ban írt tankönyvében külön fejezetet szánt a hulladékgazdálkodásnak. Közös sajtótájékoztatónkon felhívta a figyelmet, hogy a 2001-es hulladékgazdálkodási törvény már az elhagyott hulladékról is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a szemetelés már büntetőjogi eset és akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A svájciak egyékbént jó megoldást találtak a környezet megóvására, ott egy eldobott üdítősdobozért vagy zsebkendőért is felelni kell. Veszprémben tavaly decemberben tartottak egy közmeghallgatást. Az állapotfelmérések szerint Kádárta és a 8-as főút környéke a legszennyezettebb.Körülbelül 430-450 köbméter elhagyott hulladék van a környéken. Ennek az elszállítása 3 millió forintba kerülne az önkormányzatnak. A város anyagi helyzete viszont nem adott akkora mozgásteret, hogy kellő mértékű összeget tudtak volna erre a célra elkülöníteni - mondta dr. Bense László Erik és Czaun János. Az alpolgármester, egyben az Észak-Balatoni Hulladék Társulás elnöke hozzátette, hogy fontosak a civil kezdeményezések. Gyulafirátóton például évente kétszer, nyugdíjasokkal és civil szervezetekkel gyűjtik a hulladékot. Mindez nem csak Gyulafirátóton hagyomány, Dózsavárosban a nyugdíjas klubokkal az erdő területén egy alkalommal két konténerre való szemetet szedtek össze - modta Bense. Czaun János a hulladék társulás munkájáról szólva elmondta, hogy a második ütemben kiemelt hangsúlyt fektetnek a szennyezett területek rekultivációjára, erre már írják a pályázatot. Legalább száz illegális lerakót kellene felszámolni, úgymond visszaadni a természetnek - jelnette ki a társulás elnöke.
Az állapotfelmérés kapcsán mindketten elmondták, hogy kritikus terület a Kádárta és a 8-as út közti szakasz, valamint a Házgyári úttól északra fekvő terület, ahol ráadásul nyitott karsztvíz található. Az önkormányzat az illegális lerakók felszámolásához egy 5 milliós keretre pályázik, ez az összeg viszont kevés ahhoz, hogy mindent megtisztítsanak, arról nem is beszélve, hogy az ember is kevés, hiszen az közterület-felügyeletnek Veszprémben mindössze hat munkatársa van. Egy hónappal ezelőtt az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel, a polgárőrséggel, illetve a közterület-felügyelettel, így most megoldott a közös járőrözés. Ha valakit tetten érnek, azonnal, ott helyben büntetni is tudnak. Czaun János, és dr. Bense László Erik megerősítették, hogy fontos a vehir.hu kezdeményezése, mely akár egy szemléletváltozásban is közrejátszhat, ezért mind ketten támogatják az akciót. Az Észak-Balatoni Hulladék Társulás munkacsoportja a két hét múlva esedékes "Szedd magad" napon - a közös szemétszedésben öt fővel vesz részt.Bízunk abban, hogy a Közüzemi Szolgáltató Zrt. is támogatja akciónkat, továbbá arra kérjük az iskolákat, egyesületeket, civil szervezeteket és bárkit, aki a részt kíván venni az akcióban, hogy jelentkezzen szerkesztőségünkben. Szedjük együtt a szemetet, hogy ne csak virágos, hanem tiszta is legyen a veszprémi tavasz.

Ha jártában-keltében valami "bántja a szemét", fényképezze le, és küldje el nekünk a fotókat Ön is. Meserovatunkhoz szintén várjuk a megye tehetséges szerzőinek munkáit, meséket és gyerekverseket egyaránt.

Elérhetőségeink:                                          fussy@vehir.hu, vehir@vehir.hu
                                                                              88/ 783-860


Füssy Angéla
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.