Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
25°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
25°C

A gyerekekért és a környezetért / Új szolgáltatással bővült és akciót hirdetett a vehir.hu

2008. április 25. 11:57
Így néhány héttel az indulás után a gyerekekre is gondolt szerkesztőségünk. Csütörtöktől elindult heti mese rovatunk. A kicsik, helyi írók tollából mesékkel, gyerekversekkel találkozhatnak portálunkon, melyeket grafikus illusztráció tesz még impozánsabbá. Az írások hangban is megjelennek az oldalon, a meséket és gyerekverseket Vándorfi László olvassa fel. Indul a "Szedd magad!" akció. Az önkormányzat, illetve a Észak-Balatoni Hulladék Társulás támogatásával hadat üzenünk az elhagyott szeméthegyeknek.
Bense László Erik önkormányzati képviselő a Pannon Egyetem tanáraként és környezetvédelmi tanácsnokként is üdvözölte a civil kezdeményezést. Elmondta, hogy 2003-ban írt tankönyvében külön fejezetet szánt a hulladékgazdálkodásnak. Közös sajtótájékoztatónkon felhívta a figyelmet, hogy a 2001-es hulladékgazdálkodási törvény már az elhagyott hulladékról is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a szemetelés már büntetőjogi eset és akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A svájciak egyékbént jó megoldást találtak a környezet megóvására, ott egy eldobott üdítősdobozért vagy zsebkendőért is felelni kell. Veszprémben tavaly decemberben tartottak egy közmeghallgatást. Az állapotfelmérések szerint Kádárta és a 8-as főút környéke a legszennyezettebb.Körülbelül 430-450 köbméter elhagyott hulladék van a környéken. Ennek az elszállítása 3 millió forintba kerülne az önkormányzatnak. A város anyagi helyzete viszont nem adott akkora mozgásteret, hogy kellő mértékű összeget tudtak volna erre a célra elkülöníteni - mondta dr. Bense László Erik és Czaun János. Az alpolgármester, egyben az Észak-Balatoni Hulladék Társulás elnöke hozzátette, hogy fontosak a civil kezdeményezések. Gyulafirátóton például évente kétszer, nyugdíjasokkal és civil szervezetekkel gyűjtik a hulladékot. Mindez nem csak Gyulafirátóton hagyomány, Dózsavárosban a nyugdíjas klubokkal az erdő területén egy alkalommal két konténerre való szemetet szedtek össze - modta Bense. Czaun János a hulladék társulás munkájáról szólva elmondta, hogy a második ütemben kiemelt hangsúlyt fektetnek a szennyezett területek rekultivációjára, erre már írják a pályázatot. Legalább száz illegális lerakót kellene felszámolni, úgymond visszaadni a természetnek - jelnette ki a társulás elnöke.
Az állapotfelmérés kapcsán mindketten elmondták, hogy kritikus terület a Kádárta és a 8-as út közti szakasz, valamint a Házgyári úttól északra fekvő terület, ahol ráadásul nyitott karsztvíz található. Az önkormányzat az illegális lerakók felszámolásához egy 5 milliós keretre pályázik, ez az összeg viszont kevés ahhoz, hogy mindent megtisztítsanak, arról nem is beszélve, hogy az ember is kevés, hiszen az közterület-felügyeletnek Veszprémben mindössze hat munkatársa van. Egy hónappal ezelőtt az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel, a polgárőrséggel, illetve a közterület-felügyelettel, így most megoldott a közös járőrözés. Ha valakit tetten érnek, azonnal, ott helyben büntetni is tudnak. Czaun János, és dr. Bense László Erik megerősítették, hogy fontos a vehir.hu kezdeményezése, mely akár egy szemléletváltozásban is közrejátszhat, ezért mind ketten támogatják az akciót. Az Észak-Balatoni Hulladék Társulás munkacsoportja a két hét múlva esedékes "Szedd magad" napon - a közös szemétszedésben öt fővel vesz részt.Bízunk abban, hogy a Közüzemi Szolgáltató Zrt. is támogatja akciónkat, továbbá arra kérjük az iskolákat, egyesületeket, civil szervezeteket és bárkit, aki a részt kíván venni az akcióban, hogy jelentkezzen szerkesztőségünkben. Szedjük együtt a szemetet, hogy ne csak virágos, hanem tiszta is legyen a veszprémi tavasz.

Ha jártában-keltében valami "bántja a szemét", fényképezze le, és küldje el nekünk a fotókat Ön is. Meserovatunkhoz szintén várjuk a megye tehetséges szerzőinek munkáit, meséket és gyerekverseket egyaránt.

Elérhetőségeink:                                          fussy@vehir.hu, vehir@vehir.hu
                                                                              88/ 783-860


Füssy Angéla
további cikkek
A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. tegnap 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. tegnap 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. 2024. július 13. 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.