Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gálával zárul az Auer Hegedűfesztivál

2015. augusztus 9. 11:18
A Budapest Klezmer Band fellépése után az egyetem aulájában gálával búcsúzik a fesztivál.

A Hangvillában 17 órűtól fellépő Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

Budapest Klezmer BandBudapest Klezmer Band

A KLEZMER egy zenei stílusban kifejeződő „ mentalitást ” jelöl. A kifejezés arámi eredetű, jelentése úgy fordítható: "az ember átlényegül énekké " . A zsidóság népzenéjére jellemző a dallamok szépsége, az előadásmód egyedisége, a dallamok különös diszítése, a melódiák sajátos - olykor kesernyés, gyakran humoros, tréfálkozó vagy éppen ironizáló hangulata. A falusi, vidéki zsidó hangszeres zenészek rendkívül játékos, olykor meditatív, improvizációs hajlammal rendelkeztek.

Mark O'Connor (Photo Credit: Jim McGuire)Mark O'Connor (Photo Credit: Jim McGuire)

A záró gálán este héttől az egyetem aulájában Mark O'Connort és Baráti Kristófot láthatjuk. O'Connor világa az amerikai népzenében és a klasszikus zenében gyökerezik. Nemcsak játszik és szervezi az amerikai zenei életet, de zeneszerzőként maga is újabb művekkel gyarapítja az emberiség zenei kincstárát. Kifejlesztette az O'Connor-módszert, ami egy a húros hangszerek oktatásában használatos tanulási és tanítási technika. Ma este Maggie O’Connorral közösen amerikai klasszikusokat adnak elő.

A gálaest második részében Baráti Kristóf adja elő Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét a Mendelssohn Kamarazenekarral, Csaba Péter vezénylésével. Baráti Budapesten született, gyerekkora nagy részét azonban Venezuelában töltötte. Ötévesen kezdett ismerkedni a hegedűvel, nyolcévesen már nagynevű venezuelai zenekarokkal lépett fel. Tizenegy évesen meghívták a nagy múltú Festival de Radio France-ra Montpellierbe. Itthon rendszeresen szerepel a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a MÁV Szimfonikusokkal. 2004 augusztusában háromhetes koncertkörúton vett részt Ausztráliában nagy sikerrel. 2005-ben Amszterdamban, a neves Concertgebouw koncertteremben szerepelt a Mendelssohn-hegedűversennyel.

vehir.hu
további cikkek
Hétvégén ismét a fény játszótere lesz az inotai hőerőmű Hétvégén ismét a fény játszótere lesz az inotai hőerőmű Magyarországon teljesen egyedülálló, de Európában is keresgélni kell az ahhoz hasonló fesztiválokat, mint aminek hétvégén fog otthont adni az inotai hőerőmű. A tavalyi első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli erőmű és a kortárs vizuális kultúra. A fesztivál kuriózumairól és céljairól Besnyő Dániel, alapító és társszervezővel beszélgettünk. 2024. augusztus 26. 14:07 Idén is sokakat vonzott a Rozmaring Fesztivál Városlődön Idén is sokakat vonzott a Rozmaring Fesztivál Városlődön Augusztus 23-25. között tizedik alkalommal rendezték meg a Rozmaring Fesztivált Városlődön. A Templom tér zsúfolásig megtelt, a hangulat kifogásolhatatlan volt, noha vasárnap még van lehetőség kilátogatni a helyszínre, hiszen a zárónap is izgalmasnak ígérkezik. 2024. augusztus 24. 22:36 Három napig szóltak a filmzenék a Balaton-parton Három napig szóltak a filmzenék a Balaton-parton Több mint kétezren vettek részt a második Balatoni Filmzene Fesztiválon, amelyet Balatonalmádiban rendeztek meg augusztus 9 és 11 között. A rendezvényen három színpadon, hat műfajban, kilenc formáció előadásában szólaltak meg a filmzenék nagy érdeklődés mellett. 2024. augusztus 13. 16:04 Három napig a filmzenéé lesz a főszerep Balatonalmádiban Három napig a filmzenéé lesz a főszerep Balatonalmádiban Augusztus 9-11. között rendezik meg a II. Balatoni Filmzene Fesztivált, mely három nap alatt kilenc filmzene-koncertet sorakoztat fel Balatonalmádiban. A tavaly nagy sikerrel debütáló rendezvény idén hat különböző műfajt ígér, szimfonikus zenekari, jazz, acapella, big band, kamarazenekari és edukatív előadás formájában. Augusztus tizedikén este hét órától Kalmus Felicián is színpadra lép MovieNight című műsorával, melyben a filmtörténelem nagy klasszikusait dolgozza fel a Casablancától a legújabb James Bond film betétdaláig. Többek között erről kérdeztük a csellóművészt… 2024. augusztus 5. 23:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.