Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Passió Polányban

2008. április 25. 13:24
Immáron 15. alkalommal mutatják be pünkösdkor Magyarpolányban a Jézus keresztszenvedését bemutató játékot, melyet közel 180 fős szereplőgárda ad elő a szabadtéri színpadon. A Megyei Közművelődési Intézetben Horváth Viola igazgató az intézmény által benyújtott pályázatokat is ismertette.

A Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület nevében Csabai Tibor elnök elmondta, hogy az utóbbi másfél évtizedben a Passió országos rendezvénnyé nőtte ki magát. Azonban még meg kell oldani a saját fény-hangtechnika és a 400 személyes mozgószínpad beszerzését, amelyre a község az ajkai kistérséggel együtt nyújtott be pályázatot mintegy ötven millió forint értékben a Közép-Dunántúli Régió - Integrált Turisztikai Fejlesztés címszó meghirdetett kiírásra. A pályázathoz a falunak kell biztosítania a közel 7.5 millió forintos önrészt – mondta Polt Rita polgármester. Az önrész előteremtéséhez a helybéliek is adományt gyűjtöttek, a helyi plébánia hivatal is felajánlással élt. A Passió az egész falu szívügye, hangsúlyozta Tömöry Péter rendező, aki megjegyezte, hogy az első hét év a lelkesedések éve volt, meghívott vendégművészekkel. Az utolsó nyolc évben már csak Jézus szerepét alakítja professzionális színész - Keresztes János személyében, aki a Soproni Színház tagja. Sikerült az előadásba bevonni a falu lakosságát. A gyermekek alkotják az angyalok seregét, az idősebb korosztály a valós jelenetekben, átélt hittel imádkozik és ez az egész darabban megjelenik. Ami megjelenik a lelkekben és a szemekben is jól láthatóan – fejezte be gondolatait a rendező.

Nem szabad megfeledkeznünk a Padragi Bányász Férfikórusról sem, akik immár 15 éve énekelnek a Passióban, és a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkörről sem – fűzte hozzá Tömöry Péter.

A Jézust megszemélyesítő Keresztes János is csak csatlakozni tudott a rendező gondolataihoz, „ezt a darabot senki sem a pénzért vállalja, hanem az igazi hitért, annak megtestesüléséért, gyertyafény mellett is eljátszanám Jézus szerepét” – mondta a színész.

Horváth Vioala egyben tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy áprilisban pályázatot nyújtottak be Brüsszelbe, a Közép Európai Kulturális Hálózathoz, hat országgal együtt, Olaszország gesztori szerepével. A tervezett programokat 2009-2012 között szeretnék megvalósítani, Balatonfüreden, Kiscsőszön és Magyarpolányban. Az idei tavasz és nyár még számos programot tartogat az érdeklődők számára, amihez a Közművelődési Intézet minden szakmai és anyagi támogatást megkapott. Az érdeklődők többek között találkozhatnak a „Sváb ételek” gasztronómiai ételbemutatóval, receptekkel, „Mesterszerszámok a régióból” című kiállítással.  Magyarpolány, „a jókedvű falu” várja az odalátogatókat.
Beke G. László
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.