Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Passió Polányban

2008. április 25. 13:24
Immáron 15. alkalommal mutatják be pünkösdkor Magyarpolányban a Jézus keresztszenvedését bemutató játékot, melyet közel 180 fős szereplőgárda ad elő a szabadtéri színpadon. A Megyei Közművelődési Intézetben Horváth Viola igazgató az intézmény által benyújtott pályázatokat is ismertette.

A Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület nevében Csabai Tibor elnök elmondta, hogy az utóbbi másfél évtizedben a Passió országos rendezvénnyé nőtte ki magát. Azonban még meg kell oldani a saját fény-hangtechnika és a 400 személyes mozgószínpad beszerzését, amelyre a község az ajkai kistérséggel együtt nyújtott be pályázatot mintegy ötven millió forint értékben a Közép-Dunántúli Régió - Integrált Turisztikai Fejlesztés címszó meghirdetett kiírásra. A pályázathoz a falunak kell biztosítania a közel 7.5 millió forintos önrészt – mondta Polt Rita polgármester. Az önrész előteremtéséhez a helybéliek is adományt gyűjtöttek, a helyi plébánia hivatal is felajánlással élt. A Passió az egész falu szívügye, hangsúlyozta Tömöry Péter rendező, aki megjegyezte, hogy az első hét év a lelkesedések éve volt, meghívott vendégművészekkel. Az utolsó nyolc évben már csak Jézus szerepét alakítja professzionális színész - Keresztes János személyében, aki a Soproni Színház tagja. Sikerült az előadásba bevonni a falu lakosságát. A gyermekek alkotják az angyalok seregét, az idősebb korosztály a valós jelenetekben, átélt hittel imádkozik és ez az egész darabban megjelenik. Ami megjelenik a lelkekben és a szemekben is jól láthatóan – fejezte be gondolatait a rendező.

Nem szabad megfeledkeznünk a Padragi Bányász Férfikórusról sem, akik immár 15 éve énekelnek a Passióban, és a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkörről sem – fűzte hozzá Tömöry Péter.

A Jézust megszemélyesítő Keresztes János is csak csatlakozni tudott a rendező gondolataihoz, „ezt a darabot senki sem a pénzért vállalja, hanem az igazi hitért, annak megtestesüléséért, gyertyafény mellett is eljátszanám Jézus szerepét” – mondta a színész.

Horváth Vioala egyben tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy áprilisban pályázatot nyújtottak be Brüsszelbe, a Közép Európai Kulturális Hálózathoz, hat országgal együtt, Olaszország gesztori szerepével. A tervezett programokat 2009-2012 között szeretnék megvalósítani, Balatonfüreden, Kiscsőszön és Magyarpolányban. Az idei tavasz és nyár még számos programot tartogat az érdeklődők számára, amihez a Közművelődési Intézet minden szakmai és anyagi támogatást megkapott. Az érdeklődők többek között találkozhatnak a „Sváb ételek” gasztronómiai ételbemutatóval, receptekkel, „Mesterszerszámok a régióból” című kiállítással.  Magyarpolány, „a jókedvű falu” várja az odalátogatókat.
Beke G. László
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.