Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felújítják a keszthelyi Festetics kastélyt

2008. április 25. 15:06
Az ország egyik legnagyobb kastélyának felújítása, valamint az egyedi látványosságokat bemutató Vadászati Múzeum és a Történelmi Modellvasút–kiállítás közelmúltbeli kialakítása új lehetőségeket és nyomatékosabb vonzerőt teremt a balatoni turizmusban. A Balaton ékkövének nyilvánított kastély kulturális örökségünket is gazdagítja, a turizmus növekedése révén új gazdaságfejlesztési irányt jelöl ki, munkahelyet teremt, és nem utolsósorban egész évben látogatókat vonz a Balaton partjára.
Az Európai Unió által rendelkezésre bocsátott támogatásokat Magyarország pontosan kidolgozott fejlesztési stratégia mentén használja föl. A magyar fejlesztési stratégia kiemelt iránya a turizmus, és ehhez kapcsolódóan Magyarország kulturális vonzerejének fejlesztése.
A Festetics-kastély fejlesztésére a Helikon Kastélymúzeum Kht. nyújtott be sikeres pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében kiírt pályázatra. A projekt megvalósítására 688 millió forint állt rendelkezésre, amelynek keretében sor került a kastély ősi parkjában álló, a honvédség által épített, de már használaton kívüli épület felújítására, valamint az ország egyik legnagyobb közgyűjteménye két nívós tárlattal: a Vadászati Múzeum és a Történelmi Modellvasút-kiállítással gazdagodott.
A fejlesztés következő ütemében a kastély területén a jövőben sor kerül egy Iszlám Művészeti Múzeum kialakítására, valamint az Amazon szálló felújítására és kulturális központként való működtetésére. A projekt pénzügyi fenntarthatóságát a projekt eredményeként létrejött múzeum bevételei biztosítják, melyek a működési költségeket fedezik, így a projekt önfenntartó. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Európai Unió támogatásával megvalósult fejlesztés 23 új munkahelyet teremtett, hosszútávú hatásai azonban ennél jóval nagyobbak. A kastélyt várhatóan felkereső évente közel 100 ezer látogató igénybe veszi majd a környék szállodai és vendéglátói szolgáltatásait, más kulturális attrakcióit is.
Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.