Azt szoktuk mondani viccelődve, hogy az Olaszrizling olyan, mint az operett: Franciaországból származik, olaszok hozták, de csak Magyarországon lett azzá, ami. Ez természetesen nem teljesen igaz. Tény, hogy hazánk egyik legfontosabb fehérbor-szőlő fajtája valóban francia eredetű, és nagy valószínűséggel Franciaországban a filoxérajárvány kipusztította, ezért ott már nem ismerik. Viszont nem az olaszok, hanem a német telepesek révén került a Kárpát-medencébe a 19. század közepén. Neve valószínűleg azért lett Olaszrizling, mert Olaszországban is termelték, és egyrészt valahogy meg kellett különböztetni a Rajnai rizlingtől, másrészt egy német nem szívesen nevez el semmit a franciákról a több évszázados szembenállás miatt.
Az sem igaz, hogy csak magyar fajta,
hiszen a régi Osztrák-Magyar Monarchia területein (kiegészítve Romániával) mindenhol él és virul, – tegyük hozzá – egyre nagyobb örömünkre. Márai mára már megnyugodhatna: a rizlinggel nincs baj manapság Magyarországon.
Nem volt ez mindig így, sajnos. A múlt század közepétől a nagyüzemi szőlőtermesztésnek és a 3,5 méteres sortávoknak köszönhetően (a „testvéri” szovjet traktorokat nem kifejezetten a szőlőművelésre tervezték) sokat veszített vonzerejéből, gyakorlatilag tömegborrá alacsonyodott.
Aztán jött a rendszerváltozás, amelynek egyik legnagyobb nyertese az Olaszrizling lett. A megváltozott piaci és társadalmi helyzet, és természetesen a honi borászatban bekövetkező szemlélet- és technológiacsere minőségi változást hozott végre. A balatoni borvidékeken – Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi, Balaton-felvidéki – a termelők elkötelezettsége az Olaszrizling mellett mindig is töretlen volt, az ültetvények közel felét továbbra is ez a fajta uralta. Itt bizonyosodott be először, hogy a megfelelő művelésmód kiválasztásával nagyobb tőkeszám mellett, kisebb sortávokban (Csá’ orosz traktor!), kiváló fekvésekbe telepítve, későbbi szürettel nemcsak minőségi, hanem
prémium minőségű borok készítésére is alkalmas
az eddig lenézett fajta.
Az Olaszrizling azóta is itt, a Balaton északi partján és a Balaton-felvidéki vulkánokon mutatja legszebb arcát. Kóstolj meg egy badacsonyit, füredit, paloznakit, arácsit, dörgicseit, szigligetit vagy akár egy somlóit, érezni fogod, merre jársz, és talán azt is megérted, miért írt ezekről úgy Hamvas Béla, és hogy mekkora mázlista vagy, hogy itt élhetsz.
Ajánlott iVodalom, fogyasztási sorrendben:
Laposa Friss 2014 (Badacsony)
Jásdi Pince – Lőczedombi Olaszrizling 2013 (Csopak)
Figula Öreghegyi Olaszrizling 2013 (Balatonszőlős)
Sabar Olaszrizling „Mórocz” 2013 (Badacsony)
Szászi Pince Badacsonyi Olaszrizling „Liliomfi” 2013 (Badacsony)
Villa Tolnay Welschriesling 2012 (Badacsony)
Szatmári Pincészet Olaszrizling 2011 (Szigliget)
Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2011 (Csopak)
Villa Tolnay Olaszrizling „Panoráma” 2008 (Szigliget)
Ráadás: Fekete Béla Olaszrizling 2005 (Somló hegy)
Az Ecoport magazin további cikkeit elolvashatja az ecoportmagazin.hu oldalon.
Tóth Loon ǀ Fotó: Babják Tamás


