Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az úthálózat a fejlődés gátja

2015. október 20. 16:13
A nyolcas út fejlesztéséről tartottak szakmai fórumot kedd délután a megyeházán.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a megjelenteket. Kifejtette: a megye gazdasági lemaradása a régió más megyéihez képest elsősorban azért szembeötlő, mert Fejér és Komárom-Esztergom megye úthálózata kedvezőbb, a fejlődés egyértelmű kerékkötője a nyolcas út korlátozott áteresztőképessége.

Porga Gyula veszprémi polgármester szerint a nyolcas út fejlesztése mozgatja meg a legtöbb embert – gazdasági társaságok vezetőit, polgármestereket – megyénkben. A városvezető az internethez hasonlította a közúthálózatot: ahogy egy település ellehetetlenül internet-kapcsolat nélkül, úgy bénul meg a kellő úthálózat nélkül is. A közlekedési infrastruktúra jelenlegi állapota egyértelmű gátja a fejlődésnek, ezért mindent meg kell tenni, hogy minél hamarabb változást érjünk el.

Porga GyulaPorga Gyula

Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára azt ajánlotta az önkormányzatok és a tervezők figyelmébe, hogy a minisztérium tapasztalatai szerint számos szükségtelen projektelemet próbálnak bezsúfolni az infrastruktúra-fejlesztésekbe, ami jelentősen megdobja a projektek költségvetését. Hasonló problémát jelzett előre az intermodális csomópontokkal kapcsolatban is: míg reálisan kétmilliárd forintot tudnak biztosítani egy-egy városnak erre a célra, az eddig beérkezett megvalósíthatósági tanulmányok átlagosan 8-12 milliárdos költségvetést vetítenek előre.

Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató helyettese a nyolcas út fejlesztésének megyénket érintő munkafolyamatairól számolt be. Eddig a Várpalota és Veszprém közötti két szakaszt adták át, illetve a Márkó-Herend elkerülőt.

A várpalotai elkerülő első ütemét az inotai csomópont és az ősi út között 2017 decemberére adnák át a forgalomnak. A szakasznak jelentős műtárgyigénye van, vasúti szakaszokat építenek át, jelenleg az inotai csomópont kialakításán dolgoznak, a földmunkák zajlanak.

Előkészítés alatt van a várpalotai elkerülő második szakasza az ősi utcától a pétfürdői csomópontig. A tervek kész vannak, jelenleg a területszerzés zajlik. Nagy lélegzetvételű projekt lesz a veszprémi elkerülő, ami egy jó 12 kilométeres szakaszt ölel fel öt külön szintű csomóponttal. A szakasz elkészülési határidejével kapcsolatos kérdésre nem érkezett pontos válasz, a fizikai kivitelezés kezdetének időpontja sem ismert.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt A rendőrség közzétette a múlt heti nagyszabású akciójának eredményeit, amiben elsősorban gyorshajtókra vadásztak Veszprém vármegye útjain is. tegnap 11:29 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.