2020. szeptember 23.
//
Tekla névnap

Az úthálózat a fejlődés gátja

2015. október 20. 16:13
A nyolcas út fejlesztéséről tartottak szakmai fórumot kedd délután a megyeházán.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a megjelenteket. Kifejtette: a megye gazdasági lemaradása a régió más megyéihez képest elsősorban azért szembeötlő, mert Fejér és Komárom-Esztergom megye úthálózata kedvezőbb, a fejlődés egyértelmű kerékkötője a nyolcas út korlátozott áteresztőképessége.

Porga Gyula veszprémi polgármester szerint a nyolcas út fejlesztése mozgatja meg a legtöbb embert – gazdasági társaságok vezetőit, polgármestereket – megyénkben. A városvezető az internethez hasonlította a közúthálózatot: ahogy egy település ellehetetlenül internet-kapcsolat nélkül, úgy bénul meg a kellő úthálózat nélkül is. A közlekedési infrastruktúra jelenlegi állapota egyértelmű gátja a fejlődésnek, ezért mindent meg kell tenni, hogy minél hamarabb változást érjünk el.

Porga GyulaPorga Gyula

Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára azt ajánlotta az önkormányzatok és a tervezők figyelmébe, hogy a minisztérium tapasztalatai szerint számos szükségtelen projektelemet próbálnak bezsúfolni az infrastruktúra-fejlesztésekbe, ami jelentősen megdobja a projektek költségvetését. Hasonló problémát jelzett előre az intermodális csomópontokkal kapcsolatban is: míg reálisan kétmilliárd forintot tudnak biztosítani egy-egy városnak erre a célra, az eddig beérkezett megvalósíthatósági tanulmányok átlagosan 8-12 milliárdos költségvetést vetítenek előre.

Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató helyettese a nyolcas út fejlesztésének megyénket érintő munkafolyamatairól számolt be. Eddig a Várpalota és Veszprém közötti két szakaszt adták át, illetve a Márkó-Herend elkerülőt.

A várpalotai elkerülő első ütemét az inotai csomópont és az ősi út között 2017 decemberére adnák át a forgalomnak. A szakasznak jelentős műtárgyigénye van, vasúti szakaszokat építenek át, jelenleg az inotai csomópont kialakításán dolgoznak, a földmunkák zajlanak.

Előkészítés alatt van a várpalotai elkerülő második szakasza az ősi utcától a pétfürdői csomópontig. A tervek kész vannak, jelenleg a területszerzés zajlik. Nagy lélegzetvételű projekt lesz a veszprémi elkerülő, ami egy jó 12 kilométeres szakaszt ölel fel öt külön szintű csomóponttal. A szakasz elkészülési határidejével kapcsolatos kérdésre nem érkezett pontos válasz, a fizikai kivitelezés kezdetének időpontja sem ismert.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Egy hét alatt 172 percet késett a MÁV csak a maszkok miatt
Egy hét alatt 172 percet késett a MÁV csak a maszkok miatt
A maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten tíz esetben, összesen 172 perces vonatkésést okozott - közölte a MÁV-Start Zrt. kedden.
Mobilházakkal segíti a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet
Mobilházakkal segíti a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet
Mobilházakkal támogatja az Opus Global Nyrt. leányvállalata, a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet a járványügyi feladatok megoldásában - közölte a cég kedden az MTI-vel.
Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert
Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert
A Pannon Egyetem hazai kutatása szerint a többség összegyűjtené és visszaváltaná a PET palackokat is, ha az állam fizetne érte.
Orbán: felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal
Orbán: felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal
Most ősszel "felkészültebbek vagyunk" a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint tavasszal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament hétfői ülésén.
Herend, Bányatelep leromlott városi területének infrastrukturális rehabilitációja
Herend, Bányatelep leromlott városi területének infrastrukturális rehabilitációja
A TOP-4.3.1-15-VE1-2016-00002 azonosítószámú projekt keretében megvalósul Herend külterületén található 079/18 hrsz. D. és 079/19 hrsz. C. társasházi épület teljes külső felújítása, továbbá a társasházak víz és csatornaközműveinek városi hálózatra történő rákötése. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósul meg, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 150.786.921 Ft. A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021. február 28.