Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Negyvenéves az Egry úti óvoda

2015. október 25. 12:08
Négy évtized után elbonthatják az óvoda épületét, a hírt mindenki kitörő örömmel fogadta.

Az óvodát 1975. november 7-én adták át, 1976. január elsejétől fogadott gyerekeket 12 csoportban. A '90-es évek társadalmi változásai az óvodai nevelést is nyitottabbá tették. 1993 szeptemberétől német nemzetiségi nevelésbe fogtak az Egry úton, a 2000-es körzetesítés után a Napsugár és a Nárcisz óvodák is az Egryhez kerültek, előbbi 2001 nyarán megszűnt. 2002-ben tagjai lettek az Egészségesebb óvodák nemzeti hálózatának, ami révén az óvodapedagógusok szakmai előadásokon és konferenciákon bővíthetik tudásukat. 2005-ben szülői támogatással sószobát adtak át. Kétszer is elnyerték a Zöld Óvoda címet – vázolta az óvoda történetét a csütörtökön megrendezett ünnepségen Szafner Ágnes intézményvezető.

Szafner ÁgnesSzafner Ágnes

Minden kezdet nehéz – tartja a mondás –, és különösen igaz volt ez az Egry úti óvoda történetében. Lukácsi Márta, az intézmény első vezetőjének elmondása szerint az első néhány (még gyerekek nélkül töltött) hónapban gond volt a fűtéssel, a felszereltséggel, az épület olyan állapotban volt szeptemberben, hogy négy hónap munkája kellett, mire gyerekeket tudtak fogadni. Nagy gondot jelentett a garanciális hibák javítása, a hőközpont szivattyúja nem működött rendesen, az új szivattyút Svédországból szerezték be. „Ezeken a problémákon fiatalos lendülettel igyekeztünk úrrá lenni” – mondta Márti néni.

Lukácsi Márti néniLukácsi Márti néni

Az óvoda 16 fő képesített óvodapedagógussal indult, és kénytelenek voltak képesítés nélküli segítőket is alkalmazni a tizenkét induló csoporthoz. Ekkoriban a város átlagos életkora 31,5 év volt, rengeteg fiatal, kisgyerekes szülő költözött a városba, a túljelentkezés miatt felvételi bizottság döntött arról, ki kerülhet be az óvodába.

A már újkorában sem tökéletes épület négy évtizeden át szolgálta ki az intézményt, azonban már nem kell sokáig kitartania. Némedi Lajos alpolgármester ígérete szerint

a város közgyűlése csütörtökön előzetes döntést hozhat az épület elbontásáról, és egy teljesen új Egry úti óvoda felépítéséről.

Ehhez persze előbb pályázati lehetőségeket is kell majd találni.

Némedi LajosNémedi Lajos

Baumgartner Lajos, a körzet önkormányzati képviselője biztosította a megjelenteket arról, hogy – ahogy eddig, úgy eztán is – Ovádi Péterrel együtt azért lobbiznak majd, hogy az óvoda helyzete mielőbb rendeződjön, és egy arra alkalmas épületben folytatódhasson a nevelő munka.

A negyvenéves születésnapi gálán az óvoda jelenlegi növendékei verssel, tánccal, meseelőadással szórakoztatták a közönséget, és az intézmény volt óvodásai is felléptek. A gálán az intézmény összes eddigi vezetője jelen volt, így a már említett Szafner Ágnes és Lukácsi Márta mellett Noé Antalné is felidézte az óvoda történetének néhány emlékezetes momentumát.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.