Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 25. Katalin
Veszprém
2°C
2024. november 25. Katalin
Veszprém
2°C

A hús visz minket a sírba?

2015. október 27. 17:28 // Forrás: mti
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a húskészítmények fogyasztása rákkeltő hatású. Mások úgy gondolják, a húsokat nem érdemes kihagyni az étrendünkből.

A WHO rákkutató intézetének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is. A világszervezet szakértői azt állítják, a végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek - például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok - fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű, és valószínűsíthető a vörös húsok fogyasztása esetén is. A vörös húsok közé sorolták a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. Szerintük a vörös hús esetében az eredmények nem kielégítően biztosak, ugyanakkor úgy tűnik, hogy annak fogyasztása és a végbélrák, valamint a hasnyálmirigyrák és a prosztatarák között van kapcsolat.

Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese elmondta:

régóta tudható, hogy a különböző füstölt termékek, a kolbász, szalonna fogyasztása kockázatot jelent egyes daganatos betegségek szempontjából.

húsféleségek közül a vörös hús is belefér az étrendbe, de nem ez az elsősorban ajánlott termék. A húsféleségek közül a vörös hús is belefér az étrendbe, de nem ez az elsősorban ajánlott termék. Szerinte az egészséges étrend alapjai a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek, a gyümölcsök, a tej, a tejtermékek kellenek, hogy legyenek, a húsok és húskészítmények ebbe nem tartoznak bele. A közétkeztetési rendeletben megfogalmazottak szerint sem kötelező húst vagy húskészítményt adni, és a bő zsírban sütést is korlátozza a rendelet.

Az élelmiszerekbe a feldolgozás során adalékanyagok kerülnek vagy azok kémiai, fizikai eljáráson esnek át, így például a pácolt húsok esetében a nitrites pácsó, a füstölt húsok esetében pedig a füstaroma nem egészséges - magyarázta. A WHO megállapításai nem új keletűek a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek előtt, de nem arról van szó, hogy a szóban forgó készítményeket nem lehet elfogyasztani, viszont ne ezek képezzék az étrend alapját - emelte ki Martos Éva.

A szakember szerint a jelentés nem azt mondja, hogy ne együnk húst, feldolgozott húskészítményt, de a mértékletesség mindenképpen ajánlott.

"Szó nincs arról, hogy vegetáriánus étrendre kellene áttérni, vagy a gyereknek nem adható hús, de az egészséges táplálkozás során elsősorban a baromfihúsokat és halat ajánlott fogyasztani. Ebbe beletartozik a vörös húsok fogyasztása, de ne ez legyen az étrend alapja". A szakember utalt arra, hogy a daganatos betegek táplálkozási ajánlása szerint például a felvágottakat ki kell hagyni az étrendből.

A kiegyensúlyozott étrend mellett érvelt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára, Erdélyi-Sipos Alíz is. A szakember hangsúlyozta, az egészséges táplálkozási ajánlásokban a húsok és húskészítmények nem a táplálkozási piramis alján, hanem a 4. szinten találhatók, így nem ezekből a nyersanyagokból, élelmiszerekből kell napi szinten a legtöbbet fogyasztani. Gyakoriság tekintetében részesítsük előnyben a szárnyasokat, a halakat és ezt követően a vörös húsok is szerepelhetnek.

A dietetikus nem vitatta, hogy a vörös húsok fogyasztásának nagyon sok jó élettani hatása van, azonban a mértékletességet mindig szem előtt kell tartani. "Ha valamiből túl sokat, vagy túl keveset fogyasztunk, annak ugyanúgy káros hatásai lehetnek".

"Lehet enni virslit egy héten egyszer vacsorára, de ne három párat" - érzékeltette a szakember, aki hozzátette, a szakma számára nem tartalmazott sok újdonságot a WHO jelentése.

vehir.hu
további cikkek
Az életet ünnepelték a koraszülöttek hétvégéjén közélet Az életet ünnepelték a koraszülöttek hétvégéjén A koraszülöttek világnapját ünnepelték a hétvégén Veszprémben: szombaton a Bara-házban, vasárnap a Csolnoky kórházban rendeztek zenés műsort. 2024. november 18. 16:15 Fontos a rendszeres szűrés, hogy megelőzzük a cukorbetegség szövődményeit közélet Fontos a rendszeres szűrés, hogy megelőzzük a cukorbetegség szövődményeit Szűrővizsgálatokkal, előadásokkal várták a veszprémieket – nem csak a cukorbetegeket – a diabetes világnapja alkalmából szombaton az Érseki Hittudományi Főiskola épületébe. 2024. november 17. 9:46 Tabusítás helyett legyen közügy a demencia! egészség Tabusítás helyett legyen közügy a demencia! Ma Magyarországon 250-300 ezer ember is érintett lehet a demencia tüneteiben, ennek felismerésében pedig az egyik legnagyobb szerepe az idős emberek hozzátartozóinak van. Persze léteznek olyan szakmai szervezetek is, akik azt a célt tűzték ki, hogy a társadalomban széles körben felhívják a figyelmet a demenciára. A közelmúltban Veszprémbe látogatott a Feledhetetlen Alapítvány Ne feledd! Napja, itt beszélgettünk a demenciáról dr. Kázár Ágnessel, az alapítvány elnökével és a téma szakértőjével. 2024. november 5. 21:14 A szülők többsége kérte gyermekének a HPV elleni védőoltást közélet A szülők többsége kérte gyermekének a HPV elleni védőoltást Az előzetes adatok szerint a 42 312 jogosult hetedikes lány közül 34 155-nek (81,4 százalék) a szülője kérte a térítésmentes humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást a 2024/2025-ös iskolai kampányoltás keretében – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn az MTI-t. 2024. október 28. 13:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.