Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A hús visz minket a sírba?

2015. október 27. 17:28 // Forrás: mti
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a húskészítmények fogyasztása rákkeltő hatású. Mások úgy gondolják, a húsokat nem érdemes kihagyni az étrendünkből.

A WHO rákkutató intézetének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is. A világszervezet szakértői azt állítják, a végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek - például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok - fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű, és valószínűsíthető a vörös húsok fogyasztása esetén is. A vörös húsok közé sorolták a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. Szerintük a vörös hús esetében az eredmények nem kielégítően biztosak, ugyanakkor úgy tűnik, hogy annak fogyasztása és a végbélrák, valamint a hasnyálmirigyrák és a prosztatarák között van kapcsolat.

Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese elmondta:

régóta tudható, hogy a különböző füstölt termékek, a kolbász, szalonna fogyasztása kockázatot jelent egyes daganatos betegségek szempontjából.

húsféleségek közül a vörös hús is belefér az étrendbe, de nem ez az elsősorban ajánlott termék. A húsféleségek közül a vörös hús is belefér az étrendbe, de nem ez az elsősorban ajánlott termék. Szerinte az egészséges étrend alapjai a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek, a gyümölcsök, a tej, a tejtermékek kellenek, hogy legyenek, a húsok és húskészítmények ebbe nem tartoznak bele. A közétkeztetési rendeletben megfogalmazottak szerint sem kötelező húst vagy húskészítményt adni, és a bő zsírban sütést is korlátozza a rendelet.

Az élelmiszerekbe a feldolgozás során adalékanyagok kerülnek vagy azok kémiai, fizikai eljáráson esnek át, így például a pácolt húsok esetében a nitrites pácsó, a füstölt húsok esetében pedig a füstaroma nem egészséges - magyarázta. A WHO megállapításai nem új keletűek a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek előtt, de nem arról van szó, hogy a szóban forgó készítményeket nem lehet elfogyasztani, viszont ne ezek képezzék az étrend alapját - emelte ki Martos Éva.

A szakember szerint a jelentés nem azt mondja, hogy ne együnk húst, feldolgozott húskészítményt, de a mértékletesség mindenképpen ajánlott.

"Szó nincs arról, hogy vegetáriánus étrendre kellene áttérni, vagy a gyereknek nem adható hús, de az egészséges táplálkozás során elsősorban a baromfihúsokat és halat ajánlott fogyasztani. Ebbe beletartozik a vörös húsok fogyasztása, de ne ez legyen az étrend alapja". A szakember utalt arra, hogy a daganatos betegek táplálkozási ajánlása szerint például a felvágottakat ki kell hagyni az étrendből.

A kiegyensúlyozott étrend mellett érvelt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára, Erdélyi-Sipos Alíz is. A szakember hangsúlyozta, az egészséges táplálkozási ajánlásokban a húsok és húskészítmények nem a táplálkozási piramis alján, hanem a 4. szinten találhatók, így nem ezekből a nyersanyagokból, élelmiszerekből kell napi szinten a legtöbbet fogyasztani. Gyakoriság tekintetében részesítsük előnyben a szárnyasokat, a halakat és ezt követően a vörös húsok is szerepelhetnek.

A dietetikus nem vitatta, hogy a vörös húsok fogyasztásának nagyon sok jó élettani hatása van, azonban a mértékletességet mindig szem előtt kell tartani. "Ha valamiből túl sokat, vagy túl keveset fogyasztunk, annak ugyanúgy káros hatásai lehetnek".

"Lehet enni virslit egy héten egyszer vacsorára, de ne három párat" - érzékeltette a szakember, aki hozzátette, a szakma számára nem tartalmazott sok újdonságot a WHO jelentése.

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Botox helyett uborka? 40 felett ez lehet a fiatal bőr titka Amikor a tükörben megjelennek az első finom ráncok, sokan rögtön a kozmetikai kezelések, szérumok és krémek felé nyúlnak – sőt, van, aki már a botox gondolatával kacérkodik. Pedig a természet sokkal többet kínál, mint hinnénk. Az egyik legegyszerűbb és legfrissebb csodaszer ott lapul a hűtőnkben: az uborka. 2025. június 20. 13:31
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Szupererő egy marékban – ezért érdemes minden nap olajos magvakat enni A modern egészségtudatos konyha egyik legnagyobb sztárja nem más, mint az olajos mag. Ez a kis méretű, ám táplálkozás-élettani szempontból óriási értéket képviselő finomság ma már nemcsak a reformboltok polcairól, hanem a reggelizőasztalokról, uzsonnás dobozokból és edzőtermi shakerek mellől is ismerős lehet. De vajon miért kapnak ekkora figyelmet ezek az apró energiabombák? 2025. június 10. 23:06
elderly-4681508_1280
elderly-4681508_1280
elderly-4681508_1280
Lehet, hogy ön is érintett abban a hétköznapi tevékenységben, ami jelentősen növeli az Alzheimer kockázatát Egy új kutatás szerint emberek milliói végeznek nap mint nap egy olyan tevékenységet, amely észrevétlenül növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. 2025. május 24. 15:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.