Minden a pénz körül forog
Talán a legismertebb szilveszteri étel a lencse, de kevesen tudják, hogy miért? Nos, a hagyományos kultúrákban a szemes ételeket gyakran használták fizetőeszköznek, vagy éppen azt jelképezte. Éppen ezért a lencse az aprópénz, a gazdagság megtestesítője volt. A hagyomány szerint, aki az új évben először lencsét eszik, annak gazdag lesz az új esztendő. A lencseételek közül a lencseleves legnépszerűbb idehaza, de e lencsefőzeléket és a lencsegulyásást is gyakran készítik újévre.
A lencséhez hasonlóan a malac is a pénzhez kötődik. A tradíció szerint, azért kell újévkor malacot enni, mert a malac kitúrja a szerencsét. Ezzel szemben a szárnyas fogyasztása tilos, mert az elkaparja a szerencsét. Hasonló módon a vad elszalad, a hal pedig elúszik a szerencsével, éppen ezért ezek fogyasztása tiltott volt az újévben.
Érdekes módon szilveszterkor, tehát az új év előtt, pont fordított volt a hagyomány. Ekkor a malac fogyasztása volt tiltott, és a szárnyas volt a javallott. És hogy miért? Nos azért, mert a szárnya elkaparja az előző év bajait, a hal pedig elúszik vele.
Kevesen tudják, de a hagyományos magyar virslifogyasztás nem véletlen szilveszterkor. A malachúsból készített virsli éppen a malac által idézett szerencsét hivatott megidézni, igaz nálunk már újév napja előtt is fogyasszák.
Le az aprópénzzel!
Míg nálunk az aprópénzt megtestesítő lencse fogyasztása a szokás, addig Amerikában a káposztából, és más zöld leveles növényből készült ételek fogyasztása a divat. Nem véletlenül. Az amerikaiak szerint a káposzta a zöldhasú dollárra emlékeztet, így ők inkább ezt fogyasztják az aprópénzre emlékeztető lencse helyett. A káposzta, természetesen bármilyen zöld leveles növénnyel helyettesíthető, lehet az mángold, spenót, vagy kelkáposzta is. Tehát aki jövőre nem csak aprópénzre vágyik, az talán lencseleves helyett fogyasszon inkább kelkáposztát az új évben.
És még néhány hagyományos étel szilveszterkor
A régi szokások mellett vannak olyan ételek, amelyek rövidebb múltra tekintenek vissza, de szintén részei már a magyar szilveszteri menüsornak. Ilyen például a hidegtál, amit akár mi is elkészíthetünk, de sok helyről rendelni is lehet.
Sokan készítenek szerencsepogácsát, aminek lényege, hogy a pogácsakészítés közben, egybe pénzt rejtenek el, aki azt megtalálja, az lesz a legszerencsésebb a jövő évben.
És végül a korhelyleves, azaz káposztaleves is tipikus újévi receptnek tekinthető. A közhiedelem szerint jót tesz a másnapos gyomornak, ám a valóságban ennek éppen az ellenkezője igaz.