Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Házhoz mennek a szelektív hulladékért

2015. november 23. 21:43
Januártól házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést vezetne be a VHK Nonprofit Kft. A szolgáltatást közmeghallgatáson ismertették hétfő este a városházán.

A közmeghallgatás moderátora Némedi Lajos alpolgármester volt, aki elmondta: az önkormányzatnak jól felfogott érdeke, hogy a lakosság minél szélesebb körben megismerje a terveket. A csütörtöki közgyűlésen tárgyalandó rendeletben egy újfajta hulladékgazdálkodási szolgáltatás szerepel: a VKSZ Zrt. teljes szolgáltatási területén házhoz megy a szelektív hulladékért.

Némedi LajosNémedi Lajos

2014. január elseje óta csak nonprofit kft. végezheti a hulladékgazdálkodást, ezért jött létre a VKSZ Zrt. leányvállalata, a VHK Nonprofit Kft., ami a települési szilárdhulladék gyűjtését végzi Veszprémben és még 26 településen. Horváth Zoltán, a VHK ügyvezetője kifejtette: fontos feladatuk a szelektív hulladékgyűjtés rendszerének fenntartása, fejlesztése. Jelenleg 237 szelektív szigetet működtetnek. Az ezekről begyűjtött hulladék a Kistó utcai válogató csarnokba kerül, ahol munkatársaik válogatják szét azokat. 2014-ben 826 tonna papírt, 194 műanyagot, 338 tonna üveget, 24 tonna italos kartont gyűjtöttek be.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés – amennyiben a közgyűlés azt csütörtökön megszavazza – 2016. január elsejétől érhető el.

Horváth ZoltánHorváth Zoltán

A szolgáltató ingyen ad egy 240 vagy 120 literes tárolóedényt, esetleg zsákot, amiket havonta egyszer ürít. A szolgáltatás bevezetése díjváltozással nem jár. A szolgáltatást nemcsak Veszprémben, hanem a VKSZ teljes szolgáltatási területén működtetik majd.

Az edényeket a VKSZ ügyfélszolgálatán lehet majd átvenni. Aki zsákot vesz át, annak a havi ürítéskor minden elszállított zsák helyett egy újat hagy ott a szolgáltató.

Felmerült a kérdés, hogy a szolgáltatást hogyan lehetséges egy panelházban megvalósítani? „Ez szinte lehetetlen” a hozzászóló szerint. Egy másik közös képviselő szerint viszont sokan nem hajlandóak a szelektív szigetig elsétálni a hulladékkal, az otthoni, zsákokba történő gyűjtés talán hatékonyabb lehetne.

A nyáron önkéntes alapon tesztüzemet tartottak a Dózsavárosban, a próbaüzemet pozitív tapasztalatokkal zárták. Az egyik, a tesztüzemben résztvevő társasház közös képviselője beszámolt a tapasztalatokról. „Az önök által biztosított kuka elég volt egy hétre. Ha önök havi ürítésben gondolkoznak, 8-10 edényt kellene kihelyezniük a társasháznál, ami senkinek sem érdeke.”

Horváth Zoltán elmondta: az nem járható út, hogy minden lépcsőház előtt 240 literes edényeket helyezzenek ki, ez elsősorban azoknál a társasházaknál működhet, amiknek saját udvaruk van. Hozzátette: ha arra van szükség, hogy kéthetente ürítsenek, akkor így fognak ütemezni.

„Európában ez kiválóan működik, ez a jövő” – tette hozzá egy felszólaló, aki londoni tapasztalatairól számolt be. „De ehhez először is a fejekben kellene rendet tenni.”

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. ma 9:11 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. tegnap 19:20 Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot iráni drón- és rakétatámadás Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot Iránból több száz drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka óta. A légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. 2024. április 14. 10:36 Gyümölcsöt terem a plébánia kertje Gyümölcsöt terem a plébánia kertje A tényleges szüretre ugyan még várni kell pár évet, de az alapok már adottak hozzá. 2024. április 13. 22:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.