2020. január 26. // Vanda névnap

A világ legboldogabb országának nagykövete járt Veszprémben

2015. december 14. 15:43
Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet látogatott hétfőn a Lovassy László Gimnáziumba az „Indonézia az iskolába megy” program keretében.

Magyarország 60 évvel ezelőtt létesített diplomáciai kapcsolatot Indonéziával. A nemzetközi kapcsolatnak köszönhetően az elmúlt években több száz magyar diák tanulhatott a délkelet-ázsiai ország középiskoláiban, és számos együttműködési megállapodás született az egyetemek között. Az elmúlt hetekben Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet asszony hét iskolában fordult meg Magyarországon, hogy népszerűsítse hazáját, tágítsa a tanulók látókörét és még szorosabbra fűzze a kapcsolatokat a két ország között.

Wening Esthyprobo Fatandari  indonéz nagykövetWening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet

Első veszprémi látogatásakor a Lovassy László Gimnázium vezetősége és diákjai előtt mutatkozott be. A nagykövet asszony elmondta, hogy választását elsősorban az iskola gazdag múltja, jelene és pozíciója indokolta: a 300 éves intézmény a középiskolai rangsorok szerint jelenleg a 4. legjobb gimnázium az országban, ahol a magas szintű oktatás mellett pezsgő kulturális élet zajlik – az iskola többek között saját kamarazenekarral rendelkezik, diákjai szép eredményeket értek el a taekwondo olimpián, a német-, a Csehov-versenyen, de az újságírásban is remekeltek. „Hiszem, hogy ez az intézmény nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy olyan feltörekvő nemzedék kerüljön ki a falai közül, akik méltón képviselhetik a híres magyar tudományos életet” – fogalmazott.

Wening Esthyprobo Fatandari és Schultz ZoltánWening Esthyprobo Fatandari és Schultz Zoltán

Schultz Zoltán igazgató hozzátette, nagy megtiszteltetés számukra, hogy a világ 3. legnagyobb demokratikus államának nagykövete ellátogatott hozzájuk. „A Lovassy László Gimnázium több évszázados múltra visszatekintő intézmény, ahol a tradíciók ápolása mellett a modern kornak megfelelő, korszerű oktatást is legalább olyan fontosnak tartjuk. Ennek elengedhetetlen része más kultúrák megismerése is” – hangsúlyozta.

Indonézia népessége 250 millió fő, területén kb. 20 Magyarország férne el; két végpontja 5236 km távolságra fekszik egymástól. Több mint 18 ezer szigetből áll, a legnagyobbat, Jávát – ahol a főváros, Jakarta is található – 140 millióan lakják. További jelentős szigetei Szumátra, az orángutánok őshazájaként ismert Borneó, Celebesz, Új-Guinea, Pápua és a turizmusáról híres Bali. Az Ipsos Global Happy kutatása alapján Indonézia ma a világ legboldogabb országa, talán annak is köszönhetően, hogy lakosainak legkedveltebb hobbijai a foci, a karaoke, valamint Ras Muhamad személyében saját reggae nagykövetük is van, aki nem más, mint Wening Esthyprobo Fatand fia.

Wening Esthyprobo Fatandari és Brányi MáriaWening Esthyprobo Fatandari és Brányi Mária

A nemzetközi együttműködés jeleként az igazgató a Lovassy jelvényét tűzte fel a nagykövet asszonynak, az iskola tiszteletbeli tagjává fogadva őt, majd a felek kölcsönösen megajándékozták egymást. Wening Esthyprobo Fatandari különböző, a hazájához kötődő ajándékokat adott át az eseményen részt vevő Brányi Mária alpolgármesternek, Szauer Istvánnak, a KLIK Veszprémi Tankerülete igazgatójának illetve Németh Gabriella intézményvezető-helyettesnek és Schultz Zoltán igazgatónak.

Ezt követően a diákok személyes hangvételű előadásokat hallgathattak meg Indonéziáról, valamint egykori ösztöndíjasok adtak elő néhány tradicionális indonéz zenét illetve táncot.

Bertalan Melinda

További cikkek

Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Hamarosan országszerte megkezdődnek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai. A 2011 óta működő intézmény elsődleges célja a hátrányos helyzetű fiatalok felkutatása.
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Könyvtárba általában azért jár az ember, hogy az olvasás és az új könyvek iránti vágyát költséghatékony módon kielégíthesse. Ezek a helyek azonban ennél többet is tudnak: gyermekkori fantáziánkat kiélve, akár történelmi felfedezők is lehetünk itt.
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Az egyik legrangosabb állami elismerést, a Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapta meg az Agóra Veszprém Kulturális Központ Veszprém megyében elsőként. A címet Fekete Péter államtitkár és dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár adta át Neveda Amália igazgatónak a Magyar Kultúra Napján Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Szakmai előadások és kiállításmegnyitó szerepelt az első veszprémi közgyűjteményi nap programján a Veszprém Megyei Levéltárban.
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Mostantól az idegenforgalom, a kultúra és az oktatás területén működik együtt a két város a 2023-as EKF program keretében.
2020. január 26. // Vanda névnap