2021. június 24.
//
Iván névnap

A világ legboldogabb országának nagykövete járt Veszprémben

2015. december 14. 16:43
Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet látogatott hétfőn a Lovassy László Gimnáziumba az „Indonézia az iskolába megy” program keretében.

Magyarország 60 évvel ezelőtt létesített diplomáciai kapcsolatot Indonéziával. A nemzetközi kapcsolatnak köszönhetően az elmúlt években több száz magyar diák tanulhatott a délkelet-ázsiai ország középiskoláiban, és számos együttműködési megállapodás született az egyetemek között. Az elmúlt hetekben Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet asszony hét iskolában fordult meg Magyarországon, hogy népszerűsítse hazáját, tágítsa a tanulók látókörét és még szorosabbra fűzze a kapcsolatokat a két ország között.

Wening Esthyprobo Fatandari  indonéz nagykövetWening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet

Első veszprémi látogatásakor a Lovassy László Gimnázium vezetősége és diákjai előtt mutatkozott be. A nagykövet asszony elmondta, hogy választását elsősorban az iskola gazdag múltja, jelene és pozíciója indokolta: a 300 éves intézmény a középiskolai rangsorok szerint jelenleg a 4. legjobb gimnázium az országban, ahol a magas szintű oktatás mellett pezsgő kulturális élet zajlik – az iskola többek között saját kamarazenekarral rendelkezik, diákjai szép eredményeket értek el a taekwondo olimpián, a német-, a Csehov-versenyen, de az újságírásban is remekeltek. „Hiszem, hogy ez az intézmény nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy olyan feltörekvő nemzedék kerüljön ki a falai közül, akik méltón képviselhetik a híres magyar tudományos életet” – fogalmazott.

Wening Esthyprobo Fatandari és Schultz ZoltánWening Esthyprobo Fatandari és Schultz Zoltán

Schultz Zoltán igazgató hozzátette, nagy megtiszteltetés számukra, hogy a világ 3. legnagyobb demokratikus államának nagykövete ellátogatott hozzájuk. „A Lovassy László Gimnázium több évszázados múltra visszatekintő intézmény, ahol a tradíciók ápolása mellett a modern kornak megfelelő, korszerű oktatást is legalább olyan fontosnak tartjuk. Ennek elengedhetetlen része más kultúrák megismerése is” – hangsúlyozta.

Indonézia népessége 250 millió fő, területén kb. 20 Magyarország férne el; két végpontja 5236 km távolságra fekszik egymástól. Több mint 18 ezer szigetből áll, a legnagyobbat, Jávát – ahol a főváros, Jakarta is található – 140 millióan lakják. További jelentős szigetei Szumátra, az orángutánok őshazájaként ismert Borneó, Celebesz, Új-Guinea, Pápua és a turizmusáról híres Bali. Az Ipsos Global Happy kutatása alapján Indonézia ma a világ legboldogabb országa, talán annak is köszönhetően, hogy lakosainak legkedveltebb hobbijai a foci, a karaoke, valamint Ras Muhamad személyében saját reggae nagykövetük is van, aki nem más, mint Wening Esthyprobo Fatand fia.

Wening Esthyprobo Fatandari és Brányi MáriaWening Esthyprobo Fatandari és Brányi Mária

A nemzetközi együttműködés jeleként az igazgató a Lovassy jelvényét tűzte fel a nagykövet asszonynak, az iskola tiszteletbeli tagjává fogadva őt, majd a felek kölcsönösen megajándékozták egymást. Wening Esthyprobo Fatandari különböző, a hazájához kötődő ajándékokat adott át az eseményen részt vevő Brányi Mária alpolgármesternek, Szauer Istvánnak, a KLIK Veszprémi Tankerülete igazgatójának illetve Németh Gabriella intézményvezető-helyettesnek és Schultz Zoltán igazgatónak.

Ezt követően a diákok személyes hangvételű előadásokat hallgathattak meg Indonéziáról, valamint egykori ösztöndíjasok adtak elő néhány tradicionális indonéz zenét illetve táncot.

Bertalan Melinda

További cikkek

Három napig Veszprémre figyel a filmvilág
Három napig Veszprémre figyel a filmvilág
Telt házzal indult a Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben szerda este. A sorsdöntő német-magyar meccs ellenére a filmek kedvelői megtöltötték az összes széket a Szentháromság téren a Várban, ahol az Így vagy tökéletes című új magyar film premierjét tartották. A megnyitón a polgármester kihangsúlyozta: reméli, hogy ez a fesztivál is szervesen beépül a veszprémi kultúrába.
Július közepén indul a 7. Klassz a pARTon fesztivál
Július közepén indul a 7. Klassz a pARTon fesztivál
Július 11. és augusztus 13. között rendezik meg a 7. Klassz a pARTon fesztivált. A komolyzenei programsorozat rendezvényeinek tizennégy, főként Balaton-parti település ad otthont.
Bemutatta új bérletes kínálatát a Filharmónia Magyarország
Bemutatta új bérletes kínálatát a Filharmónia Magyarország
A következő évadban öt koncerten vehetnek részt azok, akik bérletet váltanak a Filharmónia előadássorozatára.
Frank Zappa az Utasban
Frank Zappa az Utasban
Eseménytelen napok márpedig nincsenek! Még ha úgy is tűnik, hogy kihalt a város,órákig ülök egymagam a teraszon, akkor is ad valami maradandót minden egyes nap. - Molnár Sándor írása az Utas és Holdvilág Antikvárium egykori, és jelenlegi pezsgéséről.
Öt vers, amit a Balaton ihletett
Öt vers, amit a Balaton ihletett
Van, aki direkt alkotni jött a Balaton partjára, mást csak egyszerűen megihlette a tó és a táj szépsége. Akárhogy is történt, a magyar tenger két évszázada kiapadhatatlan inspirációforrása a költőknek.