Korábban egy másik étterem séfjét, Varga Rolandot a Chianti étteremből, valamint nem egy hivatásszerű szakácsot, hanem egy gasztronautát, Tóth Loont kérdeztük a karácsonyi ételsorokról.
„Szerintem nem a külsőségektől, hanem az alapanyagoktól lesz egy fogás karácsonyi, így igyekszem én is így főzni. A szezonnak megfelelően az étteremben és otthon is nem túl kacifántosan és túlbonyolítva, hanem a jó ízekre és az alapanyagokra helyezem a hangsúlyt, persze a megalkuvás nélküli jó minőséget szem előtt tartva”- mondja Tornyos Balázs, amikor azt kérdeztem, hogy mit tart fontosnak az ünnepi ételsor elkészítésekor.
Régebben az olasz konyhát kedvelte jobban, de most már jobban szereti a magyaros ételeket elkészíteni, egy kis fúzióval. „Idenyúlok-odanyúlok, mindenből merítek egy kicsit. A lényeg a családi hangulat, és az egyszerű ételek, ha lehet helyi alapanyagokból, szívből elkészítve. Az emberek ettől boldogok”- mondja
„Karácsonykor nyilván sokan esznek halat, ami nem is lenne baj, ha nem csak ilyenkor kerülne az asztalra, bár az utóbbi években egyre több fogy”- mondja.
Otthon halászlevet főz, saját maga által kifogott süllőt, de otthoni sparheltben savanyított töltött káposztát és libamájat is. Úgy véli, karácsonykor egyre többen engedik meg maguknak, hogy otthon is drágább alapanyagokból dolgozzanak. Az utóbbi években sokan készítenek marhahúsos ételeket karácsonyra, ezen belül is a steak örvend nagy népszerűségnek.
Olyan étel, ami környékbeli és speciálisan karácsonyi is, nehezen felkutatható. Eddig nem találkozott ilyen recepttel.
A szezon-alapanyagok között nem meglepő módon Balázs főleg a céklát, szilvát, mákot, gesztenyét, a sütőtököt és a halakat említette.
Gesztenyés csirke párolt káposztával, füstölt libamell körtével, mákos panna cotta, aszaltszilvás mákosguba, szűzpecsenye - sorolta azokat a fogásokat, amik az Olivában fogynak a karácsonyi időszakban. Elmondása szerint főleg cégek keresik fel őket ilyenkor, bár az utóbbi évben a Chiantihoz hasonlóan Balázs is megerősítette, hogy egyre több veszprémi jár étterembe év közben is.