2022. november 28.
//
Stefánia névnap

Újraindul a lőszergyártás Balatonfűzfőn

2016. január 13. 14:50
fotó: mno.hu, nol.hu
Európa egyik legkorszerűbb lőpor- és lőszergyára épül Balatonfűzfőn a Nitrokémiai Ipartelepek egykori területén.

A balatonfűzfői egykori Nitrokémia lőpor és lőszergyár volt Magyarország egyik alap gyára. A rendszerváltással és a Magyar Honvédség képességeinek és igényeinek minimalizálásával a gyár is a felszámolás alá került, amit később a végleges bezárás követett.

Egy budapesti cég, a MIL-EXIM Kereskedelmi Bt. 2011-ben vásárolta meg az akkor felszámolás alatt álló balatonfűzfői lőporgyárat és a hozzá tartozó gyártósorokat és raktárakat. Az épület mellett akkor a cég tulajdonába került a litéri ballisztikai labor is, és vele együtt az ott található beépített technológia, a gépek, laboratóriumi eszközök, illetve a lőpor összetevőinek kipróbálásához szükséges eszközök és fegyverek.

A haditechnikai fejlesztésekkel foglalkozó MIL-Exim Kft. nemrég kiadott közleményében olvasható, hogy a cég közel egymilliárd forintos Európai Uniós támogatásban részesült. A vissza nem térítendő támogatásból a balatonfűzfői egykori lőszergyár helyén a legfejlettebb technológiákat használva kívánják újraindítani a hadianyagok és lőszerek hasznosítását és előállítását.

fotó: nol.hufotó: nol.hu

A cég a felújítandó és újrahasznosítható eszközök biztonságos kezelésére vonatkozó gyártási folyamtot és technológiát az ezen a területen világelső Israel Military Industries Ltd.-től vásárolja meg.

A beruházás híre a helyiek körében nem okozott osztatlan sikert. Keil Norbert, a Fűzfő mindenkiért, mindenki Fűzfőért szervezet képviselője korábban a Népszabadságnak elmondta, hogy a helyiek inkább az idegenforgalom fejlesztését szeretnék a várostól. Keil Norbert szerint a beruházás terrorveszéllyel fenyeget, ezért a civilek népszavazási kérelemmel fordultak a városi képviselő-testülethez. Marton Béla, Balatonfűzfő független polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta: az önkormányzat nincs abban a helyzetben, hogy ellenezze vagy támogassa a beruházást, engedélykiadási joguk ugyanis a hatóságoknak van. Márciusban lakossági fórumot tartottak a gyárról, viszont alig volt érdeklődő. A felmerült aggályok tisztázása miatt azonban hamarosan újabb nyílt vitát tartanak majd.

fotó: mno.hufotó: mno.hu

A beruházó MIL-Exim Kft. tulajdonosa, Csala József a nol.hu-nak elmondta, hogy a Nitrokémia területén több hasonló üzem működik már évek óta. Nem új beruházásról van szó, hiszen az említett területen 1923 óta zajlik hadiipari tevékenység, amely csupán az elmúlt négy évben szünetelt.

A fűzfői fejlesztés nemzetközi mértékkel mérve igen csekély volument jelent. A beruházás nagyobb része tárolási tevékenység, mely nem veszélyes anyagra vonatkozik, és csak kis része a gyártás.

Az újraindítás egy 50-100 fős üzemet jelent, míg az állami időszakban közel 4000 alkalmazott dolgozott a gyárban, hogy kiszolgálja az akkori igényeket. A fejlesztést végző cég kiemelte, hogy a beruházáshoz minden, a hadiipari gyártáshoz szükséges szakhatósági állásfoglalást beszerzett A leendő gyárat komoly kerítésrendszer és ötven kamera védi majd. A MIL-EXIM Kft. szerint a gyártási kapacitás működése semmilyen érezhető változást, veszélyt nem okoz a jelenleg a területen üzemelő hadiipari jellegű üzemekhez képest.

Csepely Máté

További cikkek

Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
Nagy siker volt az EKF Minipályázata
November 19-20-án zajlott a Minipályázatok első fordulójának zsűrizése: 113 pályázatból 58 nyertest választott az önkéntes társadalmi zsűri.
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Bár az időjárás csak a késő őszt idézi, dátum szerint már advent első hétvégéjét ünnepli a keresztény kultúrkör. Ehhez kapcsolódva Veszprémben a hagyományos adventi vásár programjait kibővítve idén már koncertsorozattal is készültek a belvárosban.
A bántalmazott nők gyakran magukat okolják
A bántalmazott nők gyakran magukat okolják
A nők elleni erőszakra hívta fel a figyelmet pénteki rendezvényével a Zonta klub.
Navracsics Tibor: a mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet jóváhagyják
Navracsics Tibor: a mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet jóváhagyják
A mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet minden valószínűséggel jóváhagyják, és az év végéig Magyarország meg tudja kötni az Európai Bizottsággal (EB) azokat a megállapodásokat, amelyek nyomán megérkezhetnek az uniós források, vagyis nem veszít pénzt Magyarország - jelentette ki Navracsics Tibor csütörtökön sajtóbeszélgetésen Budapesten.