Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C

Újraindul a lőszergyártás Balatonfűzfőn

2016. január 13. 14:50 // Forrás: fotó: mno.hu, nol.hu
Európa egyik legkorszerűbb lőpor- és lőszergyára épül Balatonfűzfőn a Nitrokémiai Ipartelepek egykori területén.

A balatonfűzfői egykori Nitrokémia lőpor és lőszergyár volt Magyarország egyik alap gyára. A rendszerváltással és a Magyar Honvédség képességeinek és igényeinek minimalizálásával a gyár is a felszámolás alá került, amit később a végleges bezárás követett.

Egy budapesti cég, a MIL-EXIM Kereskedelmi Bt. 2011-ben vásárolta meg az akkor felszámolás alatt álló balatonfűzfői lőporgyárat és a hozzá tartozó gyártósorokat és raktárakat. Az épület mellett akkor a cég tulajdonába került a litéri ballisztikai labor is, és vele együtt az ott található beépített technológia, a gépek, laboratóriumi eszközök, illetve a lőpor összetevőinek kipróbálásához szükséges eszközök és fegyverek.

A haditechnikai fejlesztésekkel foglalkozó MIL-Exim Kft. nemrég kiadott közleményében olvasható, hogy a cég közel egymilliárd forintos Európai Uniós támogatásban részesült. A vissza nem térítendő támogatásból a balatonfűzfői egykori lőszergyár helyén a legfejlettebb technológiákat használva kívánják újraindítani a hadianyagok és lőszerek hasznosítását és előállítását.

fotó: nol.hufotó: nol.hu

A cég a felújítandó és újrahasznosítható eszközök biztonságos kezelésére vonatkozó gyártási folyamtot és technológiát az ezen a területen világelső Israel Military Industries Ltd.-től vásárolja meg.

A beruházás híre a helyiek körében nem okozott osztatlan sikert. Keil Norbert, a Fűzfő mindenkiért, mindenki Fűzfőért szervezet képviselője korábban a Népszabadságnak elmondta, hogy a helyiek inkább az idegenforgalom fejlesztését szeretnék a várostól. Keil Norbert szerint a beruházás terrorveszéllyel fenyeget, ezért a civilek népszavazási kérelemmel fordultak a városi képviselő-testülethez. Marton Béla, Balatonfűzfő független polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta: az önkormányzat nincs abban a helyzetben, hogy ellenezze vagy támogassa a beruházást, engedélykiadási joguk ugyanis a hatóságoknak van. Márciusban lakossági fórumot tartottak a gyárról, viszont alig volt érdeklődő. A felmerült aggályok tisztázása miatt azonban hamarosan újabb nyílt vitát tartanak majd.

fotó: mno.hufotó: mno.hu

A beruházó MIL-Exim Kft. tulajdonosa, Csala József a nol.hu-nak elmondta, hogy a Nitrokémia területén több hasonló üzem működik már évek óta. Nem új beruházásról van szó, hiszen az említett területen 1923 óta zajlik hadiipari tevékenység, amely csupán az elmúlt négy évben szünetelt.

A fűzfői fejlesztés nemzetközi mértékkel mérve igen csekély volument jelent. A beruházás nagyobb része tárolási tevékenység, mely nem veszélyes anyagra vonatkozik, és csak kis része a gyártás.

Az újraindítás egy 50-100 fős üzemet jelent, míg az állami időszakban közel 4000 alkalmazott dolgozott a gyárban, hogy kiszolgálja az akkori igényeket. A fejlesztést végző cég kiemelte, hogy a beruházáshoz minden, a hadiipari gyártáshoz szükséges szakhatósági állásfoglalást beszerzett A leendő gyárat komoly kerítésrendszer és ötven kamera védi majd. A MIL-EXIM Kft. szerint a gyártási kapacitás működése semmilyen érezhető változást, veszélyt nem okoz a jelenleg a területen üzemelő hadiipari jellegű üzemekhez képest.

Csepely Máté

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.