Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C

Bemutatkoztak a holland katonák

2016. február 5. 16:35 // Forrás: Címlapfotó: Holland Királyi Hadsereg
Sajtónap keretében, sárban dagonyázva nézhettük meg harcjárműveiket és a Veszprém melletti táborukat pénteken.

A Holland Királyi Hadsereg 2014-hez hasonlóan idén is a környékre jött hadgyakorlatozni, amelynek előkészítésében és végrehajtásában a Magyar Honvédség is aktívan részt vesz.

Hazánk Hollandiától vette át a Baghlan tartományi újjáépítési csoportot (PRT) Afganisztánban 2006 októberében. A két nemzet katonái együtt szolgáltak a NATO és az Európai Unió számos műveletében, így például Afganisztánban, Koszovóban és Szomáliában. Emellett Hollandia is részese azon 12 államnak, amely létrehozta a pápai Nehéz Légiszállító Ezredet, a C-17-es szállítógépeket üzemeltető nemzetközi alakulatot.

Eligazítás a támaszpontonEligazítás a támaszponton

A "Várpalota Challenge 2016" januárban kezdődott, és február 21-ig tart,

ám olyan hanghatásokra, amelyeket a múlt héten hallottunk a környéken, nem kell számítani,

ugyanis a maradék időben már "csak" kézifegyvereiket és harcjárműveiket fogják használni. A tevékenységüket, tankjaikat, terepjáróikat és speciális egységeiket pénteken mutatták be a sajtónak.

Számok
A mostani hadgyakorlat során összesen 1305 holland katona érkezett Magyarországra, melyből 970-en a Veszprém melletti Újmajor volt szovjet laktanyán állomásoznak, a többiek Pápán és Újdörögdön.
Minden felszerelésüket ők maguk hozták mintegy 150 katonai teherautóval. A hadsereg 170 sátort használ szálláshelynek, 135 konténer pedig egyéb dolgokra szolgál. Napi 1,5 millió forintot fizetnek alapdíjként a lőtér használatáért, de a végösszeget különböző szolgáltatások befolyásolhatják.

Ittlétük alatt videót is készítettek, melyet szerkesztőségünk rendelkezésére bocsájtottak:

Járműveik

  • CV90's - 41db
  • Leopard - 8db
  • Mb/Amarok - 125db
  • YPR - 26 db
  • Fennek - 35db
  • Boxer - 9 db
  • ​Teherautó - 150db


A többi helyszínen készült fotók megtekintéséhez KATTINTSON IDE.

Galéria
Várpalota Challenge 2016
Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. ma 12:50 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   ma 11:59 Egy fotósnak sikerült egy képre komponálnia Magyarország két EKF-városát Egy fotósnak sikerült egy képre komponálnia Magyarország két EKF-városát Beinrohr Lászlónak a Kis-Papodról sikerült egy olyan képet készítenie, amin Veszprém aprólékos részletei mellett a távolban feltűnik a pécsi adótorony sziluettje is. ma 9:38 Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. tegnap 11:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.