Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Történelmi döntés a diákok kezében

2016. február 6. 22:05
Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny regionális döntőjét rendezte meg szombaton a Lovassy László Gimnáziumban a Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers csapata.

A verseny során 11-13. évfolyamos középiskolás diákok háromfős csapatokban egy történelmi döntési helyzetet dolgoztak fel. Egy adott történelmi döntéshozó tanácsadóiként mérlegelték a lehetséges kimeneteket, majd konkrét javaslatokat fogalmaznak meg, amelyekben elemzik döntésük következményeit, annak előnyeit és kockázatait.

A versenyről Arnóczki Nándor, OKPV projektvezetője beszélt nekünk. Az OKPV „egy olyan történelmi verseny, ami valójában mégsem az. Nagy mértékben építünk a vállalati szférában használt esettanulmányok módszertanára. A versenyzők kapnak egy történelmi döntési helyzetet, egy esettanulmányt, amit fel kell dolgozniuk, és egy javaslatot tenniük – ebben a fordulóban éppen I. Károlynak, Anglia uralkodójának a harmincéves háború alatt.”

A versenyzőknek az első fordulóban egy online tesztet kellett kitölteniük, amiben logikai, matematikai kérdésekre kellett válaszolniuk, illetve esszét írniuk. A második forduló egy regionális verseny – ezt rendezték meg szombaton. Összesen négy helyszínen: Budapest, Miskolc és Pécs mellett Veszprémben találkoztak az online forduló legjobbjai. A résztvevőknek 72 órájuk volt arra, hogy egy prezentációt dolgozzanak ki a fordulóban kapott feladatra, amit szombaton a zsűri előtt mutattak be. A zsűri tagjai Isztl János, a veszprémi Lovassy László Gimnázium történelem tanára, Ábrahám Zsolt, a Case Solvers társalapítója és Arnóczki Nándor, az OKPV projektcsapatának tagja voltak.

A veszprémi fordulóban kilenc csapat vett részt – a helyi versenyzők mellett Győrből, Keszthelyről és Zalaegerszegről érkeztek diákok, akik negyedórás prezentációkat mutattak be.

A fordulóból az első három csapat jutott tovább a március 5-én megrendezendő országos döntőbe: a „Kapitelizmus” (Lovassy László Gimnázium: Orbán Gábor, Kósa Bendegúz, Szijártó Ádám), a „Nincs királyi út!” (Lovassy László Gimnázium: Hidegkuti Konstantin, Tóth Bálint János, Áldozó Bendegúz) és a „Powerful” (Lovassy László Gimnázium: Szabó Bance Domonkos, Mihálykó Péter, Jakab Viktor).

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.