2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

A fiatalok az idei költségvetés fókuszában

2016. február 12. 12:34
Elkészült a város idei költségvetése. A főbb irányokról pénteken délelőtt Porga Gyula polgármester számolt be, a büdzsét jövő héten a bizottságok, majd 25-én a közgyűlés tárgyalja.

A 2016-os költségvetés „biztonságos, stabil működést tesz lehetővé, és ambiciózus, gazdag jövőt alapoz meg” – fogalmazott a polgármester.

Az idei átmeneti év lesz abból a szempontból, hogy az új uniós ciklus támogatásai csak a második félévtől érkeznek, így igazán látványos beruházásokra csak jövőre lesz lehetőség – igaz, ehhez az idén végrehajtandó tervező munkára is szükség van.

A korábbi ígéreteknek megfelelően csökkentek az adóterhek, összesen 45 millió forintot hagynak a vállalkozásoknál és a veszprémi családoknál a telekadó és a helyi iparűzési adó újragondolásának köszönhetően.

Nem változik az intézményrendszer, továbbra is „a megszokott magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítják”, és létszámbeli változást sem terveznek; ugyanakkor a rendszer finomhangolásáról a polgármester hamarosan egyeztetéseket kezd az intézményvezetőkkel.

A városüzemeltetésben több forrás áll rendelkezésre, mint tavaly, és olyan új szolgáltatásokat is bevezettek, mint a házhoz menő szelektív hulladékszállítás.

Az autósok számára jó hír lehet, hogy a gépjárműadóból befolyó, nagyságrendileg 200 millió forintot teljes egészében az úthálózat javítására, karbantartására fordítják.

Nem sérülnek az önként vállalt feladatok, így az idősek bérlettámogatása, a sporttámogatás, a kiemelt művészeti egyesületek és fesztiválok támogatása sem csökken, sőt tízmillió forintot fordítanak egy új kulturális elem, a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat megrendezésére.

A korábban már említett tervezési munkák között a Pápai úti kerékpárút, a Henger utca meghosszabbítása, az OTP és a kórház előtti csomópontok körforgalmainak tervezése is szerepel. Két új óvodát építenek: az Egry úti és a Kastélykert óvoda is új épületbe költözik, ezek tervezése is az idei év feladata lesz. Megújul az Aprófalvi Bölcsőde épülete, bővítik a kapacitásait.

Megoldják a csapadékkvíz-elvezetés problémáit a Dózsavárosban és az Ady utca környéki kertvárosi területen. Elindul az uszodaépítési beruházás, és az önkormányzat intézményeinél energetikai fejlesztések várhatók.

Porga Gyula szerint az idei a fiatalok költségvetése, ugyanis ifjúsági programokra, ifjúsági civil szervezetek, diákönkormányzatok támogatására 10 millió forintot biztosítanak, megnégyszerezik az ifjúsági ház működési támogatását, tanulmányi ösztöndíjrendszert indítanak el a felsőoktatásban tanuló veszprémi fiatalok támogatására. Folytatódik a kisgyerekes bérlet program, és a lakásépítésben gondolkodó fiatalok számára kedvező feltételek mellett tudnak építési telket biztosítani.

A költségvetés főösszege 12.352.784.000 Ft.

A költségvetés pontos számairól a bizottsági munkát követően részletesen is beszámolunk.

Schöngrundtner Tamás
Ge. Á.

További cikkek

Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?