2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Kvóta-népszavazás: pártreakciók

2016. február 26. 16:33
mti
A DK szerint a betelepítés már megkezdődött, a Fidesz szerint a kérdés megfelelő, a Jobbik újabb kérdéseket tenne fel.

A Jobbik továbbra is azon az állásponton van, hogy nem pusztán a kötelező betelepítési kvótáról kell megkérdezni az embereket egy országos népszavazáson, hanem minden kvótaszerű megoldásról, így a visszatoloncolásról és relokációról is. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke az ötpártinak tervezett, de végül három párt részvételével tartott pénteki tanácskozás után azt mondta: így is támogatható a referendum, mert egy részkérdést rendez, a céljuk azonban az, hogy a kérdéskört fedje le.

A Jobbik nem pártérdekeket képvisel, hanem egy nemzeti sorskérdés mellett akar kiállni - hangoztatta, arra szólítva az összes ellenzéki pártot, hogy képviseljék ők is Magyarország érdekeit. Értékelése szerint a népszavazással lehet eredményeket elérni, az láncreakciószerűen végigroboghat akár a visegrádi négyeken és cselekvési kényszerbe hozná "azt a Brüsszelt is, amelynek a boszorkánykonyhájában most életveszélyes dolgokat főzhetnek ki Magyarországgal szemben".

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány népszavazási kérdése a kötelező betelepítési kvótáról feltehető, "kiállja a próbát", jelezte ugyanakkor, hogy a jogszerűség eldöntése végső soron a Kúria feladata. A Fidesz szerint a kötelező betelepítési kvóta kérdésével kapcsolatban nem lehet elvonni a magyar emberek véleményalkotási jogát, "ez egy szuverenitási kérdés" - hangsúlyozta Kósa Lajos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az ötpártinak tervezett találkozó után, amelyen azonban a kabinet és a kormánypártok képviselői mellett csak a Jobbik delegáltjai vettek részt.

A magyar választók és országgyűlési képviselők akarata ellenére, az ő megkérdezésük nélkül senkinek nincs joga arra, hogy "általunk nem ismert, nem ellenőrzött, ismeretlen szándékú embercsoportokat betelepítsenek kényszerrel az ország területére" - mondta a frakcióvezető. Hozzátette, értékelése szerint a szocialisták a kötelező betelepítési kvóta mellett vannak. Kósa Lajost megkérdezték Martin Schulz európai parlamenti elnök, szocialista párti politikus azon kijelentéséről, amely szerint népszavazást tartani arról, hogy befogadjanak-e 1294 embert, önmagáért beszél. A Fidesz politikusa erre úgy reagált: Martin Schulz rosszul ítéli meg a kérdést, "ez nem 1200 emberről szól, hanem a magyar szuverenitásról".

A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás azért is hazug, mert a kormány már tavaly érdemben megkezdte a menekültek betelepítését, Magyarország ugyanis 508 embert befogadott. Molnár Csaba pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján mindenkit arra biztatott, hogy ne vegyen részt a népszavazáson. Hangsúlyozta, hogy az adatok az Európai Unió statisztikai hivatalától, az Eurostattól származnak.

Hozzátette, hogy az 508 ember több mint felét a kerítés építése után fogadta be Magyarország. Az EP-képviselő ehhez kapcsolódva hazugnak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök arról szóló kommunikációját, hogy egyetlen menekült sem jöhet Magyarországra. Arra is kitért, hogy az ország idén januárban mintegy ötven menedékkérőt fogadott be, vagyis - számításai szerint - egy őszi népszavazás idejére Magyarország már teljesíti az egész, 1294 fős kvótát.

vehir.hu

További cikkek

Embercsempészt fogtak Csehbányán
Embercsempészt fogtak Csehbányán
Futásnak eredt a 20 éves német férfi, de a járőrök gyorsabbak voltak.
Húsz migránst szállított kisteherautójával a fiatal gyanúsított
Húsz migránst szállított kisteherautójával a fiatal gyanúsított
A csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt letartóztatását indítványozta a Pápai Járási Ügyészség annak a 19 éves olasz állampolgárságú férfinak, aki 2022. május 16-án húsz illegális határátlépőt akart egy furgonban Ausztriába juttatni.
Három infografika a népszavazásról
Három infografika a népszavazásról
A parlamenti választás mellett népszavazást is tartottak vasárnap. Ennek eredményeit az MTI infografikái foglalják össze tömören és átláthatóan.
Hegedűs Barbara: nyugati példák mutatják, hogy lobbicsoportok fókuszálnak a gyermekek összezavarására
Hegedűs Barbara: nyugati példák mutatják, hogy lobbicsoportok fókuszálnak a gyermekek összezavarására
Már rég nem az elfogadásról van szó, hanem a gyermekek összezavarásáról, átalakításáról és megnyomorításáról, ezért reagálnunk kell- mondta Hegedűs Barbara alpolgármester a gyermekvédelmi népszavazás kapcsán pénteken Veszprémben.
Elfogadták a 2022-es költségvetést
Elfogadták a 2022-es költségvetést
Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése elfogadta a 2022-es költségvetésről szóló rendeletet csütörtökön.