Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Mi kellene ahhoz, hogy Veszprém legyen Európa kulturális fővárosa?

2016. március 9. 16:24
Többek között kézilabdások sétánya és magyar rockzenei múzeum. Fenyvesi Ottó osztotta meg velünk néhány ötletét, aki szerint mindenképp el kellene rugaszkodni a hétköznapi realitásunktól, és nyitni kellene a világ és az európai népek kultúrája felé.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben általában két városnak ítélik oda. Az első főváros 1985-ben Athén volt, idén a lengyelországi Wrocław mellett a spanyolországi San Sebastián viseli a címet. Magyarország eddig egyszer kapott lehetőséget: Pécs 2010-ben kapta meg a rangos kulturális elismerést. A 2023-as cím elnyerésére a hazai városok közül eddig Debrecen, Veszprém és Tokaj jelezte pályázási szándékát.

Ahhoz, hogy ezt a címet valóban elnyerjük, mindenképp szükség volna még építészeti és művészeti fejlesztésekre - mondja a József Attila-díjjal is kitüntetett veszprémi író és költő, Fenyvesi Ottó, aki nem mellesleg képzőművész is.

fenyvesi ottó- vehir.hu archívfenyvesi ottó- vehir.hu archív

Építészet - Kézilabdások sétánya és a régi Veszprém Hotel

A veszprémi Vár Ucca Műhely folyóirat főszerkesztője szerint építészetileg is modernizálni kellene a belvárost 2023-ig: Az egykori Balaton Bútorgyár területén „sétálóutcát”, hangulatos helyeket, szökőkutakat kellene kialakítani. Csikász Imre néhány szobrát pedig szükséges lenne elkészíttetni és közszemlére bocsájtani.

Szerinte ki lehetne alakítani a veszprémi híres kézilabdások sétányát is a városban. Minden régi, még élő játékos (akik meghatározó szerepet játszottak a veszprémi férfi klubban) kéznyomának ott kellene lennie a sétány kockakövei között. Természetesen az újabbak is majd kapnának „emléktáblát”.

A város régen szebb időket is látott épületeit pedig mindenképp fel kellene újítani, és funkcióval kellene megtölteni, amelyek nem mások, mint az egykori „Balatontourist” épülete, a Szakszervezetek Háza, a Petőfi Színház előtti „régi mozi” és a Veszprém Hotel.

Az író szerint a piacnál mindenképp nagyobb parkolót kellene építeni, hiszen a piacnapokon alig lehet elférni, de a kórház előtti forgalommal is kellene kezdeni valamit. „Iszonyú, ami ott van!” A gyalogosoknak szerinte egy korszerű aluljáró is járna, hogy át tudjanak menni az OTP-től a kórházhoz vagy a kormányhivatalhoz. „De nem olyan félmegoldás kell, mint a régi pártháznál.”

Johnny Cash helyett lehetne Nagy László vagy akár Carlos PerezJohnny Cash helyett lehetne Nagy László vagy akár Carlos Perez

Művészet - Biennálé, rockzenei múzeum és kreatív központ

„A Csikász Galéria és a Dubniczay Palota szűkös termei helyett igazi képtár kellene, mint ami egykoron működött a Kossuth utcán. Az új képtárat a Kossuth utcán tudnám elképzelni. Ez országos és helyi jelentőségű alkotók műveit gyűjtené össze és mutatná be, Egry József, Rippl-Rónai, Mednyánszky László és más klasszikusok alkotásaival”- mondja Fenyvesi. Itt helyet kapnának aktuális „cserélődő” kiállítások is, ahol a helyi profik is kiállíthatnák műveiket. Meg kellene szervezni egy nemzetközi Biennálét is, amin például Közép-Európa vagy a Visegrádi államok művészei állíthatnának ki.

Fenyvesi azt mondja, annak ellenére, hogy szerinte hiába nem voltak híres és országos jelentőségű zenekarok Veszprémben, a pályázat elnyerése esetén tető alá kellene hozni az első magyarországi rockmúzeumot is. Ezen kívül szorgalmazza egy olyan kreatív központ létrehozását is, ahol vendég képzőművészek és írók alkothatnának pár hónapig a városban ösztöndíjért cserébe. A helyi alkotók persze fél, vagy évig kapnák a támogatást.

Rockmúzeum Seattle-ben (adam jones fotója)Rockmúzeum Seattle-ben (adam jones fotója)

Konklúzió - Merjünk álmodni!

Fenyvesi Ottó úgy véli, hogy ha nem merünk elrugaszkodni a hétköznapi realitásunktól, akkor semmi esélyünk nincs a kulturális főváros címre. A városkép és a művészi kínálat, a szellemi élet fejlesztése nélkül pedig nem megyünk semmire. Debrecen és a többiek szerinte meg fognak előzni bennünket.

„Meg kell szüntetni a bezárkózást, és a helyi köldöknézést. Nyitni a világ és az európai népek kultúrája felé, szükség volna túllépni a provincializmuson!”

Ge. Á.
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.