2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Mi kellene ahhoz, hogy Veszprém legyen Európa kulturális fővárosa?

2016. március 9. 16:24
Többek között kézilabdások sétánya és magyar rockzenei múzeum. Fenyvesi Ottó osztotta meg velünk néhány ötletét, aki szerint mindenképp el kellene rugaszkodni a hétköznapi realitásunktól, és nyitni kellene a világ és az európai népek kultúrája felé.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben általában két városnak ítélik oda. Az első főváros 1985-ben Athén volt, idén a lengyelországi Wrocław mellett a spanyolországi San Sebastián viseli a címet. Magyarország eddig egyszer kapott lehetőséget: Pécs 2010-ben kapta meg a rangos kulturális elismerést. A 2023-as cím elnyerésére a hazai városok közül eddig Debrecen, Veszprém és Tokaj jelezte pályázási szándékát.

Ahhoz, hogy ezt a címet valóban elnyerjük, mindenképp szükség volna még építészeti és művészeti fejlesztésekre - mondja a József Attila-díjjal is kitüntetett veszprémi író és költő, Fenyvesi Ottó, aki nem mellesleg képzőművész is.

fenyvesi ottó- vehir.hu archívfenyvesi ottó- vehir.hu archív

Építészet - Kézilabdások sétánya és a régi Veszprém Hotel

A veszprémi Vár Ucca Műhely folyóirat főszerkesztője szerint építészetileg is modernizálni kellene a belvárost 2023-ig: Az egykori Balaton Bútorgyár területén „sétálóutcát”, hangulatos helyeket, szökőkutakat kellene kialakítani. Csikász Imre néhány szobrát pedig szükséges lenne elkészíttetni és közszemlére bocsájtani.

Szerinte ki lehetne alakítani a veszprémi híres kézilabdások sétányát is a városban. Minden régi, még élő játékos (akik meghatározó szerepet játszottak a veszprémi férfi klubban) kéznyomának ott kellene lennie a sétány kockakövei között. Természetesen az újabbak is majd kapnának „emléktáblát”.

A város régen szebb időket is látott épületeit pedig mindenképp fel kellene újítani, és funkcióval kellene megtölteni, amelyek nem mások, mint az egykori „Balatontourist” épülete, a Szakszervezetek Háza, a Petőfi Színház előtti „régi mozi” és a Veszprém Hotel.

Az író szerint a piacnál mindenképp nagyobb parkolót kellene építeni, hiszen a piacnapokon alig lehet elférni, de a kórház előtti forgalommal is kellene kezdeni valamit. „Iszonyú, ami ott van!” A gyalogosoknak szerinte egy korszerű aluljáró is járna, hogy át tudjanak menni az OTP-től a kórházhoz vagy a kormányhivatalhoz. „De nem olyan félmegoldás kell, mint a régi pártháznál.”

Johnny Cash helyett lehetne Nagy László vagy akár Carlos PerezJohnny Cash helyett lehetne Nagy László vagy akár Carlos Perez

Művészet - Biennálé, rockzenei múzeum és kreatív központ

„A Csikász Galéria és a Dubniczay Palota szűkös termei helyett igazi képtár kellene, mint ami egykoron működött a Kossuth utcán. Az új képtárat a Kossuth utcán tudnám elképzelni. Ez országos és helyi jelentőségű alkotók műveit gyűjtené össze és mutatná be, Egry József, Rippl-Rónai, Mednyánszky László és más klasszikusok alkotásaival”- mondja Fenyvesi. Itt helyet kapnának aktuális „cserélődő” kiállítások is, ahol a helyi profik is kiállíthatnák műveiket. Meg kellene szervezni egy nemzetközi Biennálét is, amin például Közép-Európa vagy a Visegrádi államok művészei állíthatnának ki.

Fenyvesi azt mondja, annak ellenére, hogy szerinte hiába nem voltak híres és országos jelentőségű zenekarok Veszprémben, a pályázat elnyerése esetén tető alá kellene hozni az első magyarországi rockmúzeumot is. Ezen kívül szorgalmazza egy olyan kreatív központ létrehozását is, ahol vendég képzőművészek és írók alkothatnának pár hónapig a városban ösztöndíjért cserébe. A helyi alkotók persze fél, vagy évig kapnák a támogatást.

Rockmúzeum Seattle-ben (adam jones fotója)Rockmúzeum Seattle-ben (adam jones fotója)

Konklúzió - Merjünk álmodni!

Fenyvesi Ottó úgy véli, hogy ha nem merünk elrugaszkodni a hétköznapi realitásunktól, akkor semmi esélyünk nincs a kulturális főváros címre. A városkép és a művészi kínálat, a szellemi élet fejlesztése nélkül pedig nem megyünk semmire. Debrecen és a többiek szerinte meg fognak előzni bennünket.

„Meg kell szüntetni a bezárkózást, és a helyi köldöknézést. Nyitni a világ és az európai népek kultúrája felé, szükség volna túllépni a provincializmuson!”

Ge. Á.

További cikkek

Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros
Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros
Változatlan koncepcióval, de felfrissült tartalommal jön idén is a Rozé, Rizling, Jazz Napok július 8-17 között.
Fesztivállal indítják a nyarat a Somlón
Országos szintű eseménnyel várják a bor- és kultúrabarátokat június 17-én és 18-án a Somlón.
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.
A portré mögötti embert keresi a festőművész a borbár kiállításán
A portré mögötti embert keresi a festőművész a borbár kiállításán
Első alkalommal ad otthont képzőművészeti kiállításnak a belvárosi Wine&Vinyl bakelit és borbár, de rögtön a kiállítótérként való debütálásakor sikerült egy sajátos látásmóddal és felfogással bíró festőművész képeit felvonultatni. Gyulai Attila ugyanis nem tudja és nem is szeretné magát bekategorizálni egy stílusirányzatba, mostani képeivel pedig popkultúra ismert karaktereinek kreált személyiségei mögé igyekszik elvinni az embereket.
Fellépőket keresnek a X. Music Hungary Konferencia & Showcase-re
Fellépőket keresnek a X. Music Hungary Konferencia & Showcase-re
Keresik a legígéretesebb hazai produkciókat a X. Music Hungary Konferencia & Showcase programjába.