2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Női festészet az emancipáció hajnalán

2016. március 11. 10:20
A 19-20. századi magyar női festőművészek előtt tiszteleg a Laczkó Dezső Múzeum legújabb kiállítása.

Saphier Dezső műgyűjtő festménykollekciójából nyílt kiállítás csütörtökön a múzeumban Magyar nőfestészet 1895-1950 címmel.

Saphier gyűjteményéből nem első alkalommal áll össze kiállítás: 2008-ban a Nemzeti Múzeumban már volt egy hasonló tárlat, ám mind a közönséget, mind a szakmát megosztotta. Furcsa erről értesülni az emancipált nők korában, hiszen előrehaladottabb időket élünk, mint a 19. század végén, a 20. század elején, amikor a női alkotók nehezen tudtak érvényesülni – mondta el köszöntőjében Brányi Mária alpolgármester.

Brányi MáriaBrányi Mária

„Bízom benne, hogy Veszprémben pozitív visszajelzéseket fog szülni a tárlat, hisz a királynék városában régi hagyománya van a nők szerepvállalásának. Gondoljunk csak Saroltra, Gizella királynéra, vagy az angolkisasszonyokra, akik arra biztattak: legyünk magabiztosak, álljunk ki magunkért, és próbáljuk ki magunkat az élet minél több területén! Ezt az üzenetet hordozzák ezek a festmények is” – fogalmazott.

Topor TündeTopor Tünde

Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője megnyitó beszédében elárulta: a lapnál mindig nagy figyelmet fordítanak a nők reprezentációjának, de úgy érzik, lenne még mit tenni a női művészek elismertségéért. Ezért is nagyon inspiráló, hogy Saphier Dezső mindig képes friss szemmel nézni a művészetekre, és új dolgokat beemelni a szakmába. Ez a kiállítás pedig akár egy új lehetőséget is magában rejthet: eddig egyedül Washingtonban létezik női múzeum – Veszprém, mint egy igazán jó szellemű hely, kiválóan alkalmas lenne a második ilyen múzeum megnyitására.

A mostani kiállításon Saphier Dezső közel ötven alkotást bocsátott szemlére, amelyek a személyességgel, a női érzékenység tükröződésével ragadják meg a befogadót. A megnyitó után arról is mesélt, honnan fakad már igen korán, 8 évesen kialakult gyűjtőszenvedélye, hogyan jutott hozzá az egyes képekhez, és milyen emberi sorsok húzódnak meg a festmények mögött.

A megnyitón a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei és tanárai működtek közre.

A kiállítás 2016. április 24-ig tekinthető meg, hétfő kivételével 10-től 18 óráig.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Három év szünet után ismét látogatható a balácai római kori villagazdaság, egy új virtuális valóság fejlesztésnek köszönhetően pedig szinte a saját bőrünkön érezhetjük, milyen lehetett itt az élet a 3-4. században.
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünneplik a Laczkó Dezső Múzeum látványraktárában és online felületein.
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Négy intézmény, a szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kezdi meg közös tudományos munkáját, hogy eredményesebben használják ki kapacitásaikat. A munkát egy kétnapos konferenciával indították el Veszprémben.
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Egyéves csúszással rendezhették meg a Közép-dunántúli Regionális Tájháztalálkozót kedden a Laczkó Dezső Múzeumban.
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
A had- és kultúrtörténeti szempontból is rendkívül értékes, egyedi darab rendőrautó kíséretében kedd délután érkezett a megyeszékhelyre Kecskemétről.