Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
32°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
32°C

48 megváltoztatta a történelmünket

2016. március 12. 9:02
A városrészi ünnepségekkel folytatódott az 1848-as megemlékezés-sorozat péntek délután.

Kádártán a templomban gyűlt össze a falu apraja-nagyja, hogy fejet hajtsanak a 168 évvel ezelőtti események hősei előtt. Az ünnepség szónoka Hegedűs Barbara önkormányzati képviselő volt, aki emlékeztetett: az 1848-ban történtek örökre megváltoztatták a magyarság történelmét. Elődeinknek volt bátorsága szabadnak lenni, európainak lenni és szembeszállni az elnyomó hatalommal. Bár a szabadságharcot elvesztették, hőstetteikkel megalapozták az új nemzedékek jövőjét.

Hegedűs Barbara GyulafirátótonHegedűs Barbara Gyulafirátóton

A Ficánka Tagóvoda növendékei verbunkos dalokkal és versekkel ünnepeltek, a Gyulaffy iskola hetedikes diákjai a Nemzeti dalt szavalták el, Kruppa-Jakab Éva népdalénekes pedig katonadalokat adott elő, őt Farády Tamás népzenész citerán és hegedűn kísérte.

Gyulafirátóton a falu lakói hagyományosan fáklyás felvonulással, közösen érkeztek meg az ünnepség helyszínére, a Batthyány-szoborhoz. A megjelenteket Czaun János, a tagönkormányzat vezetője köszöntötte, az ünnepi beszédet itt is Hegedűs Barbara mondta. A megemlékezésen az MH Légierő Zenekar működött közre.

A Gyulafirátóton készült további fotóinkat itt tekintheti meg.

Galéria
Fáklyás felvonulás 1848-ra emlékezve
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.