2022. augusztus 15.
//
Mária névnap

Idén előbb kezdődik a szúnyogirtás a Balatonnál

2016. április 5. 15:19
mti
A balatoni csípőszúnyog-gyérítés elrendelésének idejét meghatározó szakértői csoport szerint szükségessé vált az idei első biológiai védekezés, amelyet a következő hét elején tartanak - tájékoztatta Balassa Balázs, a szúnyogirtást koordináló Balatoni Szövetség elnöke kedden az MTI-t.

A jelentős esőzések miatt a szúnyogirtás megkezdésére a korábbi éveknél pár héttel korábban lesz idén szükség. Tavaly például május elején kellett csak elrendelni az első biológiai védekezést.

A szakértők március 22-én és 23-án vizsgálták a kiemelt üdülőövezet térségét, mintákat véve a tó körüli tenyészőhelyekről, főként a változó vízborítottságú magas sásos, nádas és gyepes élőhelyekről. A tapasztaltak szerint jelentős volt a vízborítottság és a lárvák megjelenése. Emiatt, továbbá az időjárás-előrejelzések alapján tartották szükségesnek az első biológiai védekezés elrendelését, amely a tervek szerint április 11-12-én, rossz idő esetén két nappal később lesz. A gyérítést 1907 hektáron fogják elvégezni, az belterületet, lakóövezeteket nem érint.

Tekintettel arra, hogy az állami hozzájárulás formájáról és mértékéről még folynak a tárgyalások, az első biológiai védekezés csaknem tízmilliós költségét a Balaton-parti önkormányzatok finanszírozzák. A helyi remények szerint a korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz állami támogatás a célra, és a Magyar Turizmus Zrt. állja majd a szúnyogirtás költségeinek felét - mondta Balassa Balázs.

vehir.hu

További cikkek

Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Sós kürtős lett az év strandétele
Sós kürtős lett az év strandétele
Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.
Törölték a Hervis Balaton-átevezést
Törölték a Hervis Balaton-átevezést
A szervező Magyar Kajak-Kenu Szövetség - tekintettel a nevezők biztonságára - csütörtökön úgy döntött, hogy törli a Hervis Balaton-átevezést, amelyet szombaton rendeztek volna meg.