2021. december 3.
//
Ferenc névnap

Idén előbb kezdődik a szúnyogirtás a Balatonnál

2016. április 5. 14:19
mti
A balatoni csípőszúnyog-gyérítés elrendelésének idejét meghatározó szakértői csoport szerint szükségessé vált az idei első biológiai védekezés, amelyet a következő hét elején tartanak - tájékoztatta Balassa Balázs, a szúnyogirtást koordináló Balatoni Szövetség elnöke kedden az MTI-t.

A jelentős esőzések miatt a szúnyogirtás megkezdésére a korábbi éveknél pár héttel korábban lesz idén szükség. Tavaly például május elején kellett csak elrendelni az első biológiai védekezést.

A szakértők március 22-én és 23-án vizsgálták a kiemelt üdülőövezet térségét, mintákat véve a tó körüli tenyészőhelyekről, főként a változó vízborítottságú magas sásos, nádas és gyepes élőhelyekről. A tapasztaltak szerint jelentős volt a vízborítottság és a lárvák megjelenése. Emiatt, továbbá az időjárás-előrejelzések alapján tartották szükségesnek az első biológiai védekezés elrendelését, amely a tervek szerint április 11-12-én, rossz idő esetén két nappal később lesz. A gyérítést 1907 hektáron fogják elvégezni, az belterületet, lakóövezeteket nem érint.

Tekintettel arra, hogy az állami hozzájárulás formájáról és mértékéről még folynak a tárgyalások, az első biológiai védekezés csaknem tízmilliós költségét a Balaton-parti önkormányzatok finanszírozzák. A helyi remények szerint a korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz állami támogatás a célra, és a Magyar Turizmus Zrt. állja majd a szúnyogirtás költségeinek felét - mondta Balassa Balázs.

vehir.hu

További cikkek

Április óta tizenhatan fulladtak a Balatonba
Április óta tizenhatan fulladtak a Balatonba
Tizenhat ember fulladt a Balatonba és az átlagosnál több embert kellett kimenteni a vízből az idei, áprilistól október végéig tartó tavi viharjelzési szezonban.
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Az EKF program keretében Veszprém után Tapolcán is megtartották a gyermekek környezettudatos nevelését célzó szemléletformáló edukációs órát.
Ultrabalaton: Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot
Ultrabalaton: Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot
Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot a pénteken kezdődött és vasárnapig tartó XV. NN Ultrabalaton futóversenyen.
Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál
Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál
Két évvel ezelőtt még minden negyedik, idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. Az előre meghirdetett akciósorozat után eddig mintegy 34 millió forint bírságot szabott ki a hivatal a szabálytalanságok kapcsán. Még tart az eredmények feldolgozása.
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Az eredményes közbeszerzést követően a napokban kötik meg a kivitelezői szerződést a balatoni tókerülő kerékpárút egyetlen még kiépítetlen elemének kivitelezőjével, a nettó 420 millió forintos beruházásban jövő őszre elkészül a mintegy 200 kilométeres Bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.