Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ajkán rossz a levegő

2016. április 7. 17:47
Péntektől elromlik az időjárás, szombat lesz a mélypont.

IDŐJÁRÁS

A VMeteo.hu előrejelezése szerint pénteken erősen felhős, illetve borult ég mellett többször előfordulhat eső, záporeső, nagy mennyiségű csapadék nélkül. Általában mérsékelt marad az északias szél. A hőmérséklet a reggeli 13°C-ot követően még 20°C-ig emelkedik fel. A hétvégén egy lassan áthaladó frontrendszer okoz szeles, hűvös, esős időt, szombaton lesz a kellemetlenebb időjárás, vasárnap már felszakadozik a felhőzet. Hétfőtől ismét kellemes tavaszi időre számíthatunk.

KÖZÉRZET

Az OMSZ orvosmeteorológiai előrejelzése szerint eleinte meleg-, majd nyugaton már hidegfronti hatás érvényesül. A frontérzékenyeknél fejfájás, migrén, levertség, esetenként fáradékonyság, szédülés jelentkezhet. A megszokottnál hosszabb lehet a reakcióidő. A nyugati tájakon élők a reumatikus, ízületi fájdalmak erősödésével számolhatnak, emellett a görcsös panaszok is gyakoribbá válhatnak.

LEVEGŐ

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Levegőhigiénés Osztály mérése szerint Veszprém levegője megfelelő minőségű. A meteorológiai előrejelzés, valamint a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján a város levegő-egészségügyi helyzetének komolyabb változása nem várható.

Megyénkben azonban nem mindenütt ilyen jó a helyzet, Ajkán a levegő minősége kifogásolható. A levegőben a kisméretű részecskék koncentrációja növekedett meg, ami ak eringési, légzőszervi betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyek esetében olyan tüneteket okozhat, mint a köhögés, enyhe légzési tünetek; az idősek, a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai kis mértékben erősödhettek. Az érzékeny és beteg emberek lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban és kerüljék a megerőltető testmozgást.

BALATON

Az OMSZ balatoni előrejelzése szerint eleinte főként északkeleties, gyenge, mérsékelt (5-25 km/h) szél lesz a jellemző, ami az éjszaka első felében először a Balaton nyugati medencéjében északiasra fordul, és megélénkül (25-40 km/h), majd pedig meg is erősödik (40-55 km/h). Az élénkülés illetve erősödés fokozatosan átterjed a Balaton keleti részeire is. A hajnali órákban a nyugati medencében már akár 55-65 km/h-s lökések is kialakulhatnak. Főként fátyolfelhők takarhatják az eget, emellett a középszintű felhőzet is megnövekedhet időnként, ezekből kisebb zápor kialakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10-12 fok körül alakul. Pénteken a nap folyamán egyre inkább északnyugatias szél várható, ami gyakran lesz élénk, és főként a Balaton nyugati részén időnként meg is erősödhet. A reggeli, illetve esti órákban a Balaton nyugati medencéjében akár viharos lökések is lehetnek. Erősen felhős idő várható, csak kevés napsütés valószínű. Zápor többször előfordulhat a nap folyamán. Késő délután egy-egy zivatart sem lehet kizárni. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Balatonnál 18-20 fok körül alakul (nyugatról kelet felé haladva egyre magasabb értékekkel).

Csütörtök délután a viharjelzés a tó mindhárom medencéjében alapfokozaton van.

A tó hőmérséklete Csopaknál 16 °C.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.