2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap

A finnugorok világa diákszemmel

2016. május 24. 18:46
Május 24.-én kedden 17 órakor az Agóra kamaratermében megnyitották a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Gimnázium kiállítását.

A „Finnugorok világa diákszemmel” című tárlat a gimnázium 9. és 10. osztályos tanulóinak kutató- és gyűjtőmunkájából állt össze. A témák között szerepelnek a nyelvrokonság bizonyítékai, a nyelvemlékek, a finnugor kultúra, lappföldi pillanatképek, sőt még rénszarvasok is.

„Minden nemzet identitásának része az anyanyelve, eredetéről általában több elmélet is kering. Komplexitásából adódóan rengeteg szakember számos módszerrel kutatja a nyelv eredetét és az egyek nyelvek közti rokonságot, mi pedig szeretnénk, hogy a diákok is beleláthassanak egy kicsit a tudományos módszerekbe." – mondta dr. Bagladi Orsolya, a VEAB Magyar Nyelvtudományi és Uralisztikai Munkabizottságának titkára, egyben a Fehérlófia Waldorf Gimnázium tanára.

A kiállítás dr. Bagladi Orsolya személyes tárgyaival egészült ki, amelyek közt finn kézműves (világhírű Marimekko és Marttiini) termékek, illetve a nyelvrokonsággal és a finn, észt kultúrával foglalkozó könyvek is fellelhetők.

dr. Bagladi Orsolyadr. Bagladi Orsolya

A kiállításon finn diákok is részt vettek, akik Veszprém testvérvárosából, Rovaniemiből érkeztek. A 14 diák osztálykirándulását tölti hazánkban két kísérőjükkel. Május 21-én, szombaton érkeztek meg és 27-én, pénteken utaznak haza.

A kiállítás megnyitóját Zugschwert Csaba zongorajátéka tette színesebbé, aki a Fehérlófia Waldorf Gimnázium 9. évfolyamos tanulója.

Zugschwert CsabaZugschwert Csaba

Szabó Virág
Domján Attila

További cikkek

2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap